Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

“Οι πειρασμοί μέσα στις γιορτές…” (Αγίου Παϊσίου)


(Πλησιάζουν οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων… όμως πολύ συχνά, πριν από τις γιορτές, δημιουργούνται καταστάσεις που δεν μας αφήνουν να χαρούμε πνευματικά και αληθινά, αλλά και στεναχώρια και ταραχή μας προκαλούν… Ας δούμε τι λέει ο Άγιος Παΐσιος για αυτό το θέμα…)

-ΓΕΡΟΝΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ;

-Δεν ξέρεις; ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΝΟΥΝ, ΔΙΝΟΥΝ ΕΥΛΟΓΙΕΣ, ΔΩΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Εδώ οι γονείς κερνούν, όταν γιορτάζουν τα παιδιά, ή οι βασιλείς χαρίζουν ποινές, όταν γεννιέται κανένα βασιλόπουλο,ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΑΣΟΥΝ;Μάλιστα Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΨΥΧΕΣ.

Γι΄ αυτό ο διάβολος ,επειδή το ξέρει αυτό, δημιουργεί πειρασμούς ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΘΕΙΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ.Και βλέπεις, μερικές φορές στην οικογένεια, όταν σε μια γιορτή ετοιμάζονται όλοι να κοινωνήσουν , ΤΟΥΣ ΒΑΖΗ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΝΑ ΜΑΛΩΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ.Τα φέρνει έτσι τα πράγματα το ταγκαλάκι, ώστε να στερηθούν όλη την θεία βοήθεια.

Αυτό παρατηρείται και στην δική μας ,την καλογερική ζωή. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΤΑΓΚΑΛΑΚΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΙΟΡΤΗ, εκείνη την ημέρα, ή μάλλον από την παραμονή , δημιουργεί έναν πειρασμό- σαν πειρασμός που είναι- και μας χαλάει όλη την διάθεση.

Μπορεί λ.χ. να μας βάλη να φιλονικήσουμε με ένα αδελφό ,και ύστερα μας θλίβει, μας τσακίζει ψυχικά και σωματικά. Έτσι, δεν μας αφήνει να ωφεληθούμε από την γιορτή με τον χαρούμενο τρόπο της δοξολογίας. Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΟΜΩΣ, ΟΤΑΝ ΔΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΦΘΟΝΟ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ.

Και ακόμη πιο θετικά μας ωφελεί ,όταν εμείς παίρνουμε ταπεινά το σφάλμα επάνω μας και δεν κατηγορούμε όχι μόνον τον αδελφό μας αλλά ούτε και τον μισόκαλο διάβολο, διότι η δουλειά του αυτή είναι: να δημιουργή σκάνδαλα και να σκορπάη κακότητα, ενώ ο άνθρωπος ως εικόνα Θεού πρέπει να σκορπάη ειρήνη και καλωσύνη.

από το βιβλίο Γέροντος Παϊσίου Λόγοι, τόμος Δ, Οικογενειακή Ζωή, σ.163-164

Πηγή: momyof6.wordpress.com

simeiakairwn.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου