Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σταυρός ηλικίας 1.100 ετών, αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της Δανίας [εικόνες].

Ένα χρυσό σταυρό βάρους 13,2 γραμμαρίων και μήκους 4 εκατοστών, που αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της Δανίας βρήκε ένας «κυνηγός μετάλλων» σε ένα λιβάδι στην πόλη Aunslev στη Δανία.
«Είχα σχολάσει νωρίς από τη δουλειά και έτσι αποφάσισε να πάω εκεί για λίγες ώρες. Άρχισα να κάνω βόλτες με τον ανιχνευτή μετάλλων και ξαφνικά βρήκα κάτι», είπε ο Dennis Fabricius Holm στην εφημερίδα Independent.


«Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 10ου αιώνα. Έχει βρεθεί ένα ακριβώς ίδιο φυλαχτό στην Σουηδία, που ανήκει στην ίδια περίοδο», εξηγεί στην Independent o Malene Refshauge Beck, έφορος στο αρχαιολογικό μουσείο Østfyns.

Το ανεκτίμητης αξίας αντικείμενο σώζεται σε άριστη κατάσταση και είναι αναμφισβήτητα το πιο καλοδιατηρημένο χριστιανικό κειμήλιο που έχει βρεθεί ποτέ στη Δανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επρόκειτο πιθανόν για κόσμημα που φορούσε κάποια γυναίκα Βίκινγκ.

Η χρονολόγηση του σταυρού κυμαίνεται μεταξύ 900-950 μ.Χ. και είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού υποδεικνύει ότι οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό ακόμα νωρίτερα απ' ό,τι πιστευόταν.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου