Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Τον Χριστό να μην Τον ανταλλάξεις με τίποτε!


Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Ο Χριστός, ο Θεός, γεννήθηκε στη γη ως άνθρωπος. Γιατί; Για να μας εξηγήσει με τη Γέννησή Του τη γέννησή μας. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός.

Να, μέσα σʼ αυτό περιλαμβάνεται όλο το μυστήριο της θαυμαστής Γεννήσεως του Θεανθρώπου την ημέρα των Χριστουγέννων.

Μέσα σʼ αυτό περιέχεται ολόκληρο το Ευαγγέλιό Του και όλη η Εκκλησία Του και κάθε τι που βρίσκεται μέσα σʼ Αυτήν. Όλα τα άγια Μυστήρια και όλες οι άγιες αρετές και μέσα σʼ αυτές όλες οι άγιες θεικές δυνάμεις.

Από τη Γέννηση του Σωτήρα Χριστού στη γη, όλο το πλήρωμα της Θεότητας, όλος ο Θεός βρίσκεται σωματικά παρών στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο για να γεμίσουμε εμείς με αυτό το πλήρωμα της Θεότητας.

Και έτσι να πραγματοποιήσουμε τον σκοπό που ο Ίδιος ο Θεός έθεσε, για το ανθρώπινο είναι μας, για την ανθρώπινη ζωή μας, για την ανθρώπινη ύπαρξή μας. Τον μόνο αληθινό και αθάνατο σκοπό και για μένα και για σένα και για τον κάθε άνθρωπο.

Ω, πως εμείς τα άθλια ανθρώπινα όντα να φθάσουμε σʼ αυτόν τον ύψιστο σκοπό;
Μέσω των αγίων Μυστηρίων του Χριστού που υπάρχουν στην αγία Εκκλησία Του, και μέσω των αγίων αρετών που υπάρχουν μέσα σʼ Αυτήν.

Όταν ζούμε μέσα σʼ αυτές τις αρετές και μέσω αυτών ο καθένας από μας γεμίζει με όλες τις θεικές δυνάμεις, που είναι αναγκαίες για τον άνθρωπο, ώστε να ζήσει εν Θεώ και μαζί με τον Θεό, τόσο σʼ αυτόν όσο και στον άλλο κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό ο καθένας γίνεται «Θεός κατά χάριν», κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη βοήθεια του Κυρίου μας, του Θεανθρώπου Χριστού που ελεεί όλους τους ανθρώπους…

Η επίτευξη του σκοπού αυτού αρχίζει με το άγιο Βάπτισμα και ολοκληρώνεται με τη θέωση.
Στο Μυστήριο του Βαπτίσματος ντύνεσαι τον Ίδιο τον Χριστό.
Στη Θεία Κοινωνία υποδέχεσαι ολόκληρο τον Θεό.
Να, είσαι Χριστοφόρος χριστιανέ!
Είσαι Θεοφόρος!

Να, ζεις, όπως ο μικρός «Θεός κατά χάριν».
Να, ζεις με τον Χριστό και για χάρη του Χριστού, γιατί Αυτός ο Χριστός είναι το μόνο λογικό και χαρμόσυνο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και για μένα και για σένα και για τον κάθε άνθρωπο.

Γιʼ αυτό: όλα για τον Χριστό, τον Χριστό να μην Τον ανταλλάξεις με τίποτε!

Ας είναι Αυτός –ο θαυμαστός και ελεήμονας προς όλους τους ανθρώπους – Κύριος και Σωτήρας μας. «Αυτός πρώτος σε όλα», μέσα σε όλη τη ζωή μου, σε όλη τη ζωή σου και τη ζωή του κάθε ανθρώπου, τη ζωή που αρχίζει εδώ στη γη, για να συνεχιστεί σε ολόκληρη την αιωνιότητα, σε όλους τους ουράνιους Θείους κόσμους.

Γιʼ αυτό πάλι και πολλές φορές επαναλαμβάνω τη χαρμόσυνη φωνή και τον αγγελικό χαιρετισμό: ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ!

ΠΗΓΗ

simeiakairwn.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου