Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μητροπολίτης Πατρών: ''Η Σμύρνη ματώνει την καρδιά μας''


patron1
Romfea.gr | Στη αναγκαιότητα της διατήρησης της εθνικής ιστορικής μνήμης, αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Η Σμύρνη των Ελλήνων», που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ένωση Σμυρναίων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Ο Μητροπολίτης Πατρών στο χαιρετισμό του ανέφερε: "Η Σμύρνη ματώνει την καρδιά μας! Έχουν περάσει ενενήντα χρόνια από τότε που πνίγηκε στο αίμα από τους τσέτες και τον άτακτο αιμοσταγή στρατό και όχλο του Νουρεντίν πασά. Από τότε που κάηκαν οι Εκκλησιές της, που γκρεμίστηκαν τα αρχοντικά της, που έγινε στάχτη ο πολιτισμός της, που σφαγιάστηκαν και κατακρεουργήθηκαν οι μάρτυρες Σμυρνιοί και λοιποί Μικρασιάτες Έλληνες Κληρικοί και Λαϊκοί, με πρώτο τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο."
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Ενενήντα χρόνια από τότε που οι Έλληνες της Μικρασίας σύρθηκαν στην αιχμαλωσία η έφτασαν, όσοι επέζησαν ρακένδυτοι και εξουθενωμένοι, στην μητέρα Πατρίδα, για να ξαναχτίσουν με πόνο και δάκρυ την ζωή τους."
"Εμείς δεν ξεχνάμε. Το αίμα των  μαρτύρων μας είναι ακόμα νωπό. Η θυσία τους και ο ξερριζωμός τους, η γενοκτονία των Ελλήνων  της Μικρασίας θα μας εμπνέουν για αγώνες και θυσίες για την  πίστη μας και την Πατρίδα μας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.
Στα εγκαίνια παρέστησανο Διοικητής του ΚΕΤX Ταξίαρχος Θόδωρος Μπερέτης, ο Διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. Παναγιώτης Κατσιβέλης, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και μέλος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Βιδάλης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Αλέξης Σκαρμέας, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Αβράμης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο κ. και η κ. Χατζηιωάννου, καθώς και η κ. Σαμούτη, από την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου «Πέτρινα χρόνια» Πέτρος Κομματάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου