Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Κύριε, μόνε Ελεήμων και Εραστά της Ανθρωπότητας, βοήθησε τους αμαρτωλούς να αισθανθούν το έλεός Σου και τους οικτιρμούς Σου, να το αισθανθούν και να μετανοήσουν αποστρεφόμενοι τις πονηρές οδούς τους! Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς.

 Παναγία_Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_0008 5

Συναξάριον.

Τῇ ΚΘʹ(29ῃ) τοῦ μηνός Ἰουλίου, μνήμη τοῦ Ἁγίου μάρτυρος Καλλινίκου ἐκ Κιλικίας (250)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς Ἁγίας μάρτυρος Θεοδότης, καὶ τῶν τέκνων αὐτῆς.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῆς Ἁγίας Παρθένο-μάρτυρος Σεραφείμας (ἢ Σεραπείας) ἐκ τῆς Ἀντιοχείας (περ. 117-138)
Οἱ Ἅγιοι μάρτυρες πατὴρ καὶ μήτηρ μετὰ δύο τέκνων αὐτῶν, πυρὶ τελειοῦνται (304).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήμη τῶν Ἁγίων μαρτύρων Μάμαντος καὶ Βασιλίσκου, ἐν τοῖς Δαρείου· καὶ τῶν Ἁγίων Βενιαμὶν καὶ Βηρίου, πλησίον τῶν Παλατίων τοῦ Ἑβδόμου.
Καὶ μνήμη τοῦ μακαρίου Ἰωάννου τοῦ Στρατιώτου (361)· καὶ Κωνσταντίνου Α’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (676)· καὶ τοῦ εὐσεβοῦς βασιλέως Θεοδοσίου Β’ τοῦ Νέου ἢτοι τοῦ Μικροῦ (450)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τοῦ Ἁγίου μάρτυρος Εὐσταθίου τῆς Μτσχέτα Γεωργίας (589)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ὁ Ἅγιος Kilian (Cillian) τῆς Ἰρλανδίας, ἱεραπόστολος, ἐπίσκοπος καὶ Ἀπόστολος τῆς Franconia (Bavaria) Γερμανία (689)

Ομιλία
για την καθυστέρηση της Φοβερής Ημέρας, χάρις στο έλεος του Θεού
Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς

«οὐ βραδύνει ὁ Κύριος τῆς ἐπαγγελίας, ὥς τινες βραδυτῆτα ἡγοῦνται, ἀλλὰ μακροθυμεῖ εἰς ἡμᾶς, μὴ βουλόμενός τινας ἀπολέσθαι, ἀλλὰ πάντας εἰς μετάνοιαν χωρῆσαι.» (Β΄ Πέτρου 3:9).

Αποκαλυψη_Το όραμα του Ευαγγελιστού Ιωάννου, τέλη 16ου αιώνα_Apokalypsis_Orama_Eyaggelistou_Xristos85-john7angels - ΑντιγραφήΑδελφοί, το έλεος του Θεού καθυστερεί «την ημέρα εκείνη που καίει σαν καμίνι, σύμφωνα με τα λόγια του Προφήτη Μαλαχία» (Μαλαχίας 4:1). Ας καταισχυνθούν λοιπόν οι εμπαικτες, που χλευάζουν την υπόσχεση του Θεού, λέγοντας: «ποῦ ἐστιν ἡ ἐπαγγελία τῆς παρουσίας αὐτοῦ; (Πού είναι η υπόσχεση του ερχομού Του;». (2 Πέτρου 3:4). Ο Θεός δεν λησμονεί την υπόσχεσή Του, αλλά οι ίδιοι οι αμαρτωλοί την έχουν ξεχάσει. Ο Θεός, κατά το μέγα έλεός Του, περιμένει τους αμαρτωλούς να συνέλθουν, να μετανοήσουν και να προετοιμαστούν για εκείνη την ημέρα, η οποία δεν θα επαναληφθεί.
Ιδού, εκείνη η ημέρα δεν μοιάζει με τις πολλές άλλες ημέρες που χαρίζονται στους ανθρώπους, χάριν της μετάνοιας και για να προετοιμαστούν για τη συνάντηση τους με τον Θεό. Αυτή η μέρα είναι η μοναδική και διαφέρει από όλες τις άλλες μέρες, γιατί έρχεται όχι για την μετάνοια, αλλά μάλλον για κρίση. Ακριβώς όπως η Φοβερή Κρίση είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, έτσι και εκείνη η ημέρα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Ο Θεός δεν επιθυμεί να χαθεί κανένας άνθρωπος. Δεν δημιούργησε τον άνθρωπο για τον θάνατο αλλά για τη σωτηρία. Υπάρχει κηπουρός που σπέρνει λαχανικά και επιθυμεί να ξεραθούν και να καταστραφούν τα λαχανικά του; Ο Θεός είναι πιο σοφός και πιο συμπονετικός από όλους τους ανθρώπους. Ο Θεός έχει μόνο μία επιθυμία, δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι να μετανοήσουν και να απομακρυνθούν από το κακό.
Πώς χαίρεται ο γεωργός όταν ένα μαραμένο κλήμα του ζωντανεύει και πάλι πρασινίζει και βγάζει καρπούς! Πόσο μάλλον μεγαλύτερη είναι η χαρά του Θεού και των αγγέλων Του, όταν οι ψυχές των ανθρώπων, μαραμένες από την αμαρτία, επιστρέφουν προς Αυτόν, ανακαινίζονται με τα δάκρυα της μετανοίας και καρποφορούν τον καρπό της μετανοίας.

Ω Κύριε, μόνε Ελεήμων και Εραστά της Ανθρωπότητας, βοήθησε τους αμαρτωλούς να αισθανθούν το έλεός Σου και τους οικτιρμούς Σου, να το αισθανθούν και να μετανοήσουν αποστρεφόμενοι τις πονηρές οδούς τους!

Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Οχρίδος, Ιούλιος)

***

Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης

Γέροντα, σε πόσο καιρό θα συμβούν αυτά τα γεγονότα;

Εξ αιτίας σου και εξ αιτίας μου καθυστερούν, για να αποκτήσουμε καλή πνευματική κατάσταση. Μας κάνει υπομονή ο Θεός, γιατί, αν συμβούν τώρα, εγώ και εσύ θα πάμε χαμένοι.
Δεν αναφέρεται πουθενά στην διδασκαλία του Χριστού συγκεκριμένος χρόνος. Λέει όμως η Γραφή ότι τα σημεία των καιρών θα προειδοποιήσουν για την έλευσή τους.
Να είμαστε πάντα έτοιμοι και θα τα δούμε, όταν θα πλησιάση ο καιρός. Τότε θα είμαστε πιο σίγουροι. «Ο χρόνος αποκαλύψει και η πείρα τοις νήφουσι», λέει ο Άγιος Ανδρέας Καισαρείας.
Ἀπὸ τὸ βιβλίο «Γέροντος Παϊσίου Λόγοι Β´ – Πνευματικὴ Ἀφύπνιση»,

***

Μαρτυρία Αγιορείτη μοναχού 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε έσχατους καιρούς. Και μια από τις ισχυρότερες αποδείξεις είναι το ότι όλοι, πιστοί και άπιστοι, διαισθάνονται καθαρά ότι κάτι μαγειρεύεται εν αγνοία τους και κάτι πολύ σοβαρό πρόκειται να συμβεί. Είναι βέβαιοι ότι τελεσιουργείται ένα γεγονός καθοριστικό για την ιστορία του κόσμου, με πλήρη μυστικότητα. Λίγο ή πολύ, έτσι νιώθουμε όλοι μας.
Σαν αρχοντάρης στο Άγιο Όρος, περί τις αρχές της δεκαετίας του ’80, δεχόμουν πολλές τέτοιου είδους ερωτήσεις από τους επισκέπτες και για να ξέρω τι να λέω, πήγα να συζητήσω με τον Γέροντα Παΐσιο. Όσο ήταν κι άλλοι μπροστά, τους βεβαίωνε ότι τα περί Αντιχρίστου είναι μακρινό γεγονός και ας κοιτάξουν να στρώσουν τη ζωή τους, και προπάντων να βρουν ηρεμία και ειρήνη μέσα τους, δια της εξομολογήσεως και της θείας μεταλήψεως.
Όταν, όμως, βρεθήκαμε οι δυό μας, με κοίταξε σοβαρά και μου είπε:
“Τώρα που είμαστε μεταξύ μας, θα τα πούμε αλλιώς. ……

ΙΠΠΕΙΣ_ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ_5eb0369bd41cbe2eΓέροντα, τον ρώτησα, είπατε πριν στους ανθρώπους ότι αυτά είναι μακρινά γεγονότα. Πόσο μακρινά είναι; Ας πούμε, εμείς θα τα ζήσουμε;
Ο Γέροντας έγινε πολύ σοβαρός και μου απάντησε:
–Εγώ, όχι. Εσύ, ναί.
–Ο λογισμός όμως μου λέει κάτι: Ότι κάθε φαινόμενο που προηγείται της παρουσίας του Αντιχρίστου ως προετοιμασία, χρειάζεται και τον δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να επιβληθεί φυσιολογικά, ως χρόνο προετοιμασίας θα χρειαζόμασταν πολλές δεκαετίες. Δεν είν᾽ έτσι;
–Όχι, έκανε αυτός κουνώντας αρνητικά το κεφάλι του. Όσο πλησιάζουμε προς τα κεί, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο γρήγορα, έως ότου καταλήξουν να εξελίσσονται μ’ αστραπιαία ταχύτητα. Η τηλεόραση δεν θα προλαβαίνει ν’ ανακοινώνει στους ανθρώπους τα καινούργια γεγονότα. Κι όλο αυτό τότε θα θεωρείται σαν θρίαμβος του κακού και του Αντιχρίστου, ενώ στην πραγματικότητα ο Χριστός θα επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη προνοούμενος τα δικά Του παιδιά και συντέμνοντας τον χρόνο ταλαιπωρίας τους.
 Χαμογέλασε.
–Πόσο χρόνο θα πάρουν; τον ρώτησα. Εγώ όμως θα τα προλάβω, ε; ζήτησα να το διευκρινίσω.
–Ναί, έκανε ο Γέροντας κουνώντας καταφατικά το κεφάλι του. Εσύ θα τα προλάβεις και θα τα ζήσεις.
Ο γερο-Παΐσιος μου έκανε μια πάρα πολύ χρήσιμη διευκρίνηση:
–Όταν έρθει ο Αντίχριστος, δεν θα προσπαθήσει να εξαπατήσει τους ανθρώπους για να περάσει κρυφά το 666. Ο Αντίχριστος θα ᾽ναι το όχημα του Σατανά κι ο Σατανάς δεν γνωρίζει τίποτε από την έννοια της ελευθερίας ή των προσωπικών δικαιωμάτων. Όταν λάβει την εξουσία από τον Χριστό, θα επιβληθεί σαν τύραννος: ο πιο απαίσιος απ᾽ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Θ᾽ απαιτεί να τον αναγνωρίσεις σαν θεό και να τον προσκυνήσεις. Και δεν θα τον νοιάζει αν εσύ αυτό το θέλεις και αν συμφωνείς. Τα πάντα τότε θα γεμίσουν καταπίεση και τρόμο, διότι ο διάβολος θα ζητάει προσωπικά κι ενσυνείδητα την άρνηση του Χριστού και την αποδοχή την δική του. Δεν θα του αρκεί ουδετερότητα και δεν θα υπάρχουν υπεκφυγές. Η τον δέχεσαι κι υφίστασαι την εγκατάλειψη της χάριτος ή τον αρνείσαι και περιθωριοποιείσαι μ᾽ όλες τις συνέπειες που γράφει στην Αποκάλυψη: Ότι αυτοί δεν θα μπορούν να πουλήσουν η ν᾽ αγοράσουν τίποτα, διότι δεν θα ᾽χουν το σήμα του Αντιχρίστου.
Και τι θα γίνει μ᾽ αυτούς; ρώτησα τον Γέροντα. Θα πεθάνουν απ’ την πείνα;
Ε, όχι ευλογημένε κι έτσι… Θα ᾽χουν οι άνθρωποι το ψωμάκι τους, τ᾽ αλεύρι τους, τις ελίτσες, τα φρούτα … Αλλοίμονο όμως σ᾽ αυτούς που είναι μαθημένοι σε πλούσια τράπεζα. Αυτούς δεν θα τους αρκούν το ψωμάκι κι οι ελίτσες και θα ᾽ναι βαρύ το δίλημμα.

Επειδή οι καλομαθημένοι και καλoβoλεμέvoι χριστιανοί έχουν εφεύρει την «ιδεολογία του κρυπτοχριστιανού», νομίζω, έγινε σαφές ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Εδώ θα εφαρμοστεί αυτό που είπε ο Χριστός στο Ευαγγέλιο: «ή με ομολογείς έμπροσθεν των αρχόντων και σε αποδέχομαι στην Βασιλεία μου ή με αρνείσαι κι εγώ σε απορρίπτω».
Από το βιβλίο «Γέρων Παΐσιος – ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ» -Μαρτυρίες Μοναχῶν καὶ Προσκυνητῶν (Κάρτα Πολίτου, Σφράγισμα, Χάραγμα, Ἀντίχριστος), Ἀλεξανδρούπολη 2011

Πρέπει ο άνθρωπος να έχει Θεϊκή καθαρότητα σήμερα, γιά να μη ξεγελασθεί από τα σημεία των καιρών.Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος- св вмч Георгий победоносец- St. George the Trophy-bearer σχεδιοἈπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου μάρτυρος Καλλινίκου.
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Κλῆσιν σύνδρομον, ἔχων τῷ βίῳ, νίκος καλλίστον, ἤρας ἐν ἄθλοις, καταλλήλως γεγονῶς ὁ προκέκλησαι, σὺ γὰρ καλῶς τὸν ἀγῶνα τελέσας σου, ὡς νικητὴς ἐδοξάσθης Καλλίνικε. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας μάρτυρος Θεοδότης, καὶ τῶν τέκνων αὐτῆς.
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτήρ.

ς δῶρον ἐκλεκτόν, Θεοδότη θεόφρον, προσήγαγες Θεῷ, τοὺς ἐνθέους βλαστούς σου· σὺν τούτοις γὰρ ἠγώνισαι, ἱερῶς ἐναθλήσασα, μεθ’ ὧν πρέσβευε, ὑπὲρ ἡμῶν τῷ Κυρίῳ, δοῦναι ἄφεσιν, ἁμαρτιῶν ἡμῖν πᾶσι, καὶ βίου διόρθωσιν.

Ἀπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Παρθενομάρτυρος Σεραφείμας (ἢ Σεραπείας) τῆς Ἀντιοχείας
 Ἦχος δ´

ἀμνάς σου Ἰησοῦ, κράζει μεγάλη τῇ φωνῇ. Σὲ Νυμφίε μου ποθῶ, καὶ σὲ ζητοῦσα ἀθλῶ, καὶ συσταυροῦμαι καὶ συνθάπτομαι τῷ βαπτισμῷ σου· καὶ πάσχω διὰ σέ, ὡς βασιλεύσω σὺν σοί, καὶ θνήσκω ὑπὲρ σοῦ, ἵνα καὶ ζήσω ἐν σοί· ἀλλ᾽ ὡς θυσίαν ἄμωμον προσδέχου τὴν μετὰ πόθου τυθεῖσάν σοι. Αὐτῆς πρεσβείαις, ὡς ἐλεήμων, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δόξα… Καὶ νῦν… Θεοτοκίον

Σὲ τὴν μεσιτεύσασαν τὴν σωτηρίαν τοῦ γένους ἡμῶν, ἀνυμνοῦμεν Θεοτόκε Παρθένε· ἐν τῇ σαρκὶ γὰρ τῇ ἐκ σοῦ προσληφθείσῃ, ὁ Υἱός σου καὶ Θεὸς ἡμῶν τὸ διὰ Σταυροῦ καταδεξάμενος πάθος, ἐλυτρώσατο ἡμᾶς, ἐκ φθορᾶς ὡς φιλάνθρωπος.

iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου