Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Καθαίρεση ιερέων εξετάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος.

Θέμα καθαίρεσης δύο κληρικών για ηθικά παραπτώματα εξετάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Η πρώτη περίπτωση αφορά στον ιερέα Στυλιανό Σάββα, ο οποίος καταδικάστηκε από δύο δικαστήρια (Πρωτόδικο και Ανώτατο) για σεξουαλική παρενόχληση κατά της ανήλικης τότε (και νεκρής σήμερα) Έλενας Φραντζή. Καθαίρεση ιερέων εξετάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε ιερέα της μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου, ο οποίος φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση και «συνελήφθη» από τον μητροπολίτη Πάφου.

Το θέμα της λήψης απόφασης θα θέσουν οι οικείοι μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και Πάφου Γεώργιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ιερέα Στυλιανού Σάββα εστάλησαν επιστολές με τις οποίες υποστηρίζεται πως είναι αθώος και ζητείται η απαλλαγή του, ενώ παράλληλα το σύνολο των Συνοδικών φέρεται να δέχτηκε σωρεία τηλεφωνημάτων από υποστηρικτές του, με τα οποία επίσης υποστηρίζεται η αθωότητά του και ζητείται απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Κάποια από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν ότι αυτό αποτελεί και μορφή πίεσης σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η καθαίρεση.
Όπως έγραψε ο «Φ», η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει αύριο, αλλά μέλη της Ιεράς Συνόδου ζήτησαν επίσπευση επικαλούμενοι παρουσίαση βιβλίου για τον Γέροντα Ιωσήφ. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Από τη Σύνοδο αναμένεται να απουσιάζει και ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος δήλωσε κώλυμα επειδή θα έχει φιλοξενούμενους.
Όσον αφορά στον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, υπενθυμίζεται πως ήταν ένας από τους Συνοδικούς που με τη θέση που πήραν οδήγησαν στην απόσυρση των εναντίον του κατηγοριών και στην απαλλαγή του το 2015. Την απόσυρση των κατηγοριών είχε εισηγηθεί τότε ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.
Όπως έγραψε ο «Φ», στην απαλλαγή του ιερέα συνέβαλαν οι μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Λεμεσού Αθανάσιος και Κύκκου Νικηφόρος, καθώς και ο επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Ο δε μητροπολίτης Κιτίου ήταν επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής, η οποία απάλλαξε τον ιερέα πριν από τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, τα οποία αποκάλυψε ο «Φ» και στα οποία καταγράφεται επίσης πως ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είχε εισηγηθεί επανεξέταση της υπόθεσης λόγω του ότι στο μεταξύ μεσολάβησαν οι δύο αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου