Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΦΑΝΑΡΙ: Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών προχώρησε η Ιερά Σύνοδος.

 Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολίτων προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Τι αναφέρει το ανακοινωθέν.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας, τη 21η και 22α Ιουλίου 2022, εν τη Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης και εν τοις Πατριαρχείοις, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατά την τελευταίαν συνεδρίαν, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ εξελέγησαν:

α) ο Επίσκοπος Edmonton κ. Ιλαρίων, Αρχιεπίσκοπος Winnipeg και Μητροπολίτης των εν Καναδά υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ορθοδόξων Ουκρανικών Παροικιών,

ΦΑΝΑΡΙ: Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών προχώρησε η Ιερά Σύνοδος

β) ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, Μητροπολίτης Πισιδίας, και

ΦΑΝΑΡΙ: Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών προχώρησε η Ιερά Σύνοδος

γ) εκ τριπροσώπου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Μώραλης, Επίσκοπος υπό τον ψιλόν τίτλον Σασίμων, Βοηθός παρά τω Σεβ. Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Ησαία”.

ΦΑΝΑΡΙ: Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών προχώρησε η Ιερά Σύνοδος

Μάλιστα, την είδηση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Πισιδίας,  εξέφρασε πρώτη η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου καθώς ο Σεβασμιώτατος είναι αδελφός της Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι.

“Εξελέγη πριν λίγα λεπτά Μητροπολίτης Πισιδίας ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ως Συνοδικός Πάρεδρος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετείχε της Εκλογής Αυτού. Άξιος!”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

ΦΑΝΑΡΙ: Στην εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών προχώρησε η Ιερά Σύνοδος

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Πισιδίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, κατά κόσμον Ιχόρ Βλαντιμίρ Γκέτσα, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στις 31 Ιανουαρίου 1974.

Μοναχός εκάρη στις 17 Μαΐου 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στη Γαλλία (μετόχιον της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους).

Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 29 Σεπτεμβρίου 1996 και Πρεσβύτερος στις 20 Ιουνίου 2003 στο Παρίσι. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε στις 18 Ιουλίου 2004.

Το 2010 ενεγράφη στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Από το 1992 έως το 1996 παρακολούθησε θεολογικές σπουδές στο Κολλέγιο του Αγίου Ανδρέου στην πόλη Winnipeg του Καναδά και παράλληλα πανεπιστημιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Manitoba.

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Αγίου Σεργίου των Παρισίων και είναι Διδάκτωρ Ορθοδόξου Θεολογίας του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου και της Ρωμαιοκαθολικής Θεολογίας του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων.

Ως Καθηγητής της Λειτουργικής και της Εκκλησιαστικής Ιστορίας έχει διδάξει στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, στο Ανώτατο Ινστιτούτο της Λειτουργικής και στο Ινστιτούτο των Οικουμενικών Σπουδών του Καθολικού Πανεπιστημίου των Παρισίων. Από του έτος 2010 διατελεί Καθηγητής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, του οποίου διορίστηκε Κοσμήτορας την 20η Φεβρουαρίου 2019 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το 2013 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού και Πατριαρχικός Έξαρχος των Ορθοδόξων Ενοριών Ρωσικής Παραδόσεως της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Σεβασμιώτατος έχει πλούσιο ποιμαντικό, λειτουργικό, επιστημονικό, συγγραφικό και εκδοτικό έργο. Επίσης, έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες και τις μακραίωνες παραδόσεις του Οικουμενικού Θρόνου, ως Μέλος Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Εταιρειών και ιδιαίτερα στους τομείς της Θρησκευτικής Φιλοσοφίας, της Λειτουργικής Θεολογίας, στον διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων και ως Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.

Είναι αγαπητός εν Χριστώ αδελφός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου. Επισκέπτεται δε συχνότατα την Ιερά Μητρόπολη, αποσπώντας την εκτίμηση και το σεβασμό του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου αυτής, αφού διακρίνεται για την ευλάβεια, την σοβαρότητα, το φιλακόλουθο πνεύμα, την πλούσια θύραθεν και θεολογική του παιδεία.

Μητροπολίτης Πισιδίας εξελέγη την 22α Ιουλίου 2022 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου