Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Η Φωτεινή Ηλιαχτίδα στο σημείο όπου κατά την Παράδοση βρίσκονται οι ρίζες της Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου.

 


Η Φωτεινή Ηλιαχτίδα στο σημείο όπου κατά την Παράδοση βρίσκονται οι ρίζες της Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου.

Σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 05:06 στην Ελλάδα , θα σημειωθεί η εαρινή ισημερία για το έτος 2024 , η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια , που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης του 2024 και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό. Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Τις Άγιες ημέρες της μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε και που οι εχθροί της Ορθοδοξίας αυτές τις ημέρες ιδίως με λύσσα βάλλουν κατά της Αγίας Πίστεώς μας την μόνη και αληθινή , θα ταξιδέψουμε στο Όρος Σινά στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης για να δούμε ένα θαύμα που γίνεται σήμερα που λίγοι το γνωρίζουν και λίγοι το βλέπουν και το αισθάνονται .
Την παρουσία του Θεού μέσα στήν άνυδρη έρημο αλλά πλούσια σε Αγίους μάρτυρες της ζωντανής μας πίστεως .
Η Υπεραγία Θεοτόκος και η Αγία Αικατερίνη να μας σκέπουν στην ανηφόρα της ζωής μας. Αμήν !

Όρός Σινά . Το παρεκκλήσι της Φλεγομένης Βάτου .
Γιατί ο τόπος όπου στέκεσαι είναι ιερό έδαφος. ( Έξοδος 3:5 ) .
Πλησιάζουμε την ημέρα που θα εορτάσουμε την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με ιδιαίτερη χαρά εορτάζεται στη Πατρίδα μας η διπλή εορτή και ο νους μας θα βρίσκεται στη Ναζαρέτ όπου έγινε το θαύμα της σωτηρίας μας .
Στο Όρος Σινά όπου εκεί τιμάται με το Ιουλιανό, ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου εις το Παρεκκλήσι της Αγίας Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου που φέρει το όνομα του ¨Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου ”  
 
” Η Καιομένη Βάτος ” που τώρα είναι προστατευμένη από έναν πέτρινο τοίχο και έχει μεταφερθεί έξω από το εκκλησάκι στον περίβολο γίνεται το θαύμα αυτό και βρίσκεται σε βιβλίο που έχει γράψει ένας ευλαβής ξένος και εραστής της κοινωνίας των αναχωρητών ασκητών Αγίων της ερήμου του Όρους Σινά .

Πρόκειται για το ” επαναλαμβανόμενο θαύμα του Θείου Φωτός , της Φωτεινής Ηλιαχτίδας , στο σημείο όπου κατά την Παράδοση βρίσκονται οι ρίζες της Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου μέχρι σήμερα ” , στην Ιερά μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά .

Το Όρος Χωρήβ που θα το γνωρίζετε όλοι οι προσκυνητές της Ιεράς Μονής που το έχετε ανεβεί και σημαίνει ¨Λάμψις , Θερμότης ” . 

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να οδηγήσει τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο μιλώντας του από έναν θάμνο ο οποίος, αν και έπιασε φωτιά, δεν επηρεάστηκε από τις φλόγες.
Η αυτοκράτειρα Αγία Ελένη η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου (272-337 μ.Χ.), του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα που προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό, έχτισε μια εκκλησία στη θέση του Φλεγόμενου Θάμνου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αργότερα , ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α Ι (527-565 μ.Χ.), ο οποίος το συμπεριέλαβε στην πολύ μεγαλύτερη εκκλησία που έχτισε, την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ημών Χριστού .

Το παρεκκλήσι της Φλεγομένης Βάτου το πιο ιερό μέρος του μοναστηριού, είναι ένα μικρό δωμάτιο 3 × 5 μ και είναι το ανατολικότερο παρεκκλήσι της μεγάλης Βασιλικής στο Σινά. Οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με όμορφα μπλε πλακάκια φαγιάνς από τη Προύσα της Μ. Ασίας , και η μικρά αψίδα είναι με χρυσό ψηφιδωτό . Η Αγία Τράπεζα υψώνεται σε τέσσερις μαρμάρινες στήλες, επιτρέποντας στους προσκυνητές να προσκυνήσουν τη θέση του Φλεγόμενου Θάμνου από κάτω χωρίς τα υποδήματά τους .
Η Φωτεινή Ηλιαχτίδα στο σημείο όπου κατά την Παράδοση βρίσκονται οι ρίζες της Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου

Πολύ νωρίς στη Βυζαντινή εποχή οι μεγάλοι θεολόγοι της αντιλήφθηκαν τον Θάμνον αυτόν , την ” Βάτο ” , ως «τύπο» της Μητέρας του Θεού. Όπως ο Θάμνος που περιείχε την μη Φλεγόμενη Φωτιά του Προενσαρκωμένου Λόγου, η Αγία Παρθένος κράτησε τη φωτιά της Θεότητας στη μήτρα Της χωρίς να επηρεαστεί από αυτήν. Έτσι, προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι μοναχοί του Σινά αφιέρωσαν τον πρώτο τους Ιερό τον τέταρτο αιώνα, στις ρίζες του Φλεγόμενου Θάμνου, στην Υπεραγία Θεοτόκο την Μητέρα του Θεού.
 

Αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο μοναχισμός του Σινά αναπτύχθηκε στις ρίζες του Φλεγόμενου Θάμνου για την επιδίωξη της αυτογνωσίας: Η εμπειρία του Θεού προϋποθέτει την αρετή, και ως πύλη προς την άπιαστη ταπείνωση, Η αυτογνωσία ωθεί την ψυχή από ένα βήμα του Αγίου Ιωάννη στη Κλίμακα αρετών στον επόμενο.

 «Καθώς ο Μωυσής είναι η αρχή του Νόμου», γράφει : ” ταπεινοφροσύνη είναι η αρχή της απάθειας ” .
Ο δε Παύλος γράφει : « Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να γνωρίζει τον Θεό», και οι πατερικοί Άγιοι , όχι από διανοητική απόσταση αλλά μέσω προσωπικής εμπειρίας των Θείων ενεργειών Του.

Oi Ορθόδοξοι βαδίζουμε τον άγιον αυτόν τόπο του Σινά ως προσκυνητές, μερικοί έχουν και την αίσθηση του μύρου της αόρατης ευωδίας της Θείας Χάριτος , ανεβαίνοντας με λαχτάρα για να αγγίξουν το μέρος που έσκυψε ο Μωυσής για να λάβει τις 10 εντολές[…]
Ο μοναδικός θάμνος , το φυτό που έχει μικρά αγκάθια επάνω του που βρίσκεται στην ιερά Μονή του Σινά ανήκει στην οικογένεια βατόμουρων και αυτό το είδος λέγεται από τους βοτανολόγους ότι σε μόνο δώδεκα μέρη υπάρχει . Αν και ο θάμνος ανθίζει, δεν αποδίδει ποτέ καρπούς και οι μοναχοί το προστατεύουν πολύ προσεκτικά και το φροντίζουν και δεν υπάρχει δεύτερο σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Σινά και κάθε προσπάθεια να φυτευτεί το παραφυάκι του σε άλλο μέρος δεν ήταν επιτυχής . 
Ο Σιναίου Σεβ. π. Δαμιανός στην νεόχτιστη ιερά μονή του Αγίου Μωυσέως στη Τραγάνα της Βοιωτίας στη προσπάθεια να φυτευτεί και εκει , έβαλε ένα παρακλάδι απ ΄εξω στη αυλή , έπιασε επιτυχώς και σήμερα βρίσκεται δεξιά στο περίβολο ένας φουντωμένος θάμνος ο Σιναίος , για ευλογία της Ι. Μονής και της Πατρίδος μας επίσης .
Για το θαύμα τώρα . Πότε συμβαίνει αυτό; Μία φορά το χρόνο . Στις 23 Μαρτίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο που αρχίζει η Ισημερία , όπου δηλ. η ακτινοβολία του ηλίου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της γής , στις 12 το μεσημέρι μια πυρακτωμένη ηλιαχτίδα , διαπερνά το μικρό παράθυρο που βρίσκεται επάνω από το Ιερό και έρχεται ακριβώς στο μέρος όπου, σύμφωνα με την Παράδοση βρίσκονται οι ρίζες της Φλεγομένης και μη Καιομένης Βάτου μέχρι σήμερα .
Το άυλο αυτό Φώς δείχνει την αγιότητα του τόπου που η Υπεραγία Θεοτόκος προστατεύει τον τόπο και τους ασκητές της Ιεράς μονής της Αγίας Αικατερίνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου