Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Άρχισαν τις... λιτανείες για βροχή στις Κυκλάδες: Δεήσεις σε Άνδρο, Σύρο, Μύκονο.


Άρχισαν τις... λιτανείες για βροχή στις Κυκλάδες: Δεήσεις σε Άνδρο, Σύρο, Μύκονο (Βίντεο)

Η ανησυχία των κατοίκων σε πολλές περιοχές της χώρας έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία συνεχίζει να πλήττει κυρίως τις αγροτικές ζώνες.

Η ξηρασία που επικρατεί έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, ωθώντας τους πιστούς σε πολλές περιοχές να καταφύγουν σε λιτανείες και δεήσεις, ελπίζοντας για θεϊκή παρέμβαση που θα φέρει τις τόσο απαραίτητες βροχές.

Παρά την επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας που προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η ξηρασία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση για τις αγροτικές κοινότητες.

Οι λιτανείες, οι οποίες αποτελούν «παραδοσιακή πρακτική» σε περιόδους κρίσεων, γίνονται σε μια προσπάθεια να «ενισχυθεί» το ηθικό των κατοίκων και να καλέσουν για βροχή που θα «ανακουφίσει» τη γη.

Η ξηρασία, που συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αποτελεί έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα που δυσχεραίνει τις συνθήκες για την αγροτική παραγωγή, ενώ το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να επιτείνει τα προβλήματα.

Στη Σύρο η δέηση έγινε στην Ερμούπολη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου ο οποίος «ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως της συνεχιζόμενης ανομβρίας, σύμφωνα με προαναγγελθέν Εγκύκλιο Σημειωμά του προς όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ύστερα από παρακλητικά αιτήματα των ευσεβών νησιωτών».

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Δωρόθεος τους κάλεσε να ενώσουν και να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον Κύριο «υπέρ του καταπέμψαι τη γη βροχὴν καρποφόρον και όμβρον ειρηνικόν και σώσαι τα βοσκήματα και τας καλλιεργείας των ανθρώπων».

Στην Άνδρο λιτανεία «επί της μάστιγος της ανομβρίας» πραγματοποιήθηκε στο χωριό Κόρθι με τον εφημερία Αηδονίων, πατέρα Ευστράτιος, να καλεί τους πιστούς να ψάλουν το απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία λέγοντας «ας ελπίσουμε ότι θα δεηθεί στον Θεό για να βρέξει επιτέλους και αντί της στέρησης να έχουμε βροχόπτωση». 

ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου