Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Υποψήφιος για Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Βολιώτης Θεόκλητος Κουμαριανός.

Είναι η πρώτη φορά, επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που θα γίνουν  εκλογές για πέντε χηρεύουσες Μητροπόλεις. Οι κενές θέσεις Μητροπολιτών Οι προς πλήρωση κενές θέσεις σε Μητροπόλεις είναι οι εξής: 1.Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,2. Καστορίας, 3.Πολυανής και Κιλκισίου, 4.Περιστερίου και 5.Θήρας, Αμοργού και Νήσων. Και το 2010 υπήρξε κάτι ανάλογο, στην Ιεραρχία  που έγινε τον Μάιο της χρονιάς εκείνης. Τότε έγιναν τέσσερις εκλογές αλλά μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων έγινε και εκλογή Επισκόπου, ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε Μητροπολιτική  έδρα. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Ιλίου κ.Αθηναγόρα, Κηφισιάς κ. Κύριλλο, Λαγκαδά κυρό Ιωάννη  και Ζακύνθου κ.Διονύσιο, που εξελέγη τότε Επίσκοπος Φωτικής. Αλλά και στην Ιεραρχία του Ιουνίου του 2014 είχαμε εκλογές τεσσάρων νέων Μητροπολιτών: του  Φωκίδος κ. Θεοκτίστου που εξελέγη από βοηθός Επίσκοπος Ανδρούσης, του Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, του Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και του Θεσσαλιώτιδος κ .Τιμοθέου.

Το τυπικό για την εκλογή Μητροπολιτών.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να  γίνουν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό το πρωί της Παρασκευής, στο Καθολικό της  Μονής Πεντέλης, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτου, του Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου. Αμέσως μετά θα αρχίσει η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η απαιτούμενη διαδικασία που προηγείται των εκλογών έτσι ώστε να αποφασίσει η Ιεραρχία το δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως πλήρωση των θέσεων θα γίνει στην αρχή και για τις πέντε Μητροπόλεις μαζί. Ορισμένοι μιλούν για μετάθεση Μητροπολίτου στον επισκοπικό θρόνο του Περιστερίου. Όταν από την αρχιεπισκοπή αφέθηκε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μεταθετό, οι μνηστήρες αυξήθηκαν.

Οι υποψήφιοι για τις Μητροπόλεις και το παρασκήνιο.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θα δώσουν τη μάχη για την , όπως όλα δείχνουν δύο υποψήφιοι. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο που σήκωσε το βάρος μιας ολόκληρης Εκκλησίας και για τόσα χρόνια περιμένει τη … «δικαίωση». Και για τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, που είναι από τους αρχαιότερους γραμματείς της Συνόδου. Η δεύτερη Ιερά Μητρόπολη που θα πληρωθεί θα είναι η Καστοριά. Οι υποψηφιότητες είναι αυτή τη στιγμή  δύο αλλά από προχθές έγιναν τρεις. Η πρώτη υποψηφιότητα, του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, λέγεται ότι  έχει το επίσημο χρίσμα του Αρχιεπισκόπου και στηρίζεται από τον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών περί τον Αρχιεπίσκοπο και κυρίως του Γέροντα Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου. Η δεύτερη είναι μια αυτόνομη προσπάθεια Ιεραρχών της Β. Ελλάδος, που ευνοούν την εκλογή άλλου υποψηφίου από αυτόν που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόκειται για τον Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Πριν δύο ημέρες προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νικολάου Γιαννουσά, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως  Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Σεραφείμ. Η υποψηφιότητα του αν και έπεσε στο τέλος στη μάχη θα κάνει τη διαφορά. Ή θα καταφέρει να διακριθεί ή θα πριμοδοτήσει την εκλογή του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, αν  θα βγει πρώτος. Η τρίτη κατά σειράν προς πλήρωση Μητρόπολη θα είναι η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Ο τοποτηρητής, Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα παραδώσει την ποιμαντορική ράβδο, χωρίς εκπλήξεις, στην διαφαινόμενη  ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, την οποία στηρίζει όλο το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αλλά και η λοιπή Ιεραρχία. Στο Τριπρόσωπο της εκλογής αυτής λέγεται ότι  οι Αρχιερείς των Μητροπόλεων της Β. Ελλάδος θα ψηφίσουν και Αρχιμανδρίτη που ανήκει σε Μητρόπολη της  Μακεδονίας ενώ δεν αποκλείονται και λευκά. Η τέταρτη  εκλογή που θα ακολουθήσει θα είναι για τη νευραλγική Μητρόπολη Περιστερίου.

Στην Μητρόπολη του δεύτερου μεγάλου δήμου του Λεκανοπεδίου, αν και το επίσημο χρίσμα δεν έχει ακόμη δοθεί λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέπτεται πλήρωση της Μητρόπολης δια μεταθέσεως. Αλλά για όσους τον γνωρίζουν, καλά,  θα καταλήξει σε ένα πρόσωπο δοκιμασμένο, η προαγωγή του οποίου ευνοεί τα σχέδια του για αλλαγές  σε νευραλγικές θέσεις -κλειδιά  της Εκκλησίας. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο, Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας εκ των πρώτων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου από την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας . Ωστόσο, κινείται για την Μητρόπολη αυτή  και έτερος  Ιεράρχης, προκειμένου να επιλεγεί, στενός του συνεργάτης. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Καλλίνικο Νικολάου, Ιεροκήρυκα της  Μητροπόλεως Καισαριανής, τον οποίο επιθυμεί ο Μητροπολίτης Καισαριανής να τον δει Μητροπολίτη στο δεύτερο μεγάλο γάμο του λεκανοπεδίου.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να χάσει την εκλογή αυτή. Η πέμπτη κατά σειρά και τελευταία , είναι η εκλογή για την Μητρόπολη Θήρας. Ο υποψήφιος είναι ένας κληρικός ευρύτατης αποδοχής και γι’ αυτό αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Ρουσάκη, που είναι εκ των παλαιότερων  Αρχιμανδριτών που υπηρετούν στη Σύνοδο. Η λαϊκή ρήση βέβαια «η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή Μητροπολίτη» δεν μπορεί να αγνοηθεί.  Η Εκκλησιαστική Ιστορία, πρόσφατη και μη, έχει πολλά ενδιαφέροντα… ανατρεπτικά περιστατικά.

thenewspaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου