Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Γκολφ, μεζονέτες και πεντάστερα από την Μητρόπολη Καλαβρύτων.

GOLF 7
 
Σε πιονέρο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας αναδεικνύεται ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που ετοιμάζει μία ακόμη μεγάλη επένδυση στη Δυτική Ελλάδα. Σε μία στιγμή που αποτελεί ζητούμενο η αναζήτηση επενδυτών και για το real estate της Εκκλησίας, η τοπική Μητρόπολη υλοποιεί τη δεύτερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, έχοντας αναπτύξει από το 2009 το ξενοδοχείο «Σήμαντρον» στο Διακοπτό Αχαΐας.
 
Η γενική διεύθυνση περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε θετικά, την περασμένη εβδομάδα, για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό περιβαλλοντικών απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) του έργου που σχεδιάζεται στην Αιγιαλεία. Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή στο αρμόδιο υπουργείο της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η έγκριση της οποίας θα οδηγήσει στην έκδοση κατασκευαστικής άδειας.
 
Τι περιλαμβάνει το έργο
 
Το έργο -του οποίου ο προϋπολογισμός υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- ανήκει στις έξι μεγάλες προς αδειοδότηση τουριστικές επενδύσεις που είχε προαναγγείλει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Η σύνθετη τουριστική μονάδα συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών βρίσκεται στη Ροδιά της Αιγιαλείας, 500 μέτρα από την ακτή του Κορινθιακού, και θα εκτείνεται σε οικόπεδο 714,2 χιλιάδων τ.μ. 
 
Σύμφωνα με το προσχέδιο του χώρου,  το κατάλυμα θα αποτελείται από:
 
- γήπεδο γκολφ 18 οπών, σε έκταση 550.000 τ.μ.
- ξενοδοχείο πέντε αστέρων 240 κλινών με εστιατόριο, χώρους αναψυχής και συνεδριακό κέντρο
- πέντε εγκαταστάσεις τένις, τρεις εγκαταστάσεις basketball, τρεις εγκαταστάσεις volley ball και ένα γυμναστήριο, ενώ στη δεύτερη φάση θα προστεθούν μία κλειστή πισίνα και εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας (spa)
- 360 βίλες με δύο έως τέσσερα υπνοδωμάτια η καθεμία και πισίνα
- διώροφες μεζονέτες με πισίνα (θα κατασκευαστούν στη β’ φάση), οι οποίες θα διατεθούν κατά βάση σε αγοραστές του εξωτερικού που θα εγγράφονται μέλη του golf club.
 
Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί νερό από ανακύκλωση της ημερήσιας κατανάλωσης ύδατος του ξενοδοχείου, αλλά και από τις δύο γεωτρήσεις, ενώ προβλέπεται εναλλακτικά η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης.
 
Η θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ στηρίχθηκε και στο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που κάνει λόγο για «την ελλιπή αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στους διεθνούς αξίας πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους και υστέρηση στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (χειμερινού, ιαματικού, κ.α) μέσω των δικτύων πολιτιστικού- τουριστικού χαρακτήρα».
 
Η ταυτότητα των επενδυτών
 
Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που το 2009 ανέπτυξε την παραθαλάσσια ξενοδοχειακή μονάδα 108 κλινών «Σήμαντρον» στο Διακοφτό.
 
Ο Άγιος Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Έχει ιδρύσει την Μετόχι Α.Ε. όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Κουνινιώτης, βιομήχανος που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Κούτσης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάπτυξη και διαχείριση της μονάδας έχει αναλάβει η εταιρεία Fidetrust investments Ltd της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Λονδίνο.
 
Διευθυντής της Fidetrust είναι ο ελληνοαμερικάνος εφοπλιστής Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών και διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις, εδώ και πολλά χρόνια, με τον δραστήριο Μητροπολίτη.
http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/18263-2013-07-29-08-01-58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου