Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΏΜΕΝΟΣ ΜΆΡΤΥΡΑΣ ΤΟΎ ΧΡΙΣΤΟΎ ΦΊΛΙΠΠΑΣ.

 


 17 Απριλίου - Πριν από 49 χρόνια, ο ιερέας Φίλιππος (Ανίκιν) /1878 - 17/04/1974 / πηγαίνει στον Κύριο.


Γεννήθηκε στην Τσουβάσια. Το 1915 χειροτονήθηκε στην ιεροσύνη. Υπηρέτησε στην επαρχία Σιμπίρσκ (τώρα περιοχή Ουλιάνοφσκ) στο χωριό Κουλάτκα των Τσουβάς.

Ο πατέρας του Φίλιππου συνελήφθη το 1929. Τότε οι ενορίτες δεν επέτρεψαν να κλείσει ο ναός και κατηγορήθηκε για υποκίνηση. Ο Batiushka έκανε 10 χρόνια  φυλακή στο Solovki.

Είπε ότι στο στρατόπεδο ήταν πιο εύκολο για αυτόν σε σύγκριση με άλλους, γιατί ήταν από ένα απλό κτήμα, συνηθισμένος στην ταπεινή δουλειά. Ήταν δύσκολο για τους επισκόπους που αποφοίτησαν από την ακαδημία και δεν γνώριζαν το ταπεινό έργο. Αυτοί, οι φτωχοί, υπέφεραν ασυνήθιστα.

Μια μέρα ένας κρατούμενος έπεσε μπροστά στα μάτια του, δεν μπορούσε πια να περπατήσει και είχε ένα πριόνι και ένα τσεκούρι στα χέρια του. Ο πατέρας Φίλιππος πήρε τα εργαλεία και βοήθησε να περπατήσει. Σε συνομιλία, ο π. Φίλιππος έμαθε ότι αυτός ο κρατούμενος ήταν επίσκοπος και αμέσως τον προσκύνησε.

Την πρώτη μέρα του Πάσχα είχαν ένα τέτοιο περιστατικό. Οδήγησε τη συνοδεία τους από τη δουλειά. Σταμάτησαν στη μέση του δάσους και αμέσως άρχισαν να τελούν την πασχαλινή αγρυπνία. Υπήρχαν πολλοί διάκονοι, ιερείς, επίσκοποι.

Στην αρχή, όταν οι ιερείς σταμάτησαν, οι συνοδοί τους φώναξαν και μετά σώπασαν και η λειτουργία τελείωσε χωρίς προβλήματα. Στο τέλος άρχισαν να βαφτίζουν. Και ακόμη και οι πανκ, που συνήθως προσέβαλαν πολύ τους κρατούμενους, άρχισαν να βαφτίζονται με όλους και να συμπεριφέρονται αξιοπρεπώς.

Ο πατέρας Φίλιππος θυμήθηκε επίσης εκείνες τις μοναχές Shamorda που δεν ήθελαν να δουλέψουν για τους άθεους στη φυλακή. Δεν πήραν καθόλου φαγητό κατασκήνωσης.

Ο πατέρας Φίλιππος και άλλοι ιερείς τους έφερναν τρόφιμα από τις πενιχρές προμήθειες τους. Στο Solovki, οι καλόγριες πέρασαν το καλοκαίρι, και μετά τις πήγαν κάπου και, λένε, τις σκότωσαν.

Πριν απελευθερωθεί, ο πατέρας Φίλιππος ζήτησε μια ευλογία από έναν από τους επισκόπους του Σολοβέτσκι: τι να κάνουμε μετά; Η Vladyka είπε:
«Όπου βρείτε πρόβατα για τον Κύριο, να ταΐστε εκεί».

Ο Μπατιούσκα έφυγε από το στρατόπεδο λίγο πριν τον πόλεμο. Πρώτα, ήρθε στα παιδιά στο Krasnovodsk στην Κεντρική Ασία. Εκεί, το διαμέρισμα των παιδιών ήταν μικρό και δεν υπήρχε αρκετός χώρος για όλους.

Ο π. Φίλιππος πήγε στο νεκροταφείο για να προσευχηθεί. Οι αρχές τον παρατήρησαν και θέλησαν να τον συλλάβουν, έτσι μετακόμισε στο Ασγκαμπάτ και άρχισε να κάνει μυστική ζωή εκεί.

Αλλά ούτε εδώ ήταν δυνατό να κρυφτεί από τα πανταχού παρόντα όργανα, έτσι μετακόμισε στο Shumerlya, ένα χωριό των Τσουβάς, τόπο εγκατάστασης των αποστερημένων.

Ο πατέρας Φίλιππος περπάτησε στα χωριά με τα πόδια. Περιπλανήθηκε με το πρόσχημα του τεχνίτη εκτελώντας μυστικές υπηρεσίες. Πολύς κόσμος στράφηκε προς το μέρος του.

Η παρθενική Βαρβάρα (Σουλάεβα) /†01.12.1980/ βρισκόταν επίσης υπό τη φροντίδα του πατέρα Φιλίππου, ο οποίος, πριν τον δεχτεί ως ιερέα, έλαβε ειδική αποκάλυψη από τον Θεό.

Η κοπέλα Βαρβάρα είναι ασκήτρια, ιερό πρόσωπο. Πέθανε για αρκετές μέρες και συνολικά πέρασε πολλές ημέρες στον άλλο κόσμο, όπου ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος  την οδήγησε στα παραδεισένια χωριά.

Ήδη μετά το αποτέλεσμα ενός σφοδρού ξυλοδαρμού από την αστυνομία, τα πόδια της λύγισαν και όταν όλοι οι εξομολογητές της παρθενικής Βαρβάρας πέθαιναν η ήταν υπό κράτηση, ένας από τους οποίους ήταν ο κληρικός ιερέας Vyacheslav Leontiev /†1937/, και όλες οι κοντινότερες εκκλησίες έκλεισαν , άρχισε να προσεύχεται στον Θεό να της στείλει έναν εξομολογητή.

Και σε ένα λεπτό όνειρο, μετά από μια προσευχή, άκουσε μια φωνή:
- Ένας ιερέας θα έρθει σε σας την ημέρα της εικόνας του Βλαντιμίρ της Μητέρας του Θεού με το πρόσχημα ενός τεχνίτη, το όνομά του είναι Φίλιππος, μην τον αφήσετε μέχρι το τέλος των ημερών.

Αυτή ξυπνησε. «Τι είναι αυτό;» σκέφτηκε. «Έτσι είναι, δείχνει ο εχθρός» και σταύρωσε τα πάντα γύρω της. Και πάλι ξέχασα. Και πάλι ακούει την ίδια φωνή να επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια. Όταν ξύπνησα, σταύρωσα ξανά τα πάντα γύρω μου. Και για τρίτη φορά ξέχασα, και πάλι όλα έγιναν ξανά.

Ήρθε η 21η ημερομηνία - η μνήμη της εικόνας του Βλαντιμίρ της Μητέρας του Θεού. Ένας τεχνίτης χτύπησε την πόρτα, αποκάλεσε τον εαυτό του εστιά και ρώτησε: «Υπάρχει κάτι να φτιάξετε;»

Θυμήθηκε το όνειρο και ρώτησε: "Πώς σε λένε;"
Αποδείχθηκε ότι ήταν ο Φίλιππος.

«Λοιπόν, έλα μέσα, μείνε», είπε η Βαρένκα.
Ήταν ο ιερέας π. Φίλιππος Ανίκιν.

Ο γιος του πατέρα του Φιλίππου, Ιβάν, φυλακίστηκε για οκτώ χρόνια και κατέληξε στο Αρχάγγελσκ. Έγραψε: «Μπαμπά, εδώ έχουμε ανθρώπους σαν εσένα, και μας δίνουν το ίδιο πράγμα που δίνεις εσύ» (δηλαδή το μυστήριο). Σύντομα ο Ιβάν πέθανε εκεί από την πείνα.

Η μητέρα του, Αικατερίνα, πέθανε το 1946 σε ηλικία 65 ετών. Τα τελευταία χρόνια (8 χρόνια) ήταν τυφλή. Απέκτησαν δέκα παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα πέντε.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα πόδια του πατέρα Φιλίππου είχαν ήδη αδυνατεί και καθόταν όλο και περισσότερο στο κρεβάτι.

Τάφηκε στο νεκροταφείο της πόλης Shumerlya της Δημοκρατίας του Τσουβάς.
apantaortodoxias.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου