Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Τα παιδιά – πολύτιμες υπάρξεις για το Θεό – και οι άγιοι θα κρίνουν τον κόσμο. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.


Ιγνάτιος ο Θεοφόρος _Christ and child St. Ignatios_ Христос и ребенок Св. Игнатий Богоносец 19443 

Συναξάριον τοῦ Μηναίου.
Τῇ ΚΑʹ (21η) τοῦ μηνός Ἰουνίου,
μνήμη τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Ἰουλιανοῦ τοῦ
Ταρσέως
τοῦ ἐν Κιλικίᾳ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Τερεντίου ἤ Τερτίου, ἐπισκόπου Ἰκονίου (1ο αἰών)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Ἀφροδισίου ἐκ Κιλικίας
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν ἁγίων παρθενομαρτύρων Δημητρίας καὶ Βιβιανῆς, τῶν αὐταδέλφων, θυγατέρες τῶν Ἁγίων Φλαβιανοῦ (22 Δεκεμβρίου) καὶ Δαφροσίας (4 Ἰανουαρίου).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς ὁσίας μητρός ἡμῶν Ἀναστασίας τῆς Σερβίας (1199), μητρός τοῦ Ἁγίου Σάββα Α’ Ἀρχιεπισκοπου Σερβίας
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Ἀρχιλίου Β’, βασιλέως τῆς Γεωργίας (744)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ἁγίου μάρτυρος Λουαρσάβου, βασιλέως τοῦ Κάρτχλι τῆς ἀνατολικῆς Γεωργίας (1622)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Ἀβραμίου, τοῦ θαυματουργοῦ.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Ὁ ἅγιος Νεομάρτυς Νικήτας ὁ Νισύριος, ὁ ἐν τῇ Χίῳ μαρτυρήσας κατὰ τοῦ ἔτος 1732, ξίφει τελεοῦται.


Τα παιδιά και οι άγιοι θα κρίνουν τον κόσμο.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Παναγία Οδηγητρια_Panagia _Hodeghetria or Directress_Икона Божией Матери Одигитрияp188lffnm0i9ilrtj4e1bbjrl3Τα παιδιά και οι άγιοι αφοσιώνονται σε Σένα Κύριε. Οι άλλοι επαναστατούν εναντίον Σου. Τα παιδιά και οι άγιοι είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη βασιλεία των ουρανών (η φωτεινή ύπαρξη) και στο σκόταδι της ανυπαρξίας (Ματθ. 18. 2-5).
Οι φύλακες των παιδιών ονομάζουν τους εαυτούς των, γονείς και εγκαταλείπουν τα παιδιά Σου στο χάος.
Οι φύλακες παρουσιάζονται ως γονείς και γι᾽ αυτό καθοδηγούν τα παιδιά Σου σαν να είναι προσωπική τους ιδιοκτησία. Ακριβώς γι᾽ αυτό παρεκτρέπονται και διασπούν το ρόλο τους.

Τα παιδιά που εσείς οι φύλακες έχετε απαγάγει ανήκουν σε κάποιον άλλον και σεις ευθύνεστε για κλοπή και ληστεία.
Δεν σας ανήκει ούτε η δική σας ζωή, ούτε η ζωή των παδιών σας για την οποία εσείς έχετε μόνο το ρόλο του αγωγού. Όλα ανήκουν σε κάποιον άλλον, εκτός από την εσωτερική κακία σας και την αδυναμία που είναι μόνο δική σας.

Πάνω στη γη, υπάρχουν μόνο φύλακες, όχι δημιουργοί. Φύλακες της δημιουργίας του Θεού, και αυτό είναι μέγιστη τιμή.
Ο Θεός σας έχει εμπιστευτεί την προστασία, την κηδεμονία του πολυτιμότερου θησαυρού Του.
Και αυτό είναι ανυπολόγιστη τιμή.

Μη φροντίζετε μόνο να διατηρείτε το σώμα των παιδιών σας ασφαλές γιατί ακόμα και οι αλεπούδες το ίδιο κάνουν για τα μικρά τους. Αλλά βασικά ενδιαφερθείτε για την παρουσία του Θεού στη ζωή των παιδιών σας. Εάν εσείς ενδιαφέρεστε για την παρουσία του Θεού, Εκείνος θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα. Και ο,τι εσείς συσσωρεύετε με πόνο και κόπο για τα παιδιά σας Εκείνος τους τα παρέχει άνετα και ταχύτητα. (Ματθ 6: 33).
Μη διώχνετε το Θεό από τα παιδιά σας, γιατί θα τους στερήσετε την ειρήνη, την ευτυχία, την υγεία και την ευημερία τους.

Ο Βασιλιάς Θεός εμπιστεύετε τα παιδιά Του στην κηδεμονία σας. Θα ανταμείψει δε βασιλικά εκείνους που αληθινά προστατεύουν την «πριγκιπική γενιά» και δεν σβύνουν με τον τρόπο τους το Όνομα του Πατέρα από τη μνήμη των παιδιών Του.

Τα παιδιά – πολύτιμες υπάρξεις για το Θεό – μαζί με τους αγίους είναι στραμένα απόλυτα και ειλικρινά προς το Θεό… Τα παιδιά και οι άγιοι θα κρίνουν τον κόσμο.
Εμείς οι άλλοι είμαστε επαναστάτες….
Πρόσεχε, ψυχή μου, πρόσεχε και μην κάνεις λάθη.

***

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_Преп Серафим Саровский_παιδιά_δάσος-23Το να παιδαγωγείς σήμαινε πάντα, γιά την πραγματική χριστιανική Εκκλησία, επανάσταση.

Η αγωγή στην Εκκλησία μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: επανάσταση. Το προσωπικό ιδεώδες της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία πάντα δείχνει στους πιστούς αυτό το ιδεώδες.

Και όμως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: ο Χριστός ήταν επαναστάτης και κήρυκας της επανάστασης. Η επανάσταση, την οποία  ο  Χριστός έφερε στον κόσμο, είναι η μέγιστη και η πιό πετυχημένη απ’ όλες τις επαναστάσεις. Ο Χριστός ξεκίνησε την επανάστασή του ανάβοντας τη μικρή φλόγα μέσα στις ψυχές μερικών πιστών. Αυτές οι μικρές φλόγες βαθμιαία αναφλέγονταν και εξαπλώνονταν, ανάβοντας και άλλες κοντινές μικρές φλόγες, ώσπου τελικά άναψε φωτιά, στην οποία καίγονταν τα ισχυρά βασίλεια των άπιστων και από την οποία σηκώνονταν καινούργιες δημιουργίες, πολιτικές, καλλιτεχνικές καί κοινωνικές.

Ο Χριστός δεν σήκωνε εξεγέρσεις ενάντια στην εξουσία του κράτους, με στόχο μία εφήμερη αλλαγή τοπικής σημασίας· ο Χριστός εργαζόταν γιά μιά επανάσταση πού είχε ως στόχο την καθολική παγκόσμια ανατροπή. Ο Χριστός δεν δημαγωγούσε ενάντια στις δυναστείες του Ηρώδη και του Αυγούστου   – αυτή θα ήταν  μιά  μικρή  «αντάρτικη»  δουλειά-  αλλά  έθετε  τα  θεμέλια  σ’  ένα  πολύ μεγαλύτερο έργο. Πήγε πέρα και βαθύτερα άπ’ όλους τούς επαναστάτες του κόσμου.

«Επαναστατήστε πρώτα εναντίων του εαυτού σας και ύστερα ενάντια στον κόσμο» – αυτό το μύνημα θα μπορούσε να βγει από το κύριο κήρυγμα του Χριστού.

Τούτη  ήταν  η  μέθοδος  του  Χριστού:  μέσω  της  επανάστασης  προς  την επανάσταση. Πρώτα η επανάσταση ενάντια στο κακό μέσα σου και ύστερα η επανάσταση ενάντια στο κακό έξω από εσένα.

Ο πολιτισμός της τεχνολογίας του καιρού μας, εξίσου χρήσιμος και βλαβερός, δεν σμίκρυνε το κακό στον κόσμο, αλλά σμίκρυνε  στους  ανθρώπους  τη  δύναμη  να  εξεγείρονται  ενάντια  στο  κακό.

ΛΙΤΑΝΕΙΑ_λιτανεία_παιδιά_προσευχή_Крестный ход _0d6fcdd326bf120214f4b5b7b6c66c55 - CopyΟ δικός μας καιρός, ο καιρός  του τεχνικού πολιτισμού, ακριβώς επειδή είναι μονόπλευρα πλούσιος (μόνο από την πλευρά της τεχνολογίας), χρειάζεται πιό πολύ άπ’ οποιονδήποτε άλλο καιρό μία επανάσταση των ανθρώπων βασισμένη στην πίστη. Όχι ένας άνθρωπος αλλά μία ολόκληρη γενιά πρέπει να είναι έτοιμη γιά μια τέτοια επανάσταση εναντίων του κακού. Γι’ αυτό, αφήστε, αδέλφια, τα παιδιά να πλησιάσουν τον Χριστό, να ποτιστούν με το πνεύμα του Χριστού, με το πνεύμα της πιό μεγαλειώδους και κάλλιστης επανάστασης ενάντια στο κακό. Κάντε τα παιδιά σας να επαναστατήσουν εναντίον του κακού και παιδαγωγήστε τα. Όλοι θέλετε παιδιά με ανατροφή, λίγοι όμως από σας τα παιδαγωγείτε, γιατί λίγοι καταλαβαίνετε τί είδους πνεύμα χρειάζεται αυτός ο καιρός. Είναι κορεσμένος «αυτός ο καιρός με το πνεύμα της τεχνικής, με το πνεύμα της εγωιστικής  επανάστασης, με το πνεύμα του χλιαρού ανθρωπισμού, των ημίμετρων και της μυστικής συμφωνίας με το κακό. Ένα καινούργιο πνεύμα  χρειάζεται, πνεύμα θαρραλέας επανάστασης εναντίον του κακού, εμπνευσμένης με το πνεύμα του Θεού.

Η Εκκλησία, αδέλφια, έχει μόνο μομφή και λύπη γιά όλους εκείνους πού δεν είναι μαθημένοι να εξεγείρονται εναντίον του κακού. Κανένα όφελος δεν έχει η Εκκλησία άπ’ εκείνους πού την αγαπούν, ενώ δεν μισούν το κακό.

Τη μέγιστη τιμή στην Εκκλησία κάνουν οι μέγιστοι επαναστάτες εναντίον του κακού, οι οποίοι και τη θεμελίωσαν, και εκείνοι οι οποίοι μέσω των αιώνων κράτησαν τη λάμψη της. Τιμή στην Εκκλησία θα κάνουν και στο μέλλον μόνο εκείνοι οι οποίοι θα ζεσταίνουν την χριστιανική επανάσταση στις ανθρώπινες ψυχές. Τιμή στην Εκκλησία θα κάνουν οι γονείς πού θα συνηθίσουν  τα παιδιά  τους  πάντα  να  εξεγείρονται  ενάντια  στο  κακό,  και  οι δάσκαλοι πού θα κάνουν τους μαθητές τους χριστιανούς επαναστάτες, και όλοι εμείς  πού θα αναζωπυρώσουμε  την  πλέον  ευγενική  επανάσταση  στις  νεκρές καρδιές και τις κοιμισμένες ψυχές των αδελφών μας και ο ένας τού άλλου.

Το μέγιστο αγαθό πού μπορούν οι γονείς να κάνουν γιά το παιδί τους συνίσταται στο να το μάθουν να αναγνωρίζει το κακό και να εξεγείρεται εναντίον του.

Θεία Κοινωνία_προσευχή_Holy Communion-Святое Причастие_769Γίνε ιερέας γιά τον γιό σου, -είναι καθήκον του ιερέα να εξεγείρει τούς ανθρώπους εναντίον του κακού- και το σπίτι σου θα γίνει ναός. Μην κρύβεις από τον γιό σου ότι και το κακό σ’ αυτόν τον κόσμο κατέχει υψηλό και ισχυρό θρόνο, τον οποίον εκατομμύρια  άνθρωποι  μέρα  νύχτα  προσκυνούν.  Όμως,  θεμελίωσέ  τον  στην πίστη ότι αυτός δεν ανήκει σ’ αυτά τα εκατομμύρια, πού προσκυνούν το κακό, αλλά ότι είναι προορισμένος γιά στρατιώτης του καλού.

Από σένα, μητέρα, εξαρτάται πολύ περισσότερο … Μην επιτρέψεις ποτέ στο παιδί σου, να μιλά άσχημα γι’ άλλους ανθρώπους πριν παραδεχθεί και μετανιώσει γιά τη δική του ασχήμια. Τον κόσμο μπορεί να διορθώνει μόνο εκείνος που είναι ικανός να διορθώνει τον εαυτό του.
Όλοι οι μεγάλοι αναμορφωτές του κόσμου έζησαν πρώτα μία μεγάλη εσωτερική επανάσταση.
Όλοι οι χριστιανοί μπορούν να δικαιολογήσουν τo όνομά τους κυρίως μέ τούτη την εσωτερική επανάσταση.

Μη μαθαίνεις στο παιδί σου να είναι ατομιστής. Τούτη είναι η αμαρτία του ενενήντα τοις εκατό των μητέρων…. Προσελκύστε, πολυσέβαστες μητέρες, τα παιδιά σας στον Χριστό και μάθετέ τα πριν άπ’ όλα να εξεγείρονται εναντίον του κακού πού κυριάρχησε στις ψυχές τους.

Οι ήρωες δεν ετοιμάζονται στους πατριωτικούς συλλόγους, αλλά στην οικογένεια. Εγώ γνωρίζω γονείς, οι οποίοι με πολύ εμφανή τρόπο καυχιούνται γιά τον πατριωτισμό τους, ενώ τα παιδία τους υποτιμητικά φτύνουν  την πατρίδα τους.

Η ιστορία του κόσμου είναι ένα οικοδόμημα, του οποίου εμείς είμαστε πέτρες. Εάν  κάθε  άνθρωπος  κατάφερνε  να  δημιουργήσει  από  τον  εαυτό  του  μία λαξευμένη και λεία πέτρα, θα ήταν αρκετό άπ’ αυτόν. Εάν κατάφερνε ακόμα να βοηθήσει και τούς άλλους να λαξευτούν και να λειανθούν, θα έπραττε περισσότερα. Μία αγαθή πράξη ο άνθρωπος μπορεί να κάνει και επάνω στον εαυτό του. Το να διαφωτίσεις τον εαυτό σου και να τον κάνεις ευγενικό – τούτη είναι μία μεγάλη και αγαθή πράξη. Και αυτή η πράξη δεν είναι μόνο ατομικό αλλά  και  γενικό  αγαθό.  Όταν  σ’  ένα  κτίριο  μία  πέτρα  είναι  περισσότερο λαξευμένη και λιασμένη, το κτίριο ανεβαίνει σε αξία και σε ομορφιά. Και η ιστορία του κόσμου παίρνει αξία και ομορφιά με κάθε καλή και ωραία ψυχή.

Ο ασκητισμός κάνει πιό εύκολη αυτή την εσωτερική επανάσταση μέσα στον άνθρωπο. Οι ασκητές απομονώνονταν μόνο γιά να μπορέσουν στην ησυχία να παρατηρούν τον εαυτό τους και μέσα τους να ανάβει ένα φως. Όμως, πιστέψτε με, κανένα φως δεν λάμπει μόνο στον εαυτό του. Το φως, το οποίο εμείς καταφέρνουμε να ανάψουμε μέσα μας με μακρά εξέγερση ενάντια στην αμαρτία και τις αδυναμίες, με μακρά τριβή, δεν θα λάμπει μόνον σε μάς, αλλά θα το βλέπουν κι εκείνοι πού βρίσκονται στο σκοτάδι γύρω μας.

Ναι, όλοι εμείς, είμαστε σε όλη μας τη ζωή ταυτόχρονα, και  παιδαγωγοί και παιδαγωγούμενοι. Διότι σε όλη μας τη ζωή ή λάμπουμε σε άλλους ή δεχόμαστε το  φως  από  άλλους,  ή  συσκοτίζουμε  άλλους  ή  γινόμαστε  σκοτεινοί,  ή επηρεάζουμε άλλους με το χαρακτήρα μας ή μας επηρεάζουν άλλοι. Και όταν θέλουμε και όταν δεν θέλουμε, εμείς παιδαγωγούμε, και μας παιδαγωγούν.

Καλλιέργησε τον εαυτό σου και δεν θα αμφιταλαντεύεσαι- καλλιέργησε και τους άλλους γύρω σου, για να μην αμφιταλαντεύονται!

Ιησούς Χριστός_Jesus-Christ_Господне Иисус-Христос-Byzantine Orthodox Icon_Christ and St. IgnatiosΗ μόνη επανάσταση πού κάνει τον άνθρωπο πιό ευγενικό είναι η επανάσταση του χριστιανισμού. Κάθε άλλη επανάσταση κάνει τον άνθρωπο πιό ωμό άπ’ ό,τι είναι.

Οι επαναστάτες είναι σήμερα αναγκαίοι στην γη οι πραγματικοί και μεγάλοι, θεϊκοί επαναστάτες. Ο πλανήτης μας παράγει ακόμα σε ποσότητες ελιές και ρύζι, αλλά ελαττώνει απελπιστικά την παραγωγή του σε επαναστάτες.

Οι σημερινοί μέγιστοι άνθρωποι στην Ευρώπη παρουσιάζουν μέγεθος μόνο με δυό διαστάσεις: με το μήκος και με το πλάτος. Τους λείπει το ύψος, ενώ γιά το βάθος, τούτη τη μυστηριώδη διάσταση των πραγμάτων, δεν μπορούμε καν να μιλάμε. Δεν διαθέτουν καθόλου ύψος και βάθος· μεγαλώνουν μόνον κατά μήκος  και  κατά  πλάτος.  Δεν  έχουν  επαναστατική  ζύμη,  πού  βοηθά  στην ανάπτυξη κατά ύψος και κατά βάθος… η γη χρειάζεται σήμερα επαναστάτες με τέσσερις διαστάσεις, ιδιαίτερα με το βάθος και με το ύψος, με το βάθος έως τον Άδη και το ύψος έως τον Θεό.
Τέτοιους επαναστάτες χρειάζονται και τα έθνη και όλη η ανθρωπότητα….

Είναι πιό εύκολο να αναποδογυρίσεις τον κόσμο άπ’ ό ,τι να αναποδογυρίσεις τον εαυτό σου. Πρέπει να πεθάνεις και να ξαναγεννηθείς, πρέπει να μπορέσεις να σηκώσεις πάνω από τον εαυτό σου την ταφόπλακα σου και να αναστηθείς, και μόλις τότε να γίνεις άνθρωπος πού η σημερινή εποχή χρειάζεται πολύ. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να πλησιάσουν τον Χριστό, ίσως μεταξύ τους θα βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι, όπως τούς θέλουμε. Μην απαγορεύετε στα παιδιά να πλησιάσουν τον Χριστό, αφού μόνον ο Χριστός μπορεί να τα προετοιμάσει γιά τους θεϊκούς κόπους των αληθινών επαναστατών. Όλες οι άλλες παιδαγωγικές  προετοιμάζουν τους βιαστικούς διπλωμάτες, τους μικροπρεπείς φιλισταίους, τους μεταμορφωμένους μισάνθρωπους…

Μόνο η επαναστατική παιδαγωγική του Χριστού καλλιεργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους. Η γη διψά και πεινά για ολοκληρωμένους ανθρώπους, ολοκληρωμένους και φυσιολογικούς, πού πιστεύουν στον Θεό και μάχονται εναντίον του κακού.
Εάν θέλετε να επισπεύσουμε τον ερχομό τέτοιων ανθρώπων στη γη, τότε ας σπεύσουμε να κράξουμε εκείνο πού παραμελήσαμε, και είναι το πιό σημαντικό:
Άς αφήσουμε τα παιδιά να πλησιάσουν τον Χριστό, τον μεγάλο Δάσκαλο της επανάστασης, και μαζί με τα παιδιά ας τον πλησιάσουμε κι εμείς. Αμήν.
Αργά βαδίζει ο Χριστός, Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Παναγία_Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_Εὐσταθίου Γιαννῆ Φιλοκαλικὴ σύνθεση23335645645645Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.

ς στῦλος πυρίμορφος καὶ οδηγία λαμπρά, πρὸς κλῆρον ἀκήρατον, καθοδηγεῖς ἀσφαλῶς, ἡμᾶς Ὁδηγήτρια. Σὺ γὰρ προς ἐπιδόσεις, τὰς βελτίους ἰθύνεις, θείᾳ ἐπισκοπῇ Σου, τοὺς πιστῶς Σοι βοῶντας· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ Σοῦ.

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου