Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026

Η Αίγυπτος ζητά από τον Τραμπ λύση στα νερά του Νείλου με την Αιθιοπία.

  ΣΧΟΛΙΟ : Oι περισότεροι γνωρίζεται ότι θα ξεραθεί ο ποταμός Ευφράτης για να περάσει ο Κινέζικος στρατός στη Μ.Ανατολή,μετά από φράγματα που έφτιαξε η Τουρκία για να τραβάει τα νερά του ποταμού.Λίγοι όμως γνωρίζουν την προφητεία της Αγίας Γραφής ότι θα ξεραθεί και ο ποταμός Νείλος στην Αίγυπτο.Ο Νείλος πηγάζει από την Αιθιοπία,που με προτροπή της Τουρκίας έφτιαξε φράγματα για να τραβάει τα νερά.Η άγνωστη στους πολλούς προφητεία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε στην γαλλική πόλη Εβιάν, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το μέλλον των αιγυπτιοαμερικανικών σχέσεων, εκτός από τα σημαντικότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με κυριότερα τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, το παλαιστινιακό ζήτημα και το ζήτημα των υδάτων του Νείλου, γράφουν σήμερα τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρέσβης Μοχάμεντ Ελ Σενάουι, επίσημος εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η συνάντηση κατέδειξε αμοιβαία την ισχύ των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Ουάσινγκτον και την επιθυμία των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

Συνάντηση Σίσι και Τραμπ: Μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Καΐρου και Ουάσινγκτον

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Σίσι συνεχάρη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με την ευκαιρία του επερχόμενου εορτασμού της 250ής επετείου της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της ανάπτυξης της αιγυπτιακής-αμερικανικής συνεργασίας, καθώς αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για την υποστήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και να τις αναβαθμίσει σε ευρύτερα επίπεδα, επαινώντας τη σημασία του αιγυπτιακού ρόλου στην υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις και τον πολιτικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα θέματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή.

Εύσημα για τον ρόλο της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με τον Πρόεδρο Σίσι να συγχαίρει τον Τραμπ για την επιτυχία των προσπαθειών του να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου και της κλιμάκωσης και θα ανοίξει το δρόμο για βιώσιμες πολιτικές λύσεις.

Ο Πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Αιγύπτου να συνεχίσει να συνεργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκλιμάκωσης και τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Το θέμα του Νείλου: Διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις αιγυπτιακές ανησυχίες

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του νερού, με τον Πρόεδρο Σίσι να τονίζει ότι το ζήτημα του ποταμού Νείλου αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης δίκαιων λύσεων που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε την πλήρη κατανόησή του για τις ανησυχίες της Αιγύπτου σχετικά με αυτό το ζήτημα, υποδεικνύοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα του νερού του Νείλου με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης.

Η συνάντηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το Κάιρο και η Ουάσινγκτον επιδιώκουν να ενισχύσουν τον πολιτικό συντονισμό υπό το πρίσμα των ταχέως εξελισσόμενων περιφερειακών προκλήσεων, εν μέσω κοινής έμφασης στη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας ως οδού για την επίλυση κρίσεων, καταλήγει το δημοσίευμα.

Echedoros.blog

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου