Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Επανέρχεται η κανονικότητα στο Άγιον Όρος.

 Το Άγιον Όρος, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, δοκιμάστηκε πολύ την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος, το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου 2022, πέρα από την πολυπόθητη ενότητα που έφερε στην Αθωνική Πολιτεία, φαίνεται πως σήμανε και την απαρχή της κανονικότητας.

Το Άγιον Όρος, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, δοκιμάστηκε πολύ την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τη μία, οι ακραίες φωνές, κυρίως κελλιώτες, αλλά και κάποιες συγκεκριμένες μονές που, παρά τις εκκλήσεις και υποδείξεις της Ιεράς Κοινότητας, δεν πειθάρχησαν απέναντι στα μέτρα προφύλαξης έναντι της πανδημίας και παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Από την άλλη, η καραντίνα που επιβλήθηκε και περιόρισε δραματικά τον αριθμό και την είσοδο των προσκυνητών, κάποιες δε φορές χωρίς καθόλου προσκυνητές, είχαν ως αποτέλεσμα να ερημώσει η Αθωνική Πολιτεία και τα έσοδα των Μονών να συρρικνωθούν σημαντικά.

Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Το Dogma.gr επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Αγ. Όρους, κ. Α. Κασμίρογλου, ο οποίος τόνισε ότι η κανονικότητα έχει επανέλθει στην Αγιώνυμη Πολιτεία, σχεδόν στα ποσοστά προ του 2019.

Μἀλιστα, ο κ. Κασμίρογλου ανεφερε ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, τόσο στους προσκυνητές που εισέρχονται όσο και στους μοναχούς και στο πολιτικό προσωπικό του Άθω, όπως άλλωστε ισχύουν σε όλη την ελληνική Επικράτεια, πλην, όμως, με κάποια ελαστικότητα, λόγω του θέρους αλλά και της καλής κατάστασης που υπάρχει πλέον επιδημιολογικά σε όλη τη χώρα.

Έτσι, οι Μονές έχουν και πάλι τη δυνατότχτα να ανοίξουν τις πύλες τους στους απανταχού προσκυνητές και να ενισχυθούν οικονομικά, μετά την παρέλευση μιας διετίας, που δοκίμασε τα οικονομικά και τις αντοχές τους.

Την ίδια ώρα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου, βρίκσονται σε ύφεση οι εθνικιστικές φωνές που αναδύθηκαν και καλλιεργήθηκαν από εθνικιστικούς κύκλους και σχισματικούς εντός του Αγίου Όρους, καθώς, η παρουσία, ο λόγος και η ενότητα που επέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την επέισκεψή του τον περασμένο μήνα στον Άθω, έκλεισε τα στόματα όσων διέδιδαν μυθεύματα και προσπαθούσαν να δημιουργησουν προβλήματα στην ομαλή ζωή των αγιορειτών μοναχών.

Μένει να φανεί πόσο εύθραστη ή όχι είναι αυτή η ενότητα και η κανονικότηατα που επικρατεί πλέον στον Άθωνα που, παραδοσιακά, τους θερινούς μήνες, κατακλύζεται από προσκυνητές.

dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου