Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.


1Tου Μητροπολίτου Πατρών  κ.Χρυσοστόμου
     
Με την χάρη του Θεού την προσεχή Πέμπτη 11 του μηνός Ιουλίου, θα μεταφερθή ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Αγίου Ανδρέου, από την Αποστολική πόλη των Πατρών, όπου φυλάσσεται ως θησαυρός ατίμητος, στην Ορθόδοξη χώρα της Ρωσίας, προς ευλογία και αγιασμό του ευσεβούς Ρωσικού λαού.

Οι Ρώσοι αδελφοί μας εορτάζουν εφέτος την επέτειο των 1025 χρόνων από της Βαπτίσεως των Ρως στον Δνείπερο ποταμό. Έτσι, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος υπέβαλε αίτημα στην Εκκλησία της Ελλάδος, και διά της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, προκειμένου κατά τους λαμπρούς εορτασμούς επί τη πανευφροσύνω επετείω να μεταφερθή στη ομόδοξη χώρα, το σεβάσμιο Ξύλο, επί του οποίου εμαρτύρησε ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας, ο οποίος πριν έλθη στην Πάτρα, διήλθε και από τα μέρη εκείνα.           
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας έθεσε το εν λόγω αίτημα στην Ιερά Σύνοδο και κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό.
            Ομολογώ ότι προβληματιστήκαμε πολύ, έως ότου αποφασίσωμε περί του πρακτέου. Ο προβληματισμός μας έγινε προσευχή θερμή και παράκληση προς τον Άγιο Ανδρέα, ώστε αν είναι θέλημα Θεού και του ιδίου του Αποστόλου επιθυμία, να πραγματοποιηθή η ιερά αυτή αποδημία του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην Ρωσία.

            Ο Άγιος μας έδειξε το θέλημά του και έδωσε την συγκατάθεσή του με τον δικό του τρόπο. Μας απήντησε μέσα από σημεία, διά τα οποία θα ομιλήσωμε, όταν είναι καιρός. Εκείνο το οποίο δυνάμεθα να είπωμε αυτή την ώρα, είναι ότι ο Απόστολος Ανδρέας κατευθύνει τα βήματά μας, μας κρατεί από το χέρι και οδηγεί  το σκάφος της Τοπικής μας Εκκλησίας.
            Έτσι, κατόπιν και της απαραιτήτου εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφασίσθη η μεταφορά του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην Ρωσία.
            Το γεγονός αυτό περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Αποστολική πόλη των Πατρών, αφού όχι μόνο οι Ρώσοι αδελφοί μας θα προσκυνήσουν τον χαριτόβρυτο και ατίμητο θησαυρό, αλλά και εις όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου θα μεταδοθή δορυφορικά η υποδοχή στις πόλεις, όπου θα τεθή εις προσκύνηση ο Σταυρός του Αγίου μας.

            Την πνευματική αυτή χαρά και ευλογία θα γευθή πρώτη η Αγία Πετρούπολη, εν συνεχεία η Μόσχα, κατόπιν το Κίεβο της Ουκρανίας, για να καταλήξωμε στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, απ’ όπου και θα επιστρέψωμε, πρώτα ο Θεός, στην πόλη μας στις 2 Αυγούστου.

            Στην Ρωσία ετοιμάζεται λαμπρή υποδοχή του Σταυρού, με την συμμετοχή της Εκκλησιαστικής και Πολιτικής ηγεσίας και άλλων Αρχών και εκατομμυρίων Ρώσων Ορθοδόξων Χριστιανών. Την παραμονή της αναχωρήσεως μεγάλη Ρωσική αντιπροσωπεία θα έλθη στην Πάτρα, με ειδικό αεροσκάφος που θα προσγειωθή στον αερολιμένα του Αράξου. Θα προσκυνήσουν εν συνεχεία τον Τάφο, τον Σταυρό και την Κάρα του Αγίου Ανδρέου, και την επομένη ημέρα, μετά από δέηση που θα γίνη ενώπιον του Σταυρού, θα αναχωρήσωμε για τον Άραξο, απ’ όπου με ειδική πάλι πτήση θα μεταφερθή το πανσεβάσμιο Ξύλο στην Ρωσία.

            Είναι η πρώτη φορά που εξέρχεται, όχι μόνο από την πόλη μας, αλλά και από τον Ναό του Αγίου Ανδρέου ο Σταυρός, μετά την επανακομιδή του στην Πάτρα στις 19 Ιανουαρίου 1980.
            Αδελφοί μου, ο Θεός ευλόγησε ξεχωριστά την πόλη των Πατρών  αποστέλλοντας τον Ιερώτατο Ανδρέα, ο οποίος εδίδαξε, εποίησε σημεία και θαύματα, ωμολόγησε εν παρρησία Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα, ίδρυσε την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών τοποθετώντας πρώτον Επίσκοπο τον Στρατοκλή, και τελικά εμαρτύρησε επί του χιαστού Σταυρού «παρά το χείλος της θαλασσίας ψάμμου», κοντά στο μέρος όπου σήμερα υψώνεται ο Ναός του.
            Έχομε το μεγάλο, το πνευματικό και ιερό προνόμιο να κατέχωμε Τάφο Αποστολικό, την Κάρα του Πρωτοκλήτου Μαθητού και τον Σταυρό του. Το προνόμιο όμως συνιστά και ευθύνη πνευματική. Ποία είναι αυτή η ευθύνη;
·       Πρέπει να διατηρήσωμε ακεραία και αλώβητη την παρακαταθήκη, που μας παρέδωσε ο Απόστολος Ανδρέας, την πίστη μας δηλαδή, στον Τριαδικό Θεό, την συμμετοχή μας στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, τον αγώνα μέσα από την νήψη και την προσευχή, με σκοπό την θέωση. Αν χρειασθή, και το αίμα μας να δώσωμε για του Κυρίου μας την αγάπη, όπως έπραξε ο Άγιος Ανδρέας.

            Ο Κύριός μας, έδωσε σε μας τους Αγίους του,

α) Γιά να είναι η δόξα και το κλέος της Αγίας μας Εκκλησίας και για να ανακαινίζεται με τις πρεσβείες τους όλη η κτίση, ως θα έλεγε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

            β) Γιά να έχωμε παραδείγματα πίστεως και υπομονής στους πολλούς αγώνες και τις δυσκολίες της ζωής μας.

            γ) Γιά να τους έχωμε παρηγορία στην επί γης πορεία μας, ιδιαίτερα σε καιρούς και χρόνους απαράκλητους, όπως είναι οι σημερινοί.

            δ) Γιά να τους μιμούμεθα στις αρετές και στην θυσία υπέρ του Εσφαγμένου Αρνίου, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

            Μακάρι και μείς καθ’ ημέραν να συνειδητοποιούμε αυτή την μεγάλη δωρεά του Θεού στην πόλη μας και την θαυμαστή προστασία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και να μιμούμεθα τις αρετές του.

            Μακάρι και οι Ρώσοι αδελφοί μας να δεχθούν πλουσία την χάρη του Θεού, διά πρεσβειών του Πρωτοκλήτου.

            Ζητούμε τις θερμές προσευχές σας, ώστε η μετάβασή μας με τον Σταυρό του Αγίου μας στην Ρωσία, η εκεί παραμονή μας, αλλά και η επιστροφή μας ενταύθα, να αποβούν εις δόξαν Θεού, εις έπαινον της Αγίας Του Εκκλησίας, εις βοήθειαν του Ρωσικού Λαού και εις πνευματικήν προβολήν της Πάτρας, η οποία με την χάρη που έχει από τον Θεό, ευχόμεθα να γίνεται διαρκώς φάρος τηλαυγής της Οικουμένης.

            Σας προσκαλούμε την παραμονή της αναχωρήσεώς μας, Τετάρτη 10 Ιουλίου, στον Εσπερινό που θα τελέσωμε στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, στις 7 το απόγευμα, στον οποίο θα συμμετέχη και η Ρωσική αποστολή. Ομοίως και την επομένη ημέρα, Πέμπτη 11 του μηνός, στην τελετή αναχωρήσεως του Σταυρού του Αγίου, που θα λάβη χώρα στον ίδιο Ναό στις 7-8π.μ.
            Με τον νού μας και την καρδιά μας στραμμένα εν ευγνωμοσύνη στον Προστάτη και Πολιούχο μας Άγιο Ανδρέα, γονατίζομε μπροστά στον Σταυρό του και ψάλλομε∙

«Τού Σταυρού Σου το ξύλον προσκυνούμεν, Απόστολε,
ότι εν αυτώ προσηλώθης, ω Ανδρέα πανεύφημε,
δεξάμενος την σταύρωσιν Χριστού, ως τούτου μαθητής και μιμητής. Ημείς δε αύθις τον Σταυρόν Σου ως θησαυρόν ατίμητον κεκτήμεθα, δόξα αναβοώντες τω Πατρί,
δόξα τω Σε καλέσαντι, δόξα τω Επιφοιτήσαντι εν Σοί,
θείε Πρωτόκλητε».
             http://www.agioritikovima.gr/eipan/24523-i-metafora-tou  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου