Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Θρασύτατη κλοπή στο Δολό… Λεηλάτησαν την κεντρική εκκλησία του χωριού

ag nikolaos dolouΈνας νέος κύκλος κλοπών και διαρρήξεων εκκλησιών και μοναστηριών έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο.
Λίγες μέρες μετά το χτύπημα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Κακόλακο Πωγωνίου, αποκαλύφθηκε μία ακόμη κλοπή.
Αυτή τη φορά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Δολό.
Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του χωριού, μία από τις ωραιότερες της Ηπείρου.

Οι άγνωστοι έδρασαν με περισσό θράσος. Οι δράστες έκοψαν με σιδηροπρίονο τα κάγκελα και παραβιάζοντας το παράθυρο εισήλθαν στο εσωτερικό του ναού.
Αφαίρεσαν μία ασημένια εικόνα, δύο ξύλινες εικόνες- ελαιογραφίες, μία υφασμάτινη, χρυσοκέντητη εικόνα κι έναν σταυρό...
Έκαναν άνω κάτω τον Ιερό Ναό και φεύγοντας έσπασαν το παγκάρι, από όπου πήραν όσα χρήματα υπήρχαν.
Η διάρρηξη του Ναού έγινε αντιληπτοί από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ενημέρωσαν την αστυνομία. Τη σχετική προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου Ιωαννίνων.
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου κτίσθηκε το 1812 και ο ρυθμός του ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Το πετρόκτιστο πανέμορφο καμπαναριό του κατασκευάστηκε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1830.
Κατασκευαστής του ο αρχιμάστορας Πασχάλης Ζούνης με καταγωγή από τη γειτονική Πωγωνιανή. Το 1870 όπως αναφέρει η εντοιχισμένη πλακέτα έγινε η διαρρύθμιση των παραθύρων της.
Ένας ακόμη πολιτιστικός θησαυρός της Ηπείρου λεηλατήθηκε... Μία ακόμη κλοπή προστίθεται σε δεκάδες άλλες που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν και για τις οποίες ακόμη δεν έχει λάμψει η αλήθεια.      http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/34739-2015-11-07-12-44-46.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου