Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Μοναχοί στο Άγιο Όρος κατευθύνουν πιστούς να ψηφίσουν «ΝΙΚΗ»

 Σε μια καταγγελία προχώρησε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, υποστηρίζοντας ότι μοναχοί κατευθύνουν πιστούς τι να ψηφίσουν στις εκλογές, κάνοντας λόγο για «πλοκάμια» του κόμματος «ΝΙΚΗ» μέσα στο Άγιο Όρος.











Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλοι στο Άγιο Όρος που κατευθύνουν πιστούς, απάντησε «γιατί να μην το κάνουν; Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι το χρησιμοποιούν και μάλιστα μπαίνουν στην ίδια γραμμή με αυτού του είδους τα κόμματα, όπως για παράδειγμα οι καταληψίες της Μονής μας, ταυτίζονται με τον κ. Βελόπουλο και τον παρουσιάζουν συνεχώς, τα κανάλια που έχει, τον καταληψία, ενώ είναι εγκλωβισμένος είναι συνεχώς στα κανάλια».

«Το ότι υπάρχουν κάποιοι (σ.σ. μοναχοί), υπάρχουν, που κατευθύνουν. Έρχονται και σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του για τις εκλογές ή μας έλεγε να ψηφίσετε τη ΝΙΚΗ» είπε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όλο αυτό το σύστημα έχουν σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα, ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους» προσέθεσε ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει και κάποιου είδους χρηματοδότηση, απάντησε «για να το πω πρέπει να έχω στοιχεία αποδεικτικά, δεν μπορώ να το πω αυτό έτσι χωρίς στοιχεία, όταν δεν είμαι εγώ παρών σε κάτι τέτοιο, να πω ότι το είδα με τα μάτια μου».

«Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν καταλάβει τον σκοπό για τον οποίο μπήκαν στον χώρο του μοναστηριού, της Μονής, στον χώρο της εκκλησίας. Ο πνευματικός έχει το δικαίωμα να επέμβει στην ψυχή του ανθρώπου πνευματικά όμως, να του δώσει θάρρος, κουράγιο, δύναμη να αντισταθεί, αλλά να επέμβει όμως καταχρώντας την δύναμη την πνευματική που έχει, την εξουσία την πνευματική και να την εκμεταλλεύεται ώστε να τον κατευθύνει πολιτικά, αυτό είναι ανήθικο» είπε ο ηγούμενος.

«Δεν είμαι παρών σε συναντήσεις ηγουμένων με στελέχη του κόμματος Νίκη»

Στην ερώτηση, αν υπάρχουν επαφές ή συναντήσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος «ΝΙΚΗ» και κάποιων μοναστηριών του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας «αν όντως γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις, δεν είμαι εγώ παρών σε αυτές τις συναντήσεις για να σας το πω, είναι ο τάδε και ο τάδε».

«Απλά, αυτά που ακούγονται, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας που κάποιοι άνθρωποι, γιατί είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι συντάχθηκαν σε αυτή την πλευρά ώστε να πολεμήσουν το κακό που γίνεται εναντίον της πανδημίας, εναντίον των εμβολίων, αργότερα εναντίον της κακιάς Δύσης και της καλής Ρωσίας» προσέθεσε και είπε χαρακτηριστικά «υπάρχουν μέσα, είναι αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι, που είπα ότι έχουν αυτές τις νοοτροπίες».

«Και το ίδιο το κόμμα είναι στην ιδεολογία του και σε αυτά που έχει αναφέρει, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και αυτά εναντίον μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων στην πανδημία. Αυτά ήταν αυτοί που πρωτοστατούσαν και τα έχουν βάλει προμετωπίδα. Είναι η ίδια η ιδεολογία σε όλους αυτούς, οι οποίοι αναζητούν να εκμαιεύσουν κάποιους ανθρώπους και να τους πάρουν με το μέρος τους χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου» συμπλήρωσε.

«Και η Χρυσή Αυγή έλεγε έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους»

«Δεν μπορείς να εμπλέκεις το Άγιον Όρος ή γενικώς την Εκκλησία και τη θρησκεία και το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου με την πολιτική. Το Άγιον Όρος δεν χρωματίζεται γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο. Πάντα ήταν με όλους, είναι το μήνυμα της ενότητας που εκφράζει» τόνισε ο ηγούμενος Βαρθολομαίος.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του κόμματος «ΝΙΚΗ» ότι έχει και την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος σχολίασε πως «αυτό είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί» και πρόσθεσε «και η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν έλεγε έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους και μάλιστα χρησιμοποιούσε τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, που έχουμε εμείς δικό μας το θέμα και είχε την πνευματική κάλυψη ώστε αυτά που λένε, τα αφηγήματα τους να έχουν αυτή την “ευλογία”, ότι αυτό που κάνω είναι ευλογημένο».

«Η πνευματική κάλυψη για κάποιο θέμα από το Άγιον Όρος, δεν εκφράζεται μεμονωμένα από κάποιο πρόσωπο, ούτε από κάποιο μοναστήρι, ούτε από κάποιον μοναχό, εκφράζεται μέσα από την ιερά κοινότητα» επισήμανε ο ηγούμενος.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου