Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν σταματά την επέλαση της Wagner μετά από παρέμβαση Λουκασένκο.

ΣΧΟΛΙΟ : Τα πράγματα στη Ρωσία εκτονώνονται και δεν χρειάζονται βιασύνες στο τι θα γίνει και πως θα γίνει όπως διαβάζουμε σε άλλα ιστολόγια.Κάθε πράγμα στο καιρό του,ο Πούτιν είναι ηγέτης επί 20ετία με 4  Προεδρικές θητείες και μία πρωθυπουργική και είναι δύσκολο να πέσει,όπως ακριβώς ο Ερντογάν στην Τουρκία είναι ηγέτης και παρά τις δυσκολίες κέρδισε ξανά τις εκλογές.Η θητεία του Πούτιν λήγει τον Μάρτιο του 2024 οπότε και θα γίνουν οι νέες Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και είναι ακόμη άγνωστο αν θα βάλει πάλι υποψηφιότητα αφού τελειώνει τη 2η συνεχόμενη θητεία του και δεν δικαιείται τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner. Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.













Ο Λουκασένκο πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο πρώτος στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι, φέρεται ο Λουκασένκο να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να έχει καταφέρει να πείσει και τον Πριγκόζιν για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση που έφερε τη Ρωσία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει το κίνημα Βάγκνερ στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου. Επιπλέον, στην ίδια ενημέρωση η προεδρία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν έχει αποδεχθεί πλήρως να σταματήσει τις μετακινήσεις των στρατευμάτων του σε όλη τη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στους μαχητές της Wagner.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γεβγέν Πριγκόζιν μέσα από το κανάλι του στο Telegram, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner φεύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνταν τις τελευταίες ώρες. Επί της ουσίας, ο αρχηγός των μισθοφόρων επιβεβαίωσε τη δήλωση Λουκασένκο ότι επήλθε συμφωνία για αποκλιμάκωση.

Η πλήρης δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο σχετικά με την κατάσταση μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου