Ο Σάιμον είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις και αινιγματικούς συμμετέχοντες στην ευαγγελική ιστορία. Αναφέρεται μόνο δύο φορές στο Ευαγγέλιο. Για πρώτη
φορά γνωρίζουμε ότι ήταν αυτός, κάποιος Σίμων ο Κυρηναίος, που αιχμαλωτίστηκε τη στιγμή που ο Χριστός δεν μπορούσε πλέον να σηκώσει τον σταυρό. Και μετά το έβαλαν στον Σίμωνα, ο οποίος το μετέφερε πίσω από τον Κύριο. Όλοι οι απόστολοι τον ανέφεραν στα κείμενά τους, μόνο στις αποκαλύψεις του Ιωάννη του Θεολόγου δεν ειπώθηκε τίποτα γι' αυτόν.Και δεύτερον, ότι αυτός, σεβαστός μεταξύ των άλλων χριστιανών, έφτασε με την οικογένειά του για το Πάσχα, ήταν ακόλουθος του Χριστού. Είχε δύο γιους. Ένας από αυτούς, ονόματι Ρούφος, ήταν ένας από τους εβδομήντα αποστόλους. Ο δεύτερος ονομαζόταν Αλέξανδρος, υπέφερε για τον Χριστό στην Καρχηδόνα και αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ως ιερομάρτυρας.
Αφού τον έπιασαν, οι φρουροί τον ανάγκασαν να σηκώσει τον σταυρό του Χριστού. Ο Σάιμον φοβήθηκε, προσπάθησε ακόμη και να απελευθερωθεί για αρκετή ώρα, αλλά η όλη εμφάνιση του μάρτυρα μάλλον άγγιξε με κάποιο τρόπο την καρδιά του. Πήρε τον σταυρό και τον μετέφερε στο βουνό της εκτέλεσης. Εάν αισθάνεστε μια αμαρτία πίσω σας ή μια επιθυμία να στραφείτε σε Αυτόν, τότε πρέπει να διαβάσετε μια προσευχή στον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης. Το κείμενό του είναι εδώ. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο, διαβάστε: https://t.me/molitvaikona/4616 .
Τι σκεφτόταν ο Σάιμον εκείνη τη στιγμή; Κατάλαβε όλο το σχέδιο της σωτηρίας και ότι ο Χριστός υπέφερε αθώα; Νομίζω ότι κατάλαβε ότι ο Χριστός είναι ένα αθώο θύμα.
Τι μπορούσε όμως να κάνει; Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να συμπάσχει με τον μάρτυρα.
Στον Γολγοθά, ο Σίμων έδωσε το σταυρό στους Ρωμαίους φρουρούς, οι οποίοι στη συνέχεια σταύρωσαν τον Χριστό πάνω του.
Ήξερε ο Σάιμον ότι κουβαλούσε τον σταυρό ΤΟΥ; Ήξερε ότι δεν διέφερε σε τίποτα από τους δύο κλέφτες που σταυρώθηκαν δίπλα στον Υιό του Θεού; Και ότι η θέση του είναι εκεί... ΑΛΛΑ... Ο ίδιος ο Θεός κατέβηκε κατά σάρκα για να πάρει τη θέση του αμαρτωλού Σίμωνα και όλης της αμαρτωλής ανθρωπότητας. Ο Υιός του Θεού σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας και έφερε την τιμωρία μας για να δικαιωθούμε με την πίστη σε Αυτόν. Σταυρώθηκε, αναστήθηκε και ανέβηκε στους ουρανούς. Ο αθώος πήρε την ευθύνη πάνω του.
Αυτό έκαναν οι Ρωμαίοι όταν επέλεξαν έναν βοηθό για τον Ιησού Χριστό γιατί κατάλαβαν ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να πεθάνει κάτω από τον σταυρό πριν τη σταύρωση. Άλλωστε, επανειλημμένα έπεσε κάτω από τον σταυρό. Τόσο πολύ που από την πτώση κάτω από τον σταυρό, το αριστερό γόνατο του Σωτήρα χτυπήθηκε άουτ και το πόδι του δεν μπορούσε πλέον να λυγίσει, γεγονός που τον έκανε ακόμη πιο δύσκολο να φέρει τον σταυρό. Για τον σκοπό αυτό οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι, φοβούμενοι ότι ο Ιησούς μπορεί να πεθάνει πριν από τη σταύρωση, ανάγκασαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο να φέρει τον Σταυρό του Ιησού, επιτρέποντας στον Ιησού να φτάσει στον Τόπο της Εκτέλεσης. Ο Ιησούς αναγκάστηκε να φέρει ο ίδιος τον σταυρό στον Τόπο της Εκτέλεσης.
Ωστόσο, ο σταυρός Του ήταν τόσο βαρύς που γενικά πώς μπορούσε να τον κουβαλήσει έστω και λίγο. Άλλωστε, ο σταυρός είχε μήκος τουλάχιστον 5 μέτρα: 2 μέτρα για τον σταυρωμένο Ιησού. 2 μέτρα ώστε τα πόδια του να είναι πάνω από το έδαφος για να τον προστατεύουν από περίεργους ανθρώπους και τουλάχιστον 1 μέτρο για να τον σκάψουν στο έδαφος.
Κατασκευαζόταν από χοντρά λεία λαξευμένα τετράγωνα δοκάρια. Περίπου 25 cm επί 25 cm. Το ελάχιστο βάρος ενός τέτοιου σταυρού θα είναι 172 κιλά εάν ήταν κατασκευασμένος από κέδρο και 234 κιλά εάν ήταν κατασκευασμένος από πιο πυκνό είδος ξύλου.
Και ο Ιησούς, που πέρασε τη νύχτα σε κρυφά βασανιστήρια, ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου, έχασε πολύ αίμα και με τα νεφρά του σπασμένα κατά τη διάρκεια της μαστίγωσης, με ένα αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι του, 5 αγκάθια από τα οποία τρύπησαν τον εγκέφαλό Του σε 40 χτυπήματα με ένα ραβδί, κουβάλησε αυτόν τον βαρύ, μη σηκωτό Σταυρό, πέφτοντας 5 φορές από κάτω του!
Γιατί ο Σίμων έφερε τον σταυρό; Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο Θεός δεν τους έχει.
«Ο Σίμων ο Κυρηναίος ήταν ο πρώτος που εκπλήρωσε τη διαθήκη του Χριστού», είπε ο ιερέας Φίλιππος Παρφένοφ. « Επειδή ο Κύριος είπε: «Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας αρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει τον σταυρό του». Αυτό σημαίνει: μοιραστείτε μαζί μου τα βάσανά Μου, βάσανα για τον κόσμο, μοιράσου μαζί Μου την επιθυμία μου της Θείας καρδιάς είναι να υποφέρω με τον κόσμο και να πεθάνω για τον κόσμο και να αναβιώσω τον κόσμο." Ήταν ο πρώτος, ο Σίμων ο Κυρηναίος και ο Ο Κύριος μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε. Ας σηκώσει ο καθένας το έργο του, τη λύπη του, το φορτίο του όχι μόνο με υπομονή, αλλά όπως το μετέφερε ο Σίμων, μοιραζόμενος το με τον Κύριο. Γιατί δεν είναι τυχαίο που όλοι φοράμε ένα σταυρό στο στήθος μας - σημαίνει για εμάς υπηρεσία στον κόσμο, υπηρεσία στους ανθρώπους, υπηρεσία στον Θεό, τον Κύριο και Σωτήρα μας».
«Διότι τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή».
Ιωάννης 3:16
«Η θυσία για την αμαρτία είναι ο θάνατος.» Αυτός είναι ο νόμος του Σύμπαντος, ο οποίος θεσπίστηκε πριν από την πτώση του Αδάμ και της Εύας. Έχοντας πέσει στην αμαρτία, οι πρώτοι άνθρωποι καταδίκασαν στην πραγματικότητα όλους τους απογόνους τους σε θάνατο (τιμωρία). Αλλά ο Θεός είχε μια «έξοδο έκτακτης ανάγκης». Έδωσε στην ανθρωπότητα μια δεύτερη ευκαιρία για σωτηρία και αιώνια ζωή. Για να μην παραβιάσει τους δικούς Του νόμους, ο Θεός έστειλε τον Υιό Του ως θυσία για την αμαρτία, ο οποίος ενσαρκώθηκε ως άνθρωπος και έζησε μια αναμάρτητη ζωή στην ίδια σάρκα με τη δική μας. Ο Χριστός δεν διέπραξε αμαρτία - δείχνοντάς μας έτσι και μας δίνει ένα παράδειγμα να ζήσουμε μια αναμάρτητη ζωή γεμάτη Αγάπη.
Σίμων όχι Σάιμον. Στα Αγγλικά είναι Simon. Οι Αγγλοι τον προφέρουν Σάιμον. Εσείς γιατί τον λέτε Σάιμον; Δεν ξέρετε ότι τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα Ελληνικά. Αν οι Γάλλοι τον λένε Σιμόν και οι Άγγλοι Σάιμον, εσείς γιατί δεν τον λέτε Σίμων όπως είναι γραμμένο στο πρωτότυπο; Τόση ξενομανία;
ΑπάντησηΔιαγραφή