Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πατριαρχείο Μόσχας: «Προσευχηθείτε για να μην γίνει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος!»

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προτρέπει τους πιστούς να προσευχηθούν για τη διευθέτηση της σημερινής στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από τη Συρία.

«Σας συνιστώ να προσευχηθείτε ώστε ο Κύριος να δώσει σοφία στους ανθρώπους που έχουν την εξουσία και να αισθανθούν την ευθύνη για το μέλλον των εθνών τους και ολόκληρης της ανθρωπότητας, να προσευχηθείτε έτσι ώστε οι ηγέτες των υπερδυνάμεων να κάτσουν αμέσως σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Συρία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για να ξεφύγει από την τραγωδία του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου «, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος μετατράπηκε σε πυριτιδαποθήκη εδώ και πολύ καιρό. Ο ιεράρχης υπενθύμισε την κρίση της Καραϊβικής το 1962 που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε έναν ατομικό πόλεμο καθώς και τα όχι τόσο γνωστά γεγονότα του 1983, όταν το ρωσικό σύστημα ειδοποίησης πληροφόρησε εσφαλμένα τη στρατιωτική βάση για επίθεση πυρηνικών πυραύλων.
«Εάν ο υπολοχαγός συνταγματάρχης Stanislav Petrov, ο οποίος ήταν επικεφαλής, είχε πιστέψει τον υπολογιστή και ανέφερε στους διοικητές του για πυραύλους που φερόταν ότι ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, θα υπήρχε επίθεση «απάντησης». Ωστόσο, ο Petrov δεν ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά όπως είπε η καρδιά του, και τελικά, σώθηκαν εκατομμύρια ζωές, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν κάποιος άλλος ήταν στη θέση του», δήλωσε ο μητροπολίτης.
Ο Ιλαρίων πιστεύει ότι και τα δύο περιστατικά δείχνουν πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος μας. «Σήμερα, ένα απλό ατύχημα δεν μπορεί μόνο να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά να εξοντώσει τη ζωή στη Γη», προειδοποιεί ο ιεράρχης.
Ζήτησε να μην ξεχάσουμε τα «σπουδαία μαθήματα» του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου όταν κάθε χώρα ήλπιζε μέσω αυτού να λύσει τα προβλήματά της, αλλά κανένα από τα προβλήματα δεν διευθετήθηκε, καμία χώρα δεν κέρδισε τη νίκη.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη, από πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες και απλούς πιστούς, αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με την εργασία μας, ας βοηθήσουμε με προσευχή», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Όσο για τους χριστιανούς, σύμφωνα με τον μητροπολίτη, πρέπει να ελπίζουν στο Θεό, ελπίζοντας για το έλεός Του. «Η Εκκλησία προσεύχεται« για την ειρήνη όλου του κόσμου»σε κάθε λειτουργία και πιστεύει ότι αυτή η προσευχή θα ακουστεί», συμπλήρωσε ο ιεράρχης.
iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου