Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Εκείνοι πού ταπεινώθηκαν χάριν της δικαιοσύνης του Θεού, ανυψώνονται σε μεγάλα ύψη… Ώ, η άπειρη σοφία του Θεού πού κυβερνά τις τύχες των ανθρώπων! Άγιος Γρηγόριος της Αρμενίας, Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.

Γρηγόριος φωτιστής της Αρμενίας_Saint Gregory the Enlightener, Bishop of Armenia_Святой Григорий Просветитель Армении_Arme34bΑγίες Ριψιμία, Γαϊανή και άλλες Τριακονταδύο Παρθενομάρτυρες, συνασκήτριες και φίλες της Αγίας Νίνας Ισαποστόλου της Γεωργίας (303), στο Echmiadzin (=παλαιό Vagarshapat) Αρμενίας
Άγιοι Εβδομήκοντα (70) Μάρτυρες μαρτύρησαν μαζί με την Αγία Ριψιμία, που κρύβονταν σ’ εκείνα τα μέρη.
Άγιος Γρηγόριος Φωτιστής και Επίσκοπος της Αρμενίας (325)
Άγιοι Αριστάκης (327), Βαρτάν (342), Χούσσικ (348), Ναρσής (373) και Ισσαάκ ο Μεγάλος (και 20/11, 438), απόγονοι του αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού και καθολικοί δηλ. επίσκοποι της Αρμενίας,
Άγιος Τιριδάτης ο Γ΄ ο Μεγάλος βασιλιάς της Μεγάλης Αρμενίας (250-330) και η αδελφή του Αγία Κουσαροδούκτα

Εορτάζουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στίχοι
Eιδώς το, γρηγορείτε του Θεού Λόγου,
Θεού καλούντος γρηγορών ώφθης πάτερ.
Aρμενίης μεγάλης θάνε Γρηγόριος τριακοστή.

Ύμνος
στον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Γρηγόριος ΑρμενίαςГригорий Армянский, сщмч.7Ο Γρηγόριος υπήρξε μέγα φως για τον λαό
και για το έθνος του!
Δόξα και πλούτη τα καταφρόνησε για να κερδίσει
την πτωχεία του Εσταυρωμένου Χριστού-
προκρίνοντας τα αιώνια πλούτη στον ουρανό.

Ύψωσε το νου του στον ουρανό και στη σκέψη του Θεού,
υπέμεινε σφοδρά σωματικά βασανιστήρια,
σαν να ήταν όλα ανώδυνα.

Ήταν Ισχυρός, με τη δύναμη της χάριτος του Θεού.
Τρεφόταν με την ουράνια τροφή Του.
Για ασπίδα ενάντια στο κακό είχε την Πρόνοια του Θεού.

Από τη δόξα του τον κατέβασαν μέσα σε λάκκο βαθύ
κι από τον λάκκο ανυψώθηκε στα ύψη,
τα ύψη της αιωνίου δόξης!

Ο Γρηγόριος, μέγας και άγιος,
φώτισε την Αρμενία με το Φως του Ιησού.
Μέχρι και ο Τιριδάτης βαπτίστηκε
κι έγινε πρόβατο ο αγριόχοιρος. 

Με δόξα μεγάλη γεραίρει η γη της Αρμενίας
τον θαυματουργό της άγιο Γρηγόριο!

***

Γρηγόριος Αρμενίας Φωτιστής _St. Gregory the Illuminator of Armenia_ Св Григорий Просветитель Армении_471_dionisiat (1)Θαυμαστές αλλαγές συμβαίνουν καθημερινά στις τύχες των ανθρώπων σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Εκείνοι πού ταπεινώθηκαν χάριν της δικαιοσύνης του Θεού, ανυψώνονται σε μεγάλα ύψη και εκείνοι πού βλασφημούν την Πίστη μεταστρέφονται σε υπηρέτες αυτής.

Ο βασιλιάς Τιριδάτης πέταξε τον άγιο Γρηγόριο μέσα σ’ ένα βαθύ λάκκο. Ο άγιος πέρασε δεκατέσσερα χρόνια εγκλωβισμένος εκεί μέσα, ξεχασμένος απ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όχι απ’ τον Θεό! Ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν άραγε να διανοηθούν ότι το πιο δυνατό φως του Αρμένικου λαού βρισκόταν καταχωνιασμένο στο σκοτάδι ενός λάκκου βαθιά μέσα στη γη; Αλλά και ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι ο ίδιος αυτός, ο ισχυρός και τυραννικός βασιλιάς Τιριδάτης, θα έσωζε κάποια ημέρα τη ζωή του Γρηγορίου, τον οποίο είχε καταδικάσει σε θάνατο, και μάλιστα, ότι αυτός θα τον βοηθούσε περισσότερο άπ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο;

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια ο Θεός αποκάλυψε τον Γρηγόριο, ο οποίος ζούσε ακόμη. Ο Γρηγόριος θεράπευσε θαυματουργικά τον δαιμονισμένο βασιλιά. Ύστερα αυτός, ο βασιλιάς Τιριδάτης, ο αδίστακτος διώκτης του Χριστού, βαπτίστηκε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ζηλωτές της χριστιανικής Πίστεως! 

Θα μπορούσαμε να πούμε πώς, με τη βοήθεια του Θεού, τόσο ο Γρηγόριος όσο και ο Τιριδάτης ανελκύστηκαν έξω από τον βαθύ λάκκο του σκότους, ο Γρηγόριος του σωματικού και ο Τιριδάτης του πνευματικού!

Ώ, η άπειρη σοφία του Θεού πού κυβερνά τις τύχες των ανθρώπων! Ο πρώην άγριος και εμπαθής Τιριδάτης μαλάκωσε και τόσο εξευγενίστηκε από τη χάρη της μετάνοιας και της χριστιανικής Πίστεως, ώστε έφτασε να μοιάζει στον άγιο Γρηγόριο περισσότερο, παρά στον παλιό αμετανόητο εαυτό του!
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Ημερολόγιο – Ο Πρόλογος της Αχρίδος (Σεπτέμβριος), εκδ. Άθως.

Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής της Αρμενίας και οι Αγίες Ριψιμία και Γαϊανή, συνασκήτριες της αγίας Νίνας της Γεωργίας
https://iconandlight.wordpress.com/2019/09/29/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%af-2/

Η αλαζονεία του Ναβουχοδονόσορα και η ταπείνωση του να ζει με τα θηρία μέχρι να εννοήσει ότι μόνο ο Θεός κυριαρχεί στην ανθρώπινη ιστορία και αυτός δίδει ή αφαιρεί την εξουσία σε κάθε βασιλιά
https://iconandlight.wordpress.com/2019/02/12/%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7/Γρηγόριος Αρμενίας Φωτιστής _St. Gregory the Illuminator of Armenia_ Святой Григорий Просветитель Армении__ cell at Khor Virap_Απολυτίκιον Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως, τη γεωργία, ενεούργησας, βροτών καρδίας, κατασπείρας την του Λόγου επίγνωσιν, και λαμπρυνθείς μαρτυρίου τοις στίγμασιν, ιεραρχία Γρηγόριε έφανας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιον. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.

Αποστόλων τον ζήλον ακριβώς μιμησάμενος, του Ευαγγελίου τον λόγον, Αρμενίοις εκήρυξας, και μύρω θείου Πνεύματος χρισθείς, εδείχθης Ιεράρχης ευκλεής, ω Γρηγόριε ο πόνοις αθλητικοίς, μεγάλως πρώην έμπρεψας. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.

Ήχος πλ. β’. Όλην αποθέμενοι

Νυμφίον αθάνατον, σε τον απάντων Δεσπότην, Ριψιμία στέργουσα, την δοράν αφήρηται, την του σώματος, των παθών πρότερον, τον ζοφώδη σάκκον, εγκρατεία διαρρήξασα· μεθ’ ης ηγώνισται, και Γαϊανή η αοίδιμος, παρθένων επιφέρουσα, όμιλον στερρώς εναθλήσαντα, και καταβαλόντα, της Εύας τον αρχαίον πτερνιστήν, ας επαξίως γεραίροντες, σε Χριστέ δοξάζομεν.

Ήχος α΄. Των ουρανίων ταγμάτων.

Ευαγγελίου τον σπόρον εν τη καρδία σου, δεξάμενος βασάνων, μυστική γεωργία, εξήνεγκας πολύχουν καρπόν αληθώς, ευσεβείας και πίστεως· δι’ ου πλουσίως διέθρεψας τον λαόν, Αρμενίας ω Γρηγόριε.

Ήχος πλ. δ΄. Ω του παραδόξου θαύματος.

Πάτερ, θεόφρον Γρηγόριε, από καρδίας Χριστόν, αγαπήσας τον Κύριον, εις ουδέν λελόγισαι, τας εν κόσμω τερπνότητας, αλλ’ ανενδότω γνώμη υπέμεινας, την των αθέων πικράν ωμότητα. Ω της ανδρείας σου, της αρρήκτου ένδοξε· δι’ ης αστήρ, της αγίας πίστεως, ημίν ανέτειλας.

Ήχος β΄. Ότε εκ του ξύλου.
Στ.: Τοις Αγίοις τοις εν τη γη Αυτού, εθαυμάστωσεν ο Κύριος.

Ότε, εκ του λάκκου των θηρών, αβλαβής παμμάκαρ εξήλθες, επισκοπή θεική, τότε ω Γρηγόριε, φρικτώς εξέστησαν, οι σε πρώην υβρίζοντες, και ομονοούντες, δόξα πάντες έκραζον, τιμή και αίνεσις, πρέπει τω Θεώ Γρηγορίου, ότι Θεός μόνος υπάρχει, και πολλά εργάζεται τεράστια.

Ωδή δ’ Ο καθήμενος εν δόξη

Στύλε, Νίνα, ευσεβείας, ταις τρισι και τριάκοντα του Χριστού αμνάσι συν Γαϊανή ηκολούθησας και Ριψιμια αυτών εις την πολύπονον και μακρόχρονον εις Αρμενίαν μετάβασιν.

Την οργήν αποφυγούσα Τηριδάτου του άφρονος συν συνοδοιπόρων γυναικών κατείδες την άθλησιν, θεόφρον Νίνα, προνοία του Παντάνακτος, Ου το όνομα μεγαλοφώνως εκήρυξας.

Ωδή θ’. Εύα μεν τω της παρακοής

Φωτί του προσώπου του εκ σού εκλάμψαντος, ελλαμφθείσα Αειπάρθενε, πόθω ασχέτω Ριψιμία, παθήματα αυτού και τον θάνατον, οικεία τη σαρκί εξεικόνισεν· όθεν συν σοι νυν επαγάλλεται.

iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου