Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Είδε την ουράνια λειτουργία στην Άνω Ιερουσαλήμ για τον Αγιοταφίτη Άγιο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο ανήμερα της γιορτής του και ότι έγινε στο νεόδμητο ναό στη Μόρφου αλλά αλλιώς…! Τιμές Αγίου απολάμβανε και ο αδερφός του ο π. Ελπίδιος! Και ο Άγιος Αθανάσιος ο Κύπριος ο Πεντασχοινίτης ο Αναγνώστης συνεορτάζει!. ΒΙΝΤΕΟ.

 

Ξημερώνοντας 29/11/23 είδε την ουράνια λειτουργία στην Άνω Ιερουσαλήμ του Αγιοταφίτη Αγίου Ιερομάρτυρα Φιλούμενου του Κυπρίου ανήμερα της γιορτής του και ότι έγινε στο νεόδμητο ναό του στη Μόρφου αλλά αλλιώς…

Τις είδε; Κύριος οίδε..

Είχε τον ταξιδιωτικό σάκο του στην πλάτη φαινόταν ότι έρχεται από μακριά. Έξωθεν του μεγαλοπρεπή περικαλλή ναού του αφιερωμένου στον Ιερομάρτυρα Φιλούμενο κοντοστάθηκε ο δεσπότης Μόρφου με την ποιμαντορική του ράβδο και ακριβώς δίπλα του ήταν ένα παλικαράκι έφηβος. Το είχε σαν πραγματικό παιδί του αληθινή πνευματική πατρότητα αυτό καταλάβαινε. Το αγαπούσε σαν γιο του.

Το παιδί είπε στο μουσαφίρη

-έλα γιατί ο δεσπότης θέλει υποστήριξη ( με την έννοια ότι ακόμη ήταν νωρίς και δεν είχε μαζευτεί ακόμη πολύς κόσμος) .

Είχε την αίσθηση αλλά και την εικόνα ότι είναι αυτός ο νέος θαυμαστός ναός εκεί απέναντι από τη μονή του Αγίου Νικολάου παρά την Ορούντα.

ο Άγιος Αθανάσιος ο αναγνώστης συνεορτάζει!

Αλλά αυτός με το το νου του τον ασυμμάζευτο και όπως το συνηθίζει δεν πήγε αμέσως.. Περπατούσε και πιο κάτω συνάντησε κάτι σαν προσκυνητάρι επί του δρόμου. Αλλά είχε και κόλλυβα ολόκληρες πιατέλες περιποιημένα πράγματα καντήλι. ήταν λέει του Θανάση. Σε λίγο το προσκυνητάρι έγινε σαν μικρό παρεκκλήσι προστέθηκαν στοιχεία και τώρα άκουσε πως ήταν του Αγίου Αθανασίου.. ( άλλος κρυμμένος θησαυρός ποιος ξέρει)

Για να του υποδειχθεί αρχικά ως Θανάσης σημαίνει ότι ήταν λαϊκός που μετέπειτα αγίασε.

Υπάρχει ο Άγιος Αθανάσιος ο Αναγνώστης λαϊκός που μαρτύρησε στην αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου νυν Αμμόχωστο μαζί με Ἀριστοκλή πρεσβύτερο και Δημητριανό διάκονο δια ξίφους το έτος 303 μ.Χ επί ρωμαϊκών διωγμών.

Επίσης υπάρχει και ο ‘Οσιος Αθανάσιος ο Κύπριος ο Πεντασχοινίτης από το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριὸ τοῦ Πεντασχοίνου στα έξι χιλιόμετρα νότια του χωριού Άγιος Θεόδωρος της Επαρχίας Λάρνακας, που γεννήθηκε κατά τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα είχε οσιακό βίο και νωρίς σε ηλικία 20 ετών ειρηνικά τελείωσε τις μέρες του. Aναγνώστης κι αυτός λαϊκός. Ένας άνθρωπος που έζησε κι αγίασε στο χωριό του. Τον υπόγειο τάφο και τα ερείπια του ναού του έφερε στο φως ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου που διενεργήθηκε έξι χιλιόμετρα νότια του χωριού Άγιος Θεόδωρος της Επαρχίας Λάρνακας.

Το πιθανότερο είναι η αναφορά να παραπέμπει στον Αναγνώστη Αθανάσιο τον Πεντασχοινίτη την β΄περίπτωση..σύμφωνα με ανέκδοτα συμφραζόμενα…….

Η ΑΛΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Φεύγει από εκεί γυρνάει πίσω και μεταφέρεται στο ναό. Η λειτουργία είχε ανάψει για τα καλά είχε προχωρήσει.

Μπαίνοντας βλέπει κεκοιμημένο ιερωμένο με ως επί το πλείστον λευκά πλούσια γένια να κοίτεται φέροντας το παπαδίστικο ταπεινό απλό καπέλο με πρόσωπο αφράτο φουσκωμένα μάγουλα ροδαλό δέρμα σε κατάσταση ησυχίας. Στο κέντρο όμως του ναού υπήρχε και δεύτερη σωρός που ήταν το επίκεντρο της τελετουργίας. 


 

Πλησιάζει βρίσκεται σε στασίδια έχει την αίσθηση ότι εκ δεξιών του και οι 3 ρασοφόροι είναι αρχιερείς παρ΄ότι φέρουν λιτή περιβολή ως ιεροψάλτες και η διάταξη τους θυμίζει τη θέση του δεξιού χορού.

Ξαναπηγαίνει πίσω πλησιάζει περισσότερο προς την είσοδο.. Εισέρχεται ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ( εις τύπον Χριστού όπως τον θέλει το Δεσπότη η εκκλησιαστική τάξη) σε κεκλιμένο δεσποτικό θρόνο που είτε αιωρείται είτε μεταφέρεται από παριστάμενους που όμως δεν διακρίνει είναι σαν εναέριος εποχούμενος δεσποτικός θρόνος με βαρύτιμη αρχιερατική στολή. Ο δεσπότης Μόρφου λέει κάτι στον μουσαφίρη περί προσευχής πολύ ευκρινές.. αλλά του το λέει με νοερό τρόπο. Σαν να μιλάνε οι ψυχές…

Τις είδε, Κύριος οίδε..

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι ιερείς αρχίζουν και σαβανώνουν τους 2 κεκοιμημένους που κείτονται στο ναό. Τους αλλάζουν και τους σαβανώνουν.

Αυτός που είναι στο επίκεντρο δέχεται περισσότερη τιμή. Του βάζουν ένα ένδυμα κεκοσμημένο σαν αρχιερατικό βαρύτιμο και σάβανα ακριβά και άχραντα.. Έχουν πέσει όλοι πάνω του και τον στολίζουν η δεύτερη σωρός και αυτή δέχεται περιποιήσεις και τιμές σαβανώνεται.

Η κεντρική σωρός ήταν το λείψανο του Αγίου Φιλουμένου η άλλη σωρός ήταν του αυτάδελφού του π. Ελπιδίου που σύμφωνα με όσα είδε είναι άγιος κι αυτός και σύσσωμος ή τον είδε σε πλήρη ακεραιότητα προς εμπέδωση ότι αυτός δεν μαρτύρησε. Χρήζει αγιοκατάταξης.

Οι άλλοι αρχιερείς ήταν σαν κοινοί ψάλτες μπροστά στο δεσπότη της Μόρφου Νεόφυτο. Αυτή ήταν η ομιλούσα εικόνα. Αντιστροφή φαινομενικής πραγματικότητας. Ο Μόρφου έχει πιάσει ταπεινά το στασίδι και οι άλλοι λειτουργάνε αλλά στην πραγματικότητα την πνευματική ο Μόρφου είναι στο τερέν και οι άλλοι στο πάγκο….

Αγάλλεται ο Άγιος Ιερομάρτυρας από τον περικαλλή ναό που αναγέρθηκε στη Μόρφου.

Ανταποκρίνεται και συγχαίρει άμεσα η Άνω Ιερουσαλήμ για τους Αγιοταφίτες και ειδικά για εκείνον που θυσιάσθηκε για τον Πανάγιο Τάφο.

Επουράνια κι επίγεια ενώθηκαν στη Μόρφου. Θεοβάδιστος ο ναός του Πρωτομάρτυρα της Νέας Τάξης ….

(ήταν ένα απόσπασμα από την θ. λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρα Φιλούμενου όπως μεταδόθηκε από πνευματικό κανάλι καθώς οι επουράνιες κάμερες των Ουρανών ζούμαραν και τα δορυφορούμενα drones της χάριτος αναμετέδωσαν.)

Ζει Κύριος ο Θεός, Ζει ο Φιλούμενος ο Πρωτομάρτυρας της Νέας Τάξης..

Τις είδε, Κύριος οίδε..

και ”ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” Εκκλησιαστής” (1:9)

Φιλών και Φιλούμενος ο Φιλούμενος, και αγαπώντας το Χριστό φτάνει να γίνει αγαπημένος του Χριστού αυτό σημαίνει Φιλούμενος.. o κεκρυμμένος που έγινε ο προβολέας του Χριστού” είπε ο Μητροπολίτης Μόρφου στη σημερινή λειτουργία.. 

dimpenews.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου