Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Τώρα βλέπουμε ότι παντού καταστρέφονται και διαλύονται τα πάντα χωρίς νόημα… άρχισαν να θεωρούν τους φυσιολογικούς ανθρώπους ως «άρρωστους» και «παράφρονες». Ας χαιρόμαστε, ναι, ναι, πράγματι είμαστε ανόητοι για χάρη του Χριστού! Πάνσοφε Κύριε, ενισχύσε μας, ώστε να μην φοβόμαστε τον άπιστο κόσμο όταν μας χτυπά με μαστίγια ή όταν μας προσβάλλει με λόγια για χάρη Σου. Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ – άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

 

Παρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева Дивеевская_Параскева, Серафим и Александра204_0190009bΦωκά ιερομάρτυρος του Θαυματουργού επισκόπου Σινώπης (117) και Φωκά του κηπουρού, μάρτυρος εν Σινώπη (320).
Κοσμά του Ζωγραφίτου, της Μονής Ζωγράφου Αγ. Όρους (1323)
Είκοσι εξ μοναχών-μαρτύρων της Μονής Ζωγράφου των υπό των Λατίνων μαρτυρησάντων (1276).
Ιωνά του πρεσβυτέρου Σαββαΐτου, πατρός των αγίων Θεοφάνους του υμνογράφου και Θεοδώρου του Γραπτού (9ος αιών).
Μαυρικίου λεγεωναρίου και των 6.600 στρατιώτων μάρτυρων στο Saint Moritz Ελβετίας (287)
Οσίας Παρασκευής Ιβάνοβνα του Ντιβέγιεβο (Πάσας του Σάρωφ), της δια Χριστόν Σαλής (+1915 )

Εορτάζουν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Κοίμηση Βασιλείου Κριβοσέϊν Αρχιεπισκόπου Βρυξελλών και Βελγίου (1900 – 22 Σεπτεμβρίου 1985), συμμοναστής του αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος
Ο Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ γεννήθηκε στην Μόσχα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1896, 04.00 η ώρα το πρωί.

Ήταν το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας με άλλα εννέα αδέλφια. Πέθανε όμως τελευταίος απ’ όλα τ’ αδέλφια του. Βαφτίστηκε στην εκκλησία του Σωτήρα και πήρε το όνομα Σέργιος, ονομαζόταν Σέργιος Σιμόνοβιτς Σαχάρωφ. Από την παιδική του ηλικία έδειχνε μια σπάνια ικανότητα στην προσευχή. Όπως ο ίδιος θυμάται, την πρώτη του εμπειρία από τη θεωρία του ακτίστου φωτός συνέβη στην παιδική του ηλικία. Σχετικά με την μητέρα του γέροντα Σωφρονίου, Αικατερίνη, είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο γεγονός:

Μία ημέρα ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης βγαίνοντας από τον ναό την είδε και χωρίς να την γνωρίζει την έδειξε με το δάχτυλο και είπε στους παρευρισκόμενους: «Να μία ευλαβής γυναίκα, να μία αγία ψυχή …»

***

Ομιλία
Για τους μωρούς που είναι σοφότεροι του κόσμου
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν (Α Κορ. 4:10)

Παρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева Дивеевская_17690Τάδε λέγει ο μεγάλος Απόστολος Παύλος που στην αρχή τον καθοδηγούσε η κοσμική σοφία, η οποία είναι ενάντια στον Χριστό, έως ότου αναγνώρισε το ψεύδος και την παρακμή της σοφίας του κόσμου τούτου και το φως και τη σταθερότητα, το αναλλοίωτον της σοφίας του Χριστού. Γι’ αυτό ο άγιος Απόστολος δεν οργίστηκε με τον κόσμο, επειδή τον χαρακτήριζαν «ανόητο για χάρη του Χριστού». Αψηφώντας τον κόσμο, δεν δίσταζε να ονομάζεται έτσι.

Δεν έχει καμία αξία για εμάς πώς μας βλέπει ο κόσμος ή μας χαρακτηρίζει. Ωστόσο, είναι σημαντικό για μας, – εξαιρετικά σημαντικό- πώς οι άγιοι άγγελοι θα μας δουν στους ουρανούς και θα μας χαρακτηρίσουν όταν, μετά το θάνατο, τους συναντήσουμε. Αυτό έχει ζωτική σημασία και όλα τα άλλα είναι ένα τίποτα.

Είτε είμαστε ανόητοι για τον κόσμο εξαιτίας του Χριστού , είτε είμαστε ανόητοι για τον Χριστό λόγω του κόσμου. Ω πόσο φευγαλέος είναι ο ήχος μιας λέξης του κόσμου! Αν ο κόσμος μας αποκαλεί «ανόητους», ο κόσμος θα πεθάνει και ο λόγος του θα πεθάνει! Ποια είναι λοιπόν η αξία του λόγου του; Αλλά αν οι αθάνατοι ουράνιοι πολίτες μας λένε «ανόητους», αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θα πεθάνει, αλλά θα μείνει σ’ εμάς ως αιώνια καταδίκη.

Όποιος δεν πιστεύει στον ζωντανό Θεό, ούτε στην αιώνια ζωή, ούτε στην ενσάρκωση του Κυρίου Χριστού, ούτε στην Ανάσταση του Χριστού ούτε στην αλήθεια του Ευαγγελίου ούτε στο αιώνιο έλεος και τη δικαιοσύνη του Θεού – γιατί μας εκπλήσσει εάν αυτός ο άνθρωπος θα θεωρήσει ανόητο και τρελό κάποιον που πιστεύει σε όλα αυτά;

Είθε όλοι εμείς, που είμαστε βαπτισμένοι με το Σημείο του Σταυρού, όχι μόνο να υπομένουμε εύκολα, αλλά και με ευχαρίστηση να δεχόμαστε το όνομα «ανόητος» για χάρη του Χριστού! Ας σκιρτούμε και ας χαιρόμαστε, όταν αυτοί που δεν πιστεύουν μας αποκαλούν έτσι, γιατί αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στον Χριστό και μακριά από αυτούς που δεν πιστεύουν. Ας χαιρόμαστε και ας σκιρτούμε και ας επαναλαμβάνουμε με δυνατή ηχώ στα αυτιά του κόσμου: ναι, ναι, πράγματι είμαστε ανόητοι για χάρη του Χριστού!

Πάνσοφε Κύριε, ενισχύσε μας με τη δύναμή Σου, ώστε να μην φοβόμαστε τον άπιστο κόσμο όταν μας χτυπά με μαστίγια ή όταν μας προσβάλλει με λόγια για χάρη Σου.

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων.Αμήν.
Ο Πρόλογος της Αχρίδας: Βίοι Αγίων, άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
http://livingorthodoxfaith.blogspot.gr/2009/12/prologue-february-22-march- 7.html

Παρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева-Паша Дивеевская_sv.-Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ :

Τους ανθρώπους του καιρού μας τους έπληξε κάποια φοβερή ασθένεια, η πνευματική αχρωματοψία (δαλτωνισμός). Βλέπουν στο χρώμα το διαμετρικά αντίθετο προς την αυθεντική πραγματικότητα. Βλέποντας λοιπόν το «πράσινο» στη θέση του «κόκκινου», είναι βέβαιοι ότι βλέπουν όπως πρέπει, και άρχισαν να θεωρούν τους φυσιολογικούς ανθρώπους ως «άρρωστους» και «παράφρονες».

Η χιλιόχρονη πείρα της ιστορίας απέδειξε ολοφάνερα ότι κάθε εκβιασμός διαρκεί κάποιο περιορισμένο διάστημα, ωσότου συσσωρευθεί η ενέργεια της αντεκδικήσεως. Τόσες αυτοκρατορίες ήδη έχουν ανατραπεί· τέτοιες που θεωρούσαν τη θέση τους απρόσβλητη. Έχει ειπωθεί ένας αληθινός λόγος: «Οι λαβόντες μάχαιραν εν μαχαίρα αποθανούνται», και ακόμη ότι θα λάβει εκδίκηση κάθε αίμα ανθρώπου που θα χυθεί επάνω στη γη. Έτσι, η αρχαία εντολή «ου φονεύσεις» παρέμεινε ανεκπλήρωτη κατά τη διάρκεια των αιώνων που παρήλθαν. Και να η αντιμισθία γι’ αυτό.

«Χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» . Όταν λοιπόν οι άνθρωποι παραβλέπουν τον λόγο αυτό, τότε όλες οι προσπάθειές τους αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν καλύτερη, όπως τους φαίνεται, ζωή· το αποτέλεσμα όμως της δημιουργίας τους είναι ασήμαντο και ανιαρό μέχρι θανάτου. Το ανθρώπινο πνεύμα δεν μπορεί να χωρέσει σε τόσο ασφυκτικά πλαίσια· πρέπει [να διαρήξει τα δεσμά], να διαλύσει [τα πάντα από οργή και αντίδραση] για να συνειδητοποιήσουμε ότι παρ’ όλα αυτά είμαστε άνθρωποι· είμαστε άνθρωποι, όχι μαριονέτες. Τώρα βλέπουμε ότι παντού καταστρέφονται και διαλύονται τα πάντα χωρίς νόημα…

Μ’ εμένα συνέβαινε το εξής: Από τη θεωρία αυτών που διαδραματίζονται στον κόσμο, η ψυχή μου ερχόταν σε φοβερά ολέθρια αμηχανία. Έφευγε το έδαφος κάτω από τα πόδια μου. Ολόκληρη η ύπαρξή μου συντριβόταν οδυνηρά. Και όταν μπροστά στα μάτια μου το παράλογο όλων των ανθρωπίνων ενεργειών έφτανε στα άκρα, τότε στην ψυχή μου γεννιόταν με παράδοξον τρόπο η βεβαιότητα για το αναπόφευκτο της αιώνιας νίκης της Συνέσεως και της Αλήθειας.

Τώρα παρατηρείται διωγμός των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. Και πώς προκαλούμε το μίσος αυτό; Εμείς φοβόμαστε «και μύγα να προσβάλουμε». Μας μισούν όμως περισσότερο από ό,τι τους εγκληματίες. Και αυτό δεν είναι καθόλου φαντασία, όπως γνωρίζουμε από την πείρα μας.
Αλλά «ας μη ταράσσεται η καρδιά σας, πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε στον Χριστό» (Ιωάν. 14.1) και συνεχίστε τη ζωή αυτή. Αυτός είπε: «Όπως μίσησαν εμένα άδικα (Ιωάν. 15,25), έτσι θα μισήσουν και εσάς για το όνομά μου» (Μαρκ. 13,13). Συνεπώς, μη χάνετε τη βασική θεωρία: της ζωής χωρίς αμαρτία!

Παρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева Дивеевская_)15631575859_Η Οσία Παρασκευή Ιβάνοβνα (Πάσα του Σάρωφ), η δια Χριστόν Σαλή, ξεχείλισε το φλυτζάνι του Τσάρου Νικολάου Β΄ με ζάχαρη, για να δείξει τους πειρασμούς που τον περίμεναν.
https://iconandlight.wordpress.com/2018/09/21/25293/

«Σσσσσώπα!…Είναι ο Άγιος ιερομάρτυς Φωκάς!…», Άγιος Νικόλαος (Πλανάς)
https://iconandlight.wordpress.com/2017/09/22/18873/

Οι δια Χριστόν Σαλοί, είναι μεγάλοι Άγιοι. Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
https://iconandlight.wordpress.com/2017/01/30/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%ce%b3%ce%b9/

Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ εζύγιζε κάθε λέξη, πάντοτε την αναζητούσε με την προσευχή.
https://iconandlight.wordpress.com/2018/09/22/%CE%BF-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%89%CF%86%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%BE-%CE%B5%CE%B6%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%B6/

Ο δια Χριστόν Σαλός είναι η ζωντανή συνείδηση της κοινωνίας. Κάλλιστος Ware Μητροπολίτης Διοκλείας
https://iconandlight.wordpress.com/2015/04/30/%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bb%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd/

Απολυτίκιον οσίας Παρασκευής-Πάσας του Σάρωφ Ήχος πλ. δ’

Εν σοι Μήτερ, ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα• λαβούσα γαρ τον Σταυρόν, ηκολούθισας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ• επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου• διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, οσία Παρασκευή, το πνεύμα σου.

Στιχηρά ιδιόμελα. Ήχος α´.

Θαρσείτω τοίνυν λαός του Θεού και γαρ Αυτός πολεμήσει και αναλώσει τω Πνεύματι Αυτού εχθρούς παντοίους˙ ιδού γαρ δέδωκεν ημίν Αγίων δήμους εσχάτοις, καλόν ποιμένα, διδάσκαλον φιλοσόφους υπερβάντα, μετανοίας οδηγόν, και ελαφρού φορτίου ασκήσεως τύπον Χριστομιμήτου, Ορθοδοξίας εκφάντορα, ελλαμπόμενον Φωτί ακτίστω και δαιμόνων παραφρόνων καταγελώντα και κατασκώπτοντα ατάκτους πονηρούς κολάσεσι τετηρημένους αλγεινώς˙ κεφαλάς ανακύψατε τέκνα πάμπολλα Θεού, ότι εγγίζει απολύτρωσις ημών και Σωφρονίω συν Αγίοις ακολουθούντες, Χριστόν ευρήσωμεν σώζοντα ημάς τους ευφροσύνως μέλποντας σώφρονα Σωφρόνιον ακάματον και μη κεκμηκότα οδίτην Βασιλεία Θεού˙ ευδοκούντα εν ασθενείαις σώματος και πόνοις πνεύματος, μοναχόν τέλειον εν Άθω και προεστώτα Μοναχών θεοδίδακτον εν γη βρεττανική συν κόσμώ των Δυσμών, εν οις ανατέταλκε Φως θεογνωσίας πάσι τοις λαοίς˙ διό και χαίροντες αναβοώμεν˙ Σωφρόνιε, εύχου υπέρ των ψυχών ημών.

Ήχος βαρύς.

Εγγιζούσης κρίσεως εσχάτης Χριστού Σωφρόνιε και Παρουσίας Δευτέρας Αυτού, ετοίμαζε ημάς ευχαίς σου γρηγορούντας, νήφοντας, μεταγνόντας και αίροντας ελαφρόν φορτίον των δικαιωμάτων Θεού, άπερ πάσης αδικίας χωρίζουσιν ημάς˙ ώσπερ συ αφανώς έζης και επόνεις φερεπόνως, παρώθει ημάς μιμείσθαί σε ασκήσει, και μη εκακκείν εν προσευχαίς και δος ημίν γευθήναι Πνεύματι ότι χρηστός ο Κύριος˙ Ούπερ στέρησιν φοβείσθαι εντύπωσον ημίν και αίτει Αυτώ σωθήναι ημάς.Παρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева Дивеевская_05-060ΛΕΙΨΑΝΟθηκες Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο_Pelagia Ivanovna of Diveyevo_Св Пелагия Дивеевская_και Παρασκευης-ICUAsΠαρασκευή-Πάσα του Σάρωφ, η δια Χριστόν Σαλή_Blessed Parasceva Ivanovna (Pasha of Sarov)_Блж. Параскева Дивеевская_03

 iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου