Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Όσοι τόλμησαν να κάνουν σχίσματα στην Εκκλησία δεν διέφυγαν την τιμωρία.

Λόγω του προσφάτου Ορθόδοξου σχίσματος,αλλά και την προσπάθεια για ίδρυση της Πανθρησκείας, θα αναφέρουμε όσα γράφει στην Πατρολογία του Migne ο Πατριάρχης Κλήμεντος της Ρώμης,πριν ακόμη γίνει το σχίσμα της Χριστιανικής εκκλησίας σε Ορθόδοξους και Καθολικούς.
ΒΙΒΛΙΟΝ ΕΚΤΟΝ
ΠΕΡΙ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ.
Προ πάντων φυλάσσεσθε  ώ Επίσκοποι τας δεινάς και χαλεπάς και αθεωτάτους αιρέσεις,φεύγοντας αυτάς ώσπερ πυρ φλέγων τους αυτώ πλησιάζοντας.

Φεύγεται δε και τα σχίσματα ,ούτε γαρ προς ανοσίους αιρέσεις θεμιτόν εκκλίναι το νουν ,ούτε των ομογνωμόνων χωρίζεσθαι θεμιτόν δια φιλαρχίαν.
Ταύτα γαρ και το παλαιόν τινές τολμήσαντες επιχειρήσαι ου διέφυγον την τιμωρίαν.
Δαθάν γαρ και Αβειρών αντιπρόσωποι γενόμενοι Μωσεί κατεπόθησαν εις γην.
Κορέ δε και οι μετ' αυτού διακόσιοι πενήκοντα τω Ααρών διαστασιάσαντες,πυρός παρανάλωμα γεγόνασι.
Μαρία δε ονειδίσασα Μωσή,έξω της παρεμβολής απεβλήθη επτά ημέρας.
Έλεγε γαρ "ότι γυναίκα Μω'υ'σής Αιθιόπισσαν έλαβεν."
ΣΧΟΛΙΑ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ.
Να μην επαναστήτε ενάντια σε Βασίλεια,ούτε στην ιερωσύνη,είναι βαρύ και επιφέρει μέγιστη τιμωρία.Όπως και οι Αζαρίας και Οζίας σαν ιερείς θυμίασαν το θυμίαμα κωλυώμενοι από τον Αρχιερέα Αζαρίου και των 80 ιερέων και χωρίς να υπακούσουν έβγαλαν λέπρα στο μέτωπο με την οπία τους έλεγξε ο Κύριος.
Όποιος επαναστατεί εναντίον του Βασιλιά είναι άξιος της κολάσεως,πόσω μάλλον όταν επαναστατεί ενάντια στους ιερούς κανόνες.Η τιμωρία είναι βαρυά.Ούτε ο Αβεσσαλώμ και ο Αβεδαδάν έμειναν ατιμώρητοι όταν επαναστάτησαν κατά της Βασιλείας του Δαβίδ.Ούτε οι Κορέ και Δάθαν όταν διεκδίκησαν τα πρωτεία από τον Μω'υ'σή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ MIGNE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου