Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Και η Ιορδανία θα μπει σε διαμάχη με Ισραήλ αν αυτό αλλάξει το status quo του όρους του Ναού.

 

Η Ιορδανία είναι έτοιμη να μπει σε διαμάχη με το Ισραήλ αν αυτό το τελευταίο αλλάξει το status quo του όρους του Ναού. Η άκρα Δεξιά που φθάνει στη εξουσία στο Ισραήλ στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου επιθυμεί αλλαγές στο status του Όρους του Ναού εκεί που είναι ο ”Θόλος” και κατά την Τορά ήταν ο Ναός του Σολομώντα! Η ισραηλινή κυβέρνηση, θα αποτελείται από ανθρώπους που ζητούν, μεταξύ άλλων, «επέκταση εποικισμών και προσάρτησή τους, αλλαγή του status quo στο Όρος του Ναού Temple Mount (σσ του Ναού του Σολομώντα) .

Ο νετανιάχου σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα επεκτείνει και θα εδραίωσει εποικισμούς ως και τα Υψώματα του Γκολάν. Η περιοχή πάει για γενικότερη ανάφλεξη.

Στον Ιουδαϊσμό, το Όρος θεωρείται ως το μέρος το οποίο διάλεξε ο Θεός για να αναπαυθεί η Θεϊκή παρουσία. Το όρος  είναι ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό και το μέρος στο οποίο στρέφονται οι Εβραίοι όταν προσεύχονται. Εξαιτίας της ιερότητάς του, πολλοί Εβραίοι δεν περπατούν επάνω στο όρος, από φόβο μην εισέλθουν εκεί που βρίσκονταν τα άδυτα των αδύτων, όπου σύμφωνα με τον ραβινικό νόμο, βρίσκεται η θεϊκή παρουσία. Για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, το όρος είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ. Το βουνό θεωρείται πως είναι το σημείο από το οποίο μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια αστρικού ταξιδιού ο Μωάμεθ.. Μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες το 637 μ.Χ.,  οι Ομεϋάδες χαλίφηδες κατασκεύασαν στο βουνό το τέμενος αλ-Ακσά και το Τέμενος (Θόλος) του Βράχου (με τον χρυσό στρογγυλό θόλο). Ο Θόλος ολοκληρώθηκε το 692 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Ο Θόλος βρίσκεται στο κέντρο του Όρους, περίπου στη θέση όπου σύμφωνα με τη Torah  βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. 

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου