Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας «εξαφανίστηκαν» μέσα από εκκλησία… Μία αποκαλυπτική μαρτυρία…

  
Όλα ξεκίνησαν όταν είδε πεταμένες σε έναν σωρό από σκουπίδια, τις σελίδες ενός παμπάλαιου Ευαγγελίου. Αυτού με το οποίο είχαν μεγαλώσει γενιές και γενιές και στο χωριό του... Όμως έλειπε το ασημένιο και κεντημένο με πετράδια κάλυμμα...
Άρχισε να ρωτά. Όμως καθαρή απάντηση δεν έπαιρνε.
Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι από την εκκλησία του χωριού έλειπαν κι άλλα κειμήλια. Ένα δισκοπότηρο από ασήμι και χρυσάφι κι άγνωστες αριθμός εικόνων, ανεκτίμητης αξίας.
Τα ερωτήματα συνεχή... Αντί για απαντήσεις, υπεκφυγές και προσπάθεια απαξίωσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην ορεινή Μόλιστα Κόνιτσας. Κάτοικος του χωριού έχει βάλει στόχο ζωής πλέον να αποκαλύψει τι συνέβη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Την κεντρική εκκλησία του χωριού.
Χτισμένη με όλη τη Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, έχει περίτεχνο τέμπλο, έργο ταλιαδόρων από το Μέτσοβο, που εντυπωσιάζει. Αγιογραφίες και εικόνες από τους περίφημους Χιοναδίτες ζωγράφους.
Όπως κι αυτές που λείπουν πλέον από την εκκλησία.
Η συζήτηση μεταξύ των λιγοστών κατοίκων της Μόλιστας για τα πολύτιμα κειμήλια που δεν υπάρχουν πια, έγινε ουκ ολίγες φορές. Κάποιοι δεν ήθελαν να μπλέξουν... Κάποιοι άλλοι ήθελαν να μείνουν στην πρώτη γραμμή.

Αυτός που τράβηξε μπροστά μάλλον έγινε το «μαύρο πρόβατο».
Μιλήσαμε για πρώτη φορά μαζί του, λίγο μετά την κλοπή που σημειώθηκε στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στο γειτονικό Μοναστήρι.
Κι αν για όλους η κλοπή αυτή προκαλούσε ερωτήματα για τον ίδιο αυτά ήταν πολύ περισσότερα.
Αυτό που βίωνε μήνες τώρα τον ξεπερνούσε...
Τον συναντήσαμε για να μας αφηγηθεί την περιπέτεια... Χείμαρρος!
Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτά που αναφέρει στο Epiruspost.gr, λίγο πριν το Πάσχα τα κατήγγειλε προφορικά αλλά και γραπτά στον Μητροπολίτη Κόνιτσας Ανδρέα και είναι πρόθυμος να τα επαναλάβει στις εισαγγελικές ή τις αστυνομικές αρχές.
«Διαπίστωσα όπως κι άλλοι συγχωριανοί μου ότι από την εκκλησία μας, τον Άγιο Νικόλαο, έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά ιερά κειμήλια. Έχουν χαθεί ένα ασημένιο, ιερό ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο από χρυσό κι ασήμι, άγνωστος αριθμός εικόνων τέμπλου, ανεκτίμητης αξίας και χρονολογίας αιώνων.
Ζητήσαμε κατ' επανάληψη από τους εκάστοτε ασχολούμενους με την διαχείριση της εκκλησίας να μας ενημερώσουν για την τύχη τους, δηλαδή αν φυλάσσονται κάπου ή αν εκλάπησαν κι αν ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές. Δυστυχώς όμως ουδέποτε μας έχει δοθεί καμία απάντηση και αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα...» αναφέρει στο Epiruspost.gr σημειώνοντας ότι τα ίδια ακριβώς κατήγγειλε και στον Μητροπολίτη Κόνιτσας.
Ο Μητροπολίτης διαβίβασε την καταγγελία του στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Λίγες ημέρες μετά παρουσιάστηκαν από το Ιερό της εκκλησίας ένα ευαγγέλιο κι ένα δισκοπότηρο. Όμως κανένας δεν πείστηκε ότι ήταν αυτά για τα οποία γίνεται λόγος.
Φυσικά για τις εικόνες δεν ειπώθηκε ούτε λέξη.
Αν ο κάτοικος του χωριού επιθυμεί τη δημοσιοποίηση είναι γιατί θέλει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.
«Είναι ένα κομμάτι από την ιστορία του χωριού μας και δικαιούμαστε να ξέρουμε τι έχει συμβεί» τονίζει με νόημα και εκφράζει την απορία του, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε καν συναγερμός, σε μία εκκλησία γεμάτη θησαυρούς.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για το οποίο δεν χωρούν εικασίες. Όμως για όλα υπάρχει η άκρη του νήματος. Και δεν αποκλείεται για όσα μοιάζουν μεγάλα και περίπλοκα, η άκρη του νήματος να κρύβεται σε κάτι που δείχνει μικρής σημασίας και περιορισμένου βεληνεκούς.            http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/26170-2014-07-01-21-34-35.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου