Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

«Παπάς πρότυπο»! Ιερέας με μυστρί και πηλοφόρι σώζει βυζαντινούς ναούς από την κατεδάφιση.

 

«Παπάς πρότυπο». Με αυτή τη φράση υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σχολιάζουν έναν από

τους πιο δραστήριους ιερείς της Αττικής. Τον νεαρό ιερέα Αλέξανδρο Κουργιαλή, ο οποίος έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να διασώσει πέντε βυζαντινούς ναούς στην περιοχή των Μεγάρων, κατατάσσοντάς τον μοναδικό στο είδος του. Και ο παππάς πρότυπο δεν μένει μόνο σε αυτά: παίρνει μυστρί, πηλοφόρι και μαζί με τους εργάτες βοηθάει στην αναπαλαίωση των βυζαντινών εκκλησιών, κάνοντας ακόμα και τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού να αναρωτιούνται για τη δύναμη και τη θέληση που έχει μέσα του.

Ο π. Αλέξανδρος Κουργιαλής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι σχεδόν καθημερινά θέμα συζήτησης στη δυτική Αττική. Και αυτό γιατί κάθε μέρα βρίσκεται επί ποδός για να προσφέρει συσσίτιο σε περίπου 150 οικογένειες στα Μέγαρα, ενώ τις ελεύθερες ώρες του βρίσκεται στον κάμπο των Μεγάρων, άλλοτε μαζεύοντας ελιές και άλλοτε ανασκουμπωμένος να χτίζει στα βυζαντινά εξωκλήσια.

Τον συναντήσαμε στους βυζαντινούς ναούς που με μεγάλο κόπο διέσωσε από βέβαιη κατεδάφιση. Οι ναοί αυτοί ήταν εγκαταλελειμμένοι, είναι χτισμένοι τον 11ο αιώνα, ενώ η Μελίνα Μερκούρη, όταν επισκέφθηκε τη δεκαετία του ’80 έναν εκ των ναών αυτών, είχε αναφωνήσει, βλέποντας τις αγιογραφίες «Πρόκειται για ακόμα μια Αγια-Σοφιά».

Ο ίδιος, αν και στην αρχή της ιεροσύνης του δέχτηκε τα πυρά ως νέος ιερέας, με τα χρόνια αγαπήθηκε τόσο από το ποίμνιό του, που σήμερα τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του βήμα.

Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι κατάφερε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να αναπαλαιώσει τέσσερις ναούς μοναδικής σπουδαιότητας, ενώ ακόμα έναν ναό τον αναπαλαίωσε με τη γενναία δωρεά του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”

ksipnistere.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου