Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

27 Ιουνίου 1958.Τούρκοι στασιαστές δολοφονούν εν ψυχρώ τον μοναχό Νεκτάριο και τη γερόντισσα Αγαθονίκη.


Στις 27 Ιουνίου 1958, Τούρκοι στασιαστές δολοφονούν εν ψυχρώ στο χωριό Αβδελλερό τον μοναχό Νεκτάριο και τη γερόντισσα Αγαθονίκη.

Ο μοναχός Νεκτάριος βρισκόταν σε χωράφι δίπλα από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κουβαλούσε δεμάτια από σανό. Του επιτέθηκαν αναίτια ένοπλοι Τουρκοκύπριοι πυροβολώντας τον πισώπλατα. Δέχτηκε ακόμη έξι πυροβολισμούς και στη συνέχεια 16 μαχαιριές.

Η γερόντισσα Αγαθονίκη άκουσε τους πυροβολισμούς και τις κραυγές του Νεκταρίου και έτρεξε να τον βοηθήσει. Οι Τούρκοι την πυροβόλησαν θανάσιμα λίγα μέτρα μακριά του.

Τη χρονιά 1958 παρατηρήθηκε μια κλιμακούμενη επιθετικότητα με αιματηρές ενέργειες Τούρκων στασιαστών εναντίον Ελληνοκυπρίων και ελληνοκυπριακών περιουσιών, με την ανοχή και ενίοτε την υποκίνηση των αγγλικών αρχών (πχ η σφαγή των 8 Κοντεμενιωτών στις 12 Ιουνίου 1958).

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο η παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ (Turk Mukavement Teskilati: Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης)
παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΒΟΛΚΑΝ, πλήρως ελεγχόμενη από την Τουρκία, με επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας τον Ραούφ Ντενκτάς και με αρχηγούς τους υπό κάλυψη απεσταλμένους από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχη Ριζά Βουρουσκάν και άλλους αξιωματικούς.
Η ΤΜΤ δραστηριοποιήθηκε κυρίως μεταξύ του 1958 και του 1974, προωθώντας τη διαίρεση της Κύπρου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του το 1996, ανέφερε για την ΤΜΤ: «Η ίδρυσή της δεν συνέβαλε μόνο στην εποχή που ιδρύθηκε. Υπήρξε μια οργάνωση που είχε στους κόλπους της πειθαρχημένους και πατριώτες νέους. Συνέβαλε στους εθνικούς αγώνες και μας οδήγησε στην 20ή Ιουλίου 1974».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου