Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Ένας Ιησούς φτιαγμένος από γαρίδες 'αλωνίζει' στο ίντερνετ.


 Love God &God Love You

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται συνεχώς και το Facebook βρίσκεται στην πρώτη

γραμμή αυτών των αλλαγών. Ωστόσο, ανάμεσα στις αναρτήσεις από φίλους και συγγενείς, αναδύεται μια νέα τάση: οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία και η πλατφόρμα της Meta φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτήν την εξάπλωση. Κάπως έτσι φτάσαμε τις τελευταίες ώρες να βλέπουμε παντού έναν Ιησού φτιαγμένο από γαρίδες. 

Ανησυχία για το μέλλον.

Ενώ μερικές από αυτές τις εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσουν γέλιο, η διάδραση που προκαλούν και οι πιθανές επιπτώσεις τους για το μέλλον των κοινωνικών μέσων προκαλούν ανησυχία.

Οι αλγοριθμικές αλλαγές του Facebook στο παρελθόν, που έδιναν προτεραιότητα στο περιεχόμενο από προσωπικές συνδέσεις έναντι του περιεχομένου από πηγές, όπως ειδησεογραφικοί οργανισμοί, άνοιξαν ακούσια το δρόμο για την άνοδο τέτοιων "σκουπιδιών" που δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Mark Zuckerberg για τη διασφάλιση της ευημερίας της πλατφόρμας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών δικτύων.

Το τμήμα των σχολίων κάτω από αυτές τις εικόνες που δημιουργούνται από AI αποκαλύπτει μια σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών μέσων, που αποτελείται από απατεώνες, οι οποίοι πλασάρουν κρυπτονομίσματα και από ανυποψίαστους χρήστες, που πέφτουν θύματα χειριστικών τακτικών.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Georgetown ρίχνει φως σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πώς αυτές οι εικόνες αναπτύσσονται στρατηγικά για τη μεγιστοποίηση της διάδρασης, συχνά με κακόβουλες προθέσεις στο παρασκήνιο.

Η ιστορία των χακαρισμένων σελίδων, όπως το "Thank Jesus For Everything" υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα αυτού του προβλήματος, με τις κάποτε νόμιμες πλατφόρμες να "βουλιάζουν" πλέον με τη διάδοση περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Παρά την αναγνώριση του προβλήματος από τη Meta και τις υποσχέσεις για την εφαρμογή ειδικών tags για το συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο θα βοηθά στην αναγνώριση των AI photos, η πραγματική έκταση της επίδρασης παραμένει αβέβαιη. 

Η παραπληροφόρηση στα χρόνια της AI.

Πλατφόρμες, όπως το Facebook, είναι απαραίτητο να λάβουν προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν τη διάδοση του περιεχομένου αυτού. Ενώ μπορεί προς το παρόν να μοιάζει άκακο, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

Η εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές πληροφορίες είναι υψίστης σημασίας και σε χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ. Έτσι, η αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς θέμα αλγοριθμικών βελτιώσεων, αλλά μια θεμελιώδης επανεκτίμηση του ρόλου που διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση του ψηφιακού τοπίου. 

esquire.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου