Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

«Φιρμάνι» από Ιεροσόλυμα για «ακύρωση των Χριστουγεννιάτικων γιορτών» λόγω πολέμου.

 


Με επίκεντρο τη Βηθλεέμ...

Οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, ένα διαθρησκειακό συμβούλιο επισκόπων και ποιμένων που είναι υπεύθυνο για τις εκκλησίες στους λεγόμενους «Αγίους Τόπους», έκαναν γνωστή την απόφαση για ακύρωση των εορτασμών των Χριστουγέννων μέσω κοινής τους επιστολής που εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου.

«Τα συνεργεία του δήμου της Βηθλεέμ ανακοίνωσαν την αποξήλωση των χριστουγεννιάτικων στολισμών που είχαν τοποθετηθεί στις γειτονιές της πόλης και την αφαίρεση όλων των εορταστικών εμφανίσεων προς τιμή των μαρτύρων και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας», έγραψε η πόλη στο Facebook, μεταδίδει η Jerusalem Post.

«Κάθε χρόνο κατά τις ιερές εποχές της Έλευσης και των Χριστουγέννων, οι χριστιανικές μας κοινότητες σε όλους τους Αγίους Τόπους απολαμβάνουν μεγάλη χαρά στις προετοιμασίες τους για τον εορτασμό της γέννησης του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού», έγραψαν οι πατριάρχες στην επιστολή τους.

Και συνεχίζουν:

«Εκτός από τη συμμετοχή σε θρησκευτικές λειτουργίες, αυτοί οι εορτασμοί συνήθως περιλάμβαναν συμμετοχή σε πολυάριθμες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις και τη μεγάλης κλίμακας επίδειξη φωτεινών και ακριβών διακοσμήσεων ως μέσο έκφρασης της χαράς μας για την προσέγγιση και την άφιξη της Εορτής της Γέννησης.

Δεν είναι όμως φυσιολογικές εποχές. Από την έναρξη του Πολέμου, επικρατεί μια ατμόσφαιρα θλίψης και πόνου. Χιλιάδες αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν πεθάνει ή έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Πολλοί περισσότεροι θρηνούν για την απώλεια των σπιτιών τους, των αγαπημένων τους προσώπων ή για την αβέβαιη μοίρα των αγαπημένων τους. Ακόμη περισσότεροι έχουν χάσει τη δουλειά τους και υποφέρουν από σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της βίας, ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προϊστάμενοι των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, καλούμε τις εκκλησίες μας να σταθούν δυνατά απέναντι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τέτοια δεινά μέχρι φέτος, απέχοντας από οποιεσδήποτε άσκοπες εορταστικές δραστηριότητες.

Ενθαρρύνουμε επίσης τους ιερείς και τους πιστούς μας να επικεντρωθούν περισσότερο στο πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων, με όλη την εστίαση στο να έχουμε στη σκέψη μας τους αδελφούς και τις αδελφές μας που επηρεάστηκαν από αυτόν τον πόλεμο και τις συνέπειές του, και με θερμές προσευχές για δίκαιη και διαρκή ειρήνη για τους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους».

el.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου