Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: Χαρακτηριστικά Του Πλανεμένου.

 


Χαρακτηριστικά του πλανεμένου–Γέροντα, πώς μπορείς να καταλάβης ότι κάποιος είναι πλανεμένος;

–Ακόμη και από την όψη του μπορείς να το καταλάβης. Ο πλανεμένος παρουσιάζει μία εξωτερική ψεύτικη απάθεια. Φαίνεται ταπεινός και πράος, αλλά μέσα του κρύβει την μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του.

Αν κοιτάξετε τα μάτια του,θα δήτε ότι βλέπει τους άλλους ταλαίπωρους,σαν μυρμήγκια.

Μπορείς όμως να τον καταλάβης και από αυτά που λέει. Ήταν ένας πλανεμένος,που πολύς κόσμος τον είχε για άγιο. Έλεγε ότι του είχε παρουσιασθή ο Χριστός καβάλασε ένα άλογο, κρατώντας ένα φλασκί με κρασί,τον κέρασε από αυτό και από τότε απέκτησε το διορατικό χάρισμα!

Μια φορά που μιλούσε στον κόσμο, κάποιος τον ρώτησε: «Γιατί δεν μπορώ να κάνω κι εγώ θαύματα;». «Γιατί εσύ έκανες εκείνη κι εκείνη την αμαρτία…»,του απάντησε. Πανικοβλήθηκε ο καημένος και ήρθε να μου το πή.

«Καλά,του λέω, οι Άγιοι θεατρίζουν ποτέ τους ανθρώπους; Μόνον ο διάβολος θεατρίζει. Δεν καταλαβαίνεις ότι ο διάβολος μιλάει; Και αν είναι αληθινά αυτά που λέει ο πλανεμένος, πάλι ο διάβολος τα λέει». Μια γυναίκα μου είπε ότι είχαν πάει μια δαιμονισμένη σε κάποιον,για τον οποίο είχαν ακούσει ότι έβγαζε δαιμόνια κ.λπ. Αυτός τους πήρεκαι τους πήγε σε ένα χαλασμένο εξωκκλήσι.

Μόλις μπήκαν στο εκκλησάκι, πήρε ένα επιτραχήλι και το φόρεσε. Παραξενεύτηκε η γυναίκα! Λαϊκός και να φορέση επιτραχήλι! «Είσαι παπάς;»,του λέει. «Τί θα πη παπάδες!», λέει αυτός και άρχισε να κατηγορή τους ιερείς. Έτσι κατάλαβαν οι καημένοι την πλάνη του και σηκώθηκαν και έφυγαν.

ekklisiaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου