Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Τι συμβολίζουν τα Τίμια Δώρα των Μάγων και που βρίσκονται σήμερα;

 


Τα δώρα των τριών Μάγων ήταν τα εξής:

Ο Χρυσός είναι το πρώτο από τα τρία δώρα που προσέφεραν οι μάγοι κατά την γέννηση του Θεανθρώπου. Ο χρυσός είναι σύμβολο της βασιλείας και δόθηκε στον Χριστό ως ένδειξη τιμής στον νέο Βασιλιά του κόσμου.

Ο λίβανος ή λιβανωτός, είναι αρωματική ελαιώδη ρυτίνη δένδρου και φυτρώνει στις εκτάσεις τις Αραβίας,της Ινδίας και του Λιβάνου. Χρησιμοποιήθηκε σαν θυμίαμα για λατρευτική χρήση από τα πανάρχαια χρόνια και προσφέρθηκε στον Χριστό ως ένδειξη τιμής της Θεότητός του.

Τα Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς, για να μυρίζουν όμορφα, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε. Προσφέρθηκε από τους μάγους ως σύμβολο της Θυσίας του για χάρη των ανθρώπων.

Που βρίσκονται σήμερα τα Τίμια Δώρα;

Τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν στο νεογέννητο Χριστό οι τρεις μάγοι φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Τα δώρα των μάγων φύλαξε η Παναγία και παραδόθηκαν στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων μέχρι το 400 μ.Χ. Από το 400 μ.Χ. μέχρι και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 μ.Χ. (εκτός από 60 χρόνια που μεταφέρθηκαν στην Νίκαια για ασφάλεια, λόγω των Φράγκων κατακτητών). Μετά την Άλωση της Πόλεως η χριστιανή Μάρω, σύζυγος του Μουράτ (1421-1451), μητέρα του Μωάμεθ, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος και τα δώρισε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου και παραμένουν έως σήμερα.

iellada.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου