Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τάγματα Αγγέλων “τρομάζουν” τους Τούρκους; Αποκαλύφθηκε ο Εξαπτέρυγος Άγγελος Σεραφείμ στην Αγία Σοφία.

Επιμέλεια:  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 

H Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος από το περασμένο καλοκαίρι. Και όμως, οι εκπλήξεις αλλά και οι θησαυροί που κρύβει αυτή η Μεγάλη Εκκλησία εκπλήσσει ακόμη και τους ίδιους τους Τούρκους οι οποίοι προσπαθούν ακόμη αρκετούς μήνες μετά την μετατροπή της σε τζαμί να αποδομήσουν καθετί χριστιανικό που εντοπίζουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τουρκικά δημοσιεύματα που αναδημοσιεύει το “Πρακτορείο Ορθοδοξία” κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποσυναρμολόγηση μιας σκαλωσιάς αποκαλύφθηκε ο περίφημος Εξαπτέρυγος Άγγελος Σεραφείμ.

Το 2009, οι ειδικοί επίσης αποκάλυψαν ένα από τα τέσσερα ψηφιδωτά αγγέλου που κρύβονταν μέσα στον ναό για 160 χρόνια πίσω από γύψο και μια μεταλλική μάσκα.

Οι εικαστικές αναφορές των αδελφών Fossati αποτελούσαν μέχρι σήμερα τη μοναδική πηγή απόδειξης του ανεπανάληπτου αυτού μωσαϊκού. (Ο άγγελος με τα έξι φτερά έχει διαστάσεις 1.5 Χ 1 μέτρο, και “αποκαλύφθηκε” προ δεκαετίας σχεδόν (το 2009) από τους σύγχρονους αναστηλωτές της Αγίας Σοφίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιταλοελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Fossati ήταν οι τελευταίοι που είχαν δει τη συγκλονιστική μορφή του λεγόμενου “Εξαπτέρυγου Αγγέλου” της Αγία Σοφίας. Ήταν την εποχή που διενεργούσαν εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας το 1847-1849, κατ’ εντολή του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντουλμετζίτ.

Οι Fossati (Γκασπάρε και Τζιουζέπε) “κατέγραψαν” τα μωσαϊκά σε έγχρωμες υδατογραφίες και λιθογραφίες που περιλάμβαναν και τη μορφή του Αγγέλου αλλά …η ανακάλυψή τους μάλλον δεν συγκίνησε τον Σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να καλυφθεί ξανά με γύψο.

Και μεταφερόμαστε στο σήμερα:

«Αποσυναρμολογήσαμε εντελώς το ικρίωμα σήμερα», δήλωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι στις 22 Νοεμβρίου. Το ικρίωμα (σκαλωσιά) κατασκευάστηκε αρχικά το 1993 για την επισκευή του κύριου τρούλου της εκκλησίας και αποσυναρμολογήθηκε το 2010. Ωστόσο, ανακατασκευάστηκε το 2013 προκειμένου να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης.

Στην Αγία Σοφία, υπήρχαν συνολικά τέσσερις φτερωτές μορφές αγγέλων Σεραφείμ και Χερουβείμ.

Οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας και μέχρι στιγμής δεν τους βγαίνει.

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου