Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας! Ρημάζει στα χέρια των Τούρκων το μνημείο της Ορθοδοξίας.

 Εκμεταλλεύονται οικονομικά τον ναό και τον αφήνουν να ρημάζει!


 

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία ρημάζει στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι εκτός από το ότι την μετέτρεψαν σε τζαμί, εκθέτουν σε κινδύνους το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως διακρίνεται και σε σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό του ναού, από τον τρούλο πέφτουν θραύσματα, τα οποία μάλιστα θέτουν σε κίνδυνο τους επισκέπτες. Πριν από δύο μήνες, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν επέβαλε εισιτήριο στους τουρίστες, ωστόσο όπως φαίνεται στόχος του ήταν να εκμεταλλευτεί οικονομικά τον ναό, χωρίς να επενδύει στην συντήρηση και τη φροντίδα του μνημείου, την ώρα που είναι εκτεθειμένο σε σχεδόν 21 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.


 

Σε δημοσίευμά της η Birgün αναφέρει ότι πέφτουν κομμάτια από την οροφή του ναού, εξαιτίας της υγρασίας που προκαλείται από το πλήθος των επισκεπτών και των μουσουλμάνων που προσέρχονται για να προσευχηθούν. Το δημοσίευμα τονίζει μάλιστα ότι δεν λαμβάνεται καμία προφύλαξη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ: «Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι “η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων”. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος» ανέφερε και τόνισε:

«”Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης”, είχε πει η επιστημονική επιτροπή. Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα με τους διαχειριστές του εκείνης της περιόδου να επισημαίνουν ότι «πρόκειται για την κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε;». Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι επίσης γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, παρά μόνο οι ειδικοί επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο» σημείωσε και εξήγησε:

«Οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας» προειδοποιήσε ο Σερίφ Γιασάρ.

newsbreak.gr 

1 σχόλιο:

  1. ελληνορθόδοξη παράδοση λέει: «Όταν φανερωθεί ο Παντοκράτορας στον τρούλο της Αγια-Σοφιάς, τότε η Πόλη θα περάσει στους Έλληνες»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή