Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Παραμονή Χριστουγέννων η εκλογή Αρχιεπισκόπου – Το παρασκήνιο./Σάρωσε στον λαό ο Αθανάσιος, σαρώνει στους Συνοδικούς και εκλέγεται ο Πάφου.

 


Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, είναι η ημερομηνία που η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο προκαθήμενο στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι Ιεράρχες αφού εξέτασαν τις τρείς ενστάσεις που είχαν ενώπιόν τους , τις οποίες και απέρριψαν ομοφώνως, επικύρωσαν το Τριπρόσωπο.

Η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία. Εάν δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία των 9 ψήφων, τότε ο πρώτος και ο δεύτερος θα πάνε σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Εάν ισοψηφήσουν τότε το αποτέλεσμα θα κριθεί με κλήρωση.

Mετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει το μήνυμα για την εκλογή, στον παλαιό καθεδρικό ναό Άγιου Ιωάννου τού Θεολόγου Λευκωσίας.  

Η ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου τοποθετείται χρονικά μετά την εορτή των θεοφανείων.

Οργιώδες παρασκήνιο.

Κορυφώθηκε χθες βράδυ, το οργιώδες παρασκήνιο προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο χάρτης των συμμαχιών εντός του συνοδικού.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ φέρουν τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των συνοδικών με εκκλησιαστικούς κύκλους μάλιστα, να αφήνουν να διαρρεύσει, ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξασφαλίζει 5 ψήφους συμπεριλαμβανομένου της δικής του και αυτής του Μητροπολίτη Κύκκου.

Τον Μητροπολίτη Πάγου στηρίζουν οι 7 χαρακτηριζόμενοι ως αρχιεπισκοπικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτούς ενδέχεται να προστεθούν οι Ταμασσού Ησαΐας και Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίοι φαίνεται να διάκεινται θετικά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα,  τα πράγμα είναι ακόμη ρευστά, ωστόσο φαίνεται ότι η ζυγαριά γέρνει προς την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.

sigmalive.com 

 

Σάρωσε στον λαό ο Αθανάσιος, σαρώνει στους Συνοδικούς και εκλέγεται ο Πάφου.

 

Σάρωσε στον λαό ο Αθανάσιος, σαρώνει στους Συνοδικούς και εκλέγεται ο Πάφου

H εκτίμηση ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους και αύριο Σάββατο η ψηφοφορία εντός της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι τυπικής διαδικασίας, είναι αυτή που κυριαρχεί 24 ώρες πριν να συνέλθουν εκ νέου οι δεκαέξι Συνοδικοί.   

Κι αυτό διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε δηλαδή με δημόσιες παρεμβάσεις, είτε μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι πως ο Πάφου Γεώργιος θα εκλεγεί, είτε με εννέα, είτε με δέκα ψήφους, από την πρώτη ψηφοφορία νέος Αρχιεπίσκοπος, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση ως ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης Πάφου, μετά τους Χρυσόστομους Α΄ και Β΄που μετακινείται στην Αρχιεπισκοπή. 

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος για δεύτερη εκλογική διαδικασία, ενώ λαμβάνει στήριξης από τον λαό, δεν καταφέρνει να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, αφού υστερεί σε ψήφους από τους εκκλησιαστικούς κύκλους. 

Η αυριανή ψηφοφορία, η οποία όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα είναι τυπικής διαδικασίας, θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ως ο νεότερος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα προβεί στην εκλογή, με μυστική ψηφοφορία.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση τις εκτιμήσεις, ο Πάφου Γεώργιος θα λάβει δέκα ή έντεκα από τις 16 διαθέσιμες ψήφους της Ιεράς Συνόδου και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος πέντε ή έξι. Η ψήφος που ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρή, είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. 

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα υπήρξαν διάφοροι λόγοι. Αφενός τον δικό της ρόλο έπαιξε η απόφαση των Ιεραρχών που τις τελευταίες ημέρες αμφιταλαντεύτηκαν για το ποιον θα στηρίξουν, να κινηθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Πάφου Γεώργιου. Φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρισκόταν κοντά με κάποιους εξ αυτών και στο παρελθόν εντός της Ιεράς Συνόδου, διαφάνηκε μέσα και από διάφορες ψηφοφορίες για διάφορα ζητήματα πως έχουν κοινή προσέγγιση των πραγμάτων, έπεισε με όσα τους είπε μετά τις εκλογές της Κυριακής. 

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού, όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να πείσει έτσι ώστε να κερδίσει τη ψήφο τους. Συνεπώς οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Κυρηνείας, όπως και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και εκτός απροόπτου ο τρίτος υποψήφιος του τριπρόσωπου, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, θα ψηφίσουν μαζί με τους Μητροπολίτη Κιτίου, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και τους Επισκόπους Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμιθούντος, τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, δημιουργώντας μια ισχυρή πλειοψηφία δέκα ψήφων. 

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα λάβει τις ψήφους του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και των Επισκόπων Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως και μοναδική εκκρεμότητα θα απομένει το τι θα πράξει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αν μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις, η οποίες ωστόσο δεν θα μεταβάλλουν τη μεγάλη εικόνα που είναι η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου ως νέου Αρχιεπίσκοπου. 

Το πλέον ενδιαφέρον ωστόσο, πέρα από το αποτέλεσμα, είναι η διάσπαση που υπήρξε στο πάλαι ποτέ ισχυρό μέτωπο των Κυκκωτών Ιεραρχών. Συγκεκριμένα εντός της Ιεράς Συνόδου βρίσκονται τρεις Κυκκώτες, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο Ταμασού Ησαίας και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος. 

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Κύκκου Νικηφόρου να κοινοποιήσει 48 ώρες πριν τις εκλογές την απόφαση του να στηρίξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, φαίνεται ότι κρύβει έντονο παρασκήνιο σε σχέση με τη διάσταση απόψεων που καταγράφηκε με τον Ταμασού Ησαία, ο οποίος θεωρούσε πως τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία, θα ήταν πιο ορθό και πιο ηθικό προς όλους όσους τον στήριξαν στις εκλογές να ψηφισθεί ο ίδιος. 

Ωστόσο η διαφωνία παρέμεινε και πλέον μένει να διαφανεί εάν η ρήξη μεταξύ των δύο είναι βαθιά και οριστική, ή εάν θα περιοριστεί μόνο στην αυριανή ψηφοφορία. Σε ότι αφορά τον τρίτο Κυκκώτη, τον Μητροπολίτη Κερύνειας, έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αδελφούς του στη Μονή Κύκκου είχαν περιοριστεί, λόγω και των διαφωνιών που είχαν καταγραφεί παλαιότερα για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και πιο πρόσφατα με την απόφαση του να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, απέναντι στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. 

Το γεγονός μάλιστα ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο επισπέυθηκε με πρόταση του τοποτηρητή της Εκκλησίας και θα πραγματοποιηθεί αύριο αντί στις 27 ή 28 Δεκεμβρίου που σχεδιαζόταν αρχικά, έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι δεν θα επιθυμούσε ο τοποτηρητής της Εκκλησίας να μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα που ενδεχομένως να έβαζε και κάποιους σε δεύτερες σκέψεις ή να προκαλούσε τέτοιες εξελίξεις που θα άλλαζαν τα δεδομένα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο στη χθεσινή συνεδρία. 

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου