Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Πράσινο φως για την «Ιερή συμφωνία» Κράτους – Εκκλησίας.

«Ναι» ψήφισε η Βουλή για την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το κράτος με 32 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.

Οι βουλευτές κλήθηκαν να επικαιροποιήσουν τη συμφωνία του 1970 για τους μισθούς των ιερέων, την ώρα που το κόστος για το κράτος από τη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου είναι περίπου 6.5 εκατομμύρια ευρώ για 722 κληρικούς.
Με βάση το νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός προνοείται να αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ από το 2026 και έπειτα ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι θα λαμβάνουν το επίδομα από το κράτος θα αυξάνεται κατά 0,5%.
ΑΚΕΛ και Οικολόγοι εξέφρασαν διαφωνίες
Προηγήθηκε έντονη συζήτηση, με το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων να εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις σχετικά με τη συμφωνία, ενώ η συζήτηση τερματίστηκε ως περατωθείσα μετά από ψήφο διά χειρός.
Η πρώτη τροπολογία, που καθόριζε ότι για σκοπούς αποτελεσματικότερου ελέγχους καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο απευθείας στους ιερείς, απορρίφθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 28 εναντίον.
Δεύτερη τροπολογία που καθόριζε όπως ο προτεινόμενος νόμος ισχύσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 και έπειτα να υπάρξει επικαιροποίηση της συμφωνίας, απορρίφθηκε επίσης.
Απορρίφθηκαν επίσης τροπολογία σχετικά με επικαιροποίηση της συμφωνίας κάθε πέντε χρόνια, αλλά και άλλη τροπολογία που αφορούσε περιουσία που δίνεται αντιπαροχή για την καταβολή των μισθών.
dialogos.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου