Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ουρές πιστών για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία .

 Ουρές πιστών για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία

Τη στιγμή που οι θείες λειτουργίες σε Λεμεσό και Πάφο τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών ένεκα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εκεί λόγω πανδημίας, στις υπόλοιπες πόλεις και επαρχίες, οι ιεροί ναοί παραμένουν ανοικτοί και τελούν κανονικά τις κυριακάτικες και άλλες θείες λειτουργίες.

Στους πλείστους ιερούς ναούς που παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς, αυτοί προσέρχονται ευλαβικά και τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, όπως αποστάσεις μεταξύ τους και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών. Λόγω όμως του μειωμένου αριθμού των πιστών που επιτρέπεται να παρίστανται εντός των ναών, με υποδείξεις και των εκκλησιαστικών επιτρόπων, πολλά άτομα που πηγαίνουν κάπως αργά στην εκκλησία, εισέρχονται σε αυτές μόνο για να ανάψουν το κερί τους και στη συνέχεια εξέρχονται στο προαύλιο, όπου παρακολουθούν από εκεί τη θεία λειτουργία και εισέρχονται πάλι σε αυτήν, μόνο για τη Θεία Κοινωνία και κατά την ώρα τέλεσης των μνημοσύνων, εφόσον βέβαια αυτά αφορούν συγγενικό τους πρόσωπο.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ενώ σε γενικές γραμμές μειώθηκε ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται στις εκκλησίες λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν ένεκα κορωνοϊού, καταγράφεται αύξηση των πιστών που λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε εκκλησία στη Λευκωσία, χθες προσήλθαν για τη θεία λειτουργία γύρω στα 100 άτομα, ενώ υπό ομαλές συνθήκες κάθε Κυριακή πήγαιναν στο συγκεκριμένο ναό πέραν των 200 πιστών.

Από τα 100 περίπου άτομα που ήταν χθες στη θεία λειτουργία, έλαβαν τη Θεία Κοινωνία πέραν των 70 ατόμων, νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, ακόμη και βρέφη.  

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο ιερέας δεν έδωσε ο ίδιος το αντίδωρο ως είθισται, ανακοινώνοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Αρχιεπισκοπή, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

  Λούκας Πάρπας    

philenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου