Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Ώρα ΜΗΔΕΝ στην Εκκλησία Κύπρου: Επί ξυρού ακμής η εκκλησιαστική ειρήνη- Οργή Αρχιεπισκόπου, ερίζουν οι δελφίνοι.

Συνθήκες ψυχρού πολέμου φαίνεται να επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην Εκκλησία, η οποία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι χωρισμένη σε στρατόπεδα, τα οποία φαίνεται να επιδίδονται σε ένα ατέρμονο επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο την αποδόμηση των αντιπάλων και την ενίσχυση της δικής τους θέσης.

Το παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στην Εκκλησία, φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, παρότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν παραδέχεται ότι οι ενέργειές της τείνουν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα εμπλεκόμενα μέρη, φροντίζουν μέσω πληροφοριών που διαρρέονται στο παρασκήνιο, να αλληλοκατηγορούνται, με απώτερο σκοπό, το θρόνο της Εκκλησίας.

Ένα θρόνο, που τη δεδομένη στιγμή έχει κάτοχο, ο οποίος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ώστε να παραχωρήσει την θέση του στον διάδοχό του. Αντιθέτως, όσες φορές κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, διαμήνυσε πως παρά τα προβλήματα υγείας του, παραμένει στη θέση του και ενεργεί για το καλό της Εκκλησίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί, που παρά τα όσα δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος, διαρρέουν ότι η πρόθεση του Μακαριότατου είναι να αποχωρήσει από τη θέση του πριν αποχωρήσει από τα εγκόσμια, με σκοπό να αναλάβει τον θρόνο της Εκκλησίας, άνθρωπος της επιλογής του.

Πάντως, δεν αποτελεί μυστικό πως για τα σκήπτρα της Εκκλησίας επικρατέστεροι είναι τρεις Μητροπολίτες και πιο συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού, Ησαϊας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με τους οποίους όμως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει άριστες σχέσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, ήταν τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία του συνέντευξη, στην οποία χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Ταμασού και τον Μητροπολίτη Κύκκου, «Προτεστάντες», αναφορικά με τις απόψεις τους για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι δύο τελευταίοι φέρονται να στηρίζουν τη ρωσική εκκλησία, η οποία θεωρεί ότι η ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας των Ουκρανών οδηγεί σε ένα σύγχρονο σχίσμα την Ορθοδοξία, σε αντίθεση με τον Αρχιεπίσκοπο που τάσσεται υπέρ των Ουκρανών.

Ο Κύκκου σήκωσε το γάντι και απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για σπίλωση ονομάτων και παραποίηση γεγονότων, ενώ σημείωσε ότι ο κ.κ. Χρυσόστομος μίλησε για το πρόσωπό του, με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Αρχιεπίσκοπο, φαίνεται να ενόχλησε έντονα τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, αφού στόχος του, όπως μας αναφέρθηκε, είναι το καλό της εκκλησίας και δεν έχει χρόνο να δώσει συνέχεια.

Οι ίδιοι κύκλοι, τόνισαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τι λέει και όλοι ξέρουν την αλήθεια για το τι έγινε και τι όχι στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα, ο Μακαριότατος, αναφερόμενος στους Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ορθοφρονούν». Ιδιαίτερα με τον Μόρφου υπήρξε έντονη κόντρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των θέσεων που εξέφραζε ο Μητροπολίτης, με τους δύο μάλιστα να έρχονται σε δημόσια αντιπαράθεση και τον Αρχιεπίσκοπο να τον προειδοποιεί με αργία και μισθολογικές περικοπές, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του στα αποφάσιζε η Ιερά Σύνοδος.

Στο μεταξύ, οι τρεις Μητροπολίτες, θεωρούνται οι πιο λαοφιλείς, όπως έδειξε η δημοσκόπηση του REPORTER, τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάποια άλλη άποψη, ενδεχομένως να αναζητεί τρόπους, ώστε να την εισάγει στην Εκκλησία.

Εξάλλου, δεν έχει περάσει καιρός από την ημέρα που είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι ο Μακαριότατος ενδεχομένως να σκέφτεται αλλαγή του καταστατικού της Εκκλησίας, ώστε να αφαιρεθεί από τους πολίτες το δικαίωμα ψήφου και ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται μόνο από τη Σύνοδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως δοθεί ευκαιρία σε ένα άλλο Μητροπολίτη, εκτός των τριών, να λάβει το χρίσμα.
Πάντως, το σκηνικό που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με όσα πρεσβεύει η Ορθόδοξη θρησκεία. Οι συνεχόμενες διαμάχες μεταξύ ανώτατων κληρικών, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Το ένα, είναι η απαξίωση των κληρικών που διοικούν την Εκκλησία και ο δεύτερος το διχασμό του λαού, αναλόγως με τον ποιο υποστηρίζει ο καθένας.

Πλέον, εάν και εφόσον το έντονα φορτισμένο κλίμα είναι άμεσα συνυφασμένο με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, όσο περνά ο χρόνος θα γίνεται ακόμα πιο τεταμένο και οι παρασκηνιακές ενέργειες που γίνονται τη δεδομένη στιγμή, ίσως μεταφερθούν στο προσκήνιο, με τα στρατόπεδα και τους δελφίνους του θρόνου να ξεκαθαρίζουν.

ekklisiaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου