Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Στο "στόχαστρο" Πάτρα και Αχαΐα λόγω Αγίου Ανδρέα.

 Το χρονικό της κλιμάκωσης.

 Κορωνοϊός: Στο "στόχαστρο" Πάτ...

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής συζήτησης γύρω από το θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα μας βρέθηκαν τα τελευταία 24ωρα η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά να ασχολούνται με την περιοχή.

Ο λόγος που το ενδιαφέρον στράφηκε στην Αχαΐα είναι προφανές ότι σχετίζεται με την εορτή, τη Δευτέρα του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, και τον φόβο που υπάρχει για χαλάρωση εκ μέρος των πολιτών. Εκείνο που προβληματίζει είναι η πιθανή ανταλλαγή ιδιωτικών επισκέψεων σε σπίτια που θα μπορούσαν να φέρουν σε επαφή άτομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντιούνταν.

Καθαρά και μόνο από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, τουλάχιστον αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν δικαιολογείται ο συναγερμός που έχει σημάνει.

Και τούτο διότι χθες ανακοινώθηκαν στην Αχαΐα 22 κρούσματα, την Πέμπτη 17 και την Τετάρτη 29, ενώ εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 300.

Πώς όμως φθάσαμε στην κλιμάκωση των δηλώσεων που οδηγούν και στην σημερινή επίσκεψη στην αχαϊκή πρωτεύουσα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη από την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα και την Αχαΐα.

Αναφερόμενος στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου επεσήμανε μεταξύ άλλων  ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται». Τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης». Επίσης χαρακτήρισε πηγή ανησυχίας Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία καθώς και άλλες περιοχές της χώρας.

Επεσήμανε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται». Τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

Ακολούθησε την Παρασκευή το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

Επεσήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό".

Επίσης  στην Πάτρα αναμένεται το Σάββατο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενόψει της γιορτής για το ζήτημα της τήρησης των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά για την τήρηση των μέτρων ενόψει της γιορτής του Πολιούχου της Πάτρας έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατατάσσοντας μάλιστα την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα είχα την «τιμητική» του και στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείου Υγείας. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οπο΄λιος υποστήριξε ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

thebest.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου