Η ανακοίνωση του Πατριάρχη Κύριλλου ανέφερε:

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες για την πρόκληση αναταραχής στη χώρα, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα, για το οποίο, δεν υπάρχει δικαιολογία. Προσεύχομαι για την ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης και καλώ όσους πήραν τα όπλα και είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν κατά των αδελφών τους να έρθουν στα λογικά τους».

skai.gr

Πούτιν για «εξέγερση» Πριγκόζιν: Είναι προδοσία, πισώπλατη μαχαιριά στη Ρωσία και θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία [vid]

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε σημερινό διάγγελμα που απευθύνει προς τον ρωσικό λαό, αναφέρεται ευθέως στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις με τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, λέγοντας πως πρόκειται για μια «πισώπλατη μαχαιριά» και πως αντιμετωπίζουν μια προδοσία από τους μαχητές του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η Ρωσία δίνει τον πιο σκληρό αγώνα για το μέλλον της και πως κάθε σύγκρουση και εσωτερική διαμάχη πρέπει να σταματήσει υπό το φόντο της εξελισσόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», εννοώντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα εξέγερσης θα αντιμετωπίσουν αναπόφευκτη τιμωρία, ενώ έπειτα πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν εντολή να εξουδετερώσουν αυτούς που οργάνωσαν την εξέγερση. Ωστόσο, κατάσταση στο Ροστόφ επί του Ντον παραμένει δύσκολη και οι  αρχές δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί μια διαίρεση στη Ρωσία

Ακόμα, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, τόνισε ότι μεγάλες φιλοδοξίες [ορισμένων] προκάλεσαν προδοσία κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι ο ρωσικός λαός ενωμένος θα ξεπεράσει τις όποιες δοκιμασίες και θα γίνει ακόμα πιο δυνατός.

Τα κυριότερα σημεία από το διάγγελμα Πούτιν:

▪️ Μίλησα με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων χθες το βράδυ: τα στρατεύματα πολεμούν ηρωικά

▪️ Η Ρωσία δίνει έναν σκληρό αγώνα για το μέλλον της. Η στρατιωτική μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας

▪️ Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για το κράτος

▪️ Οποιεσδήποτε διαφωνίες πρέπει να παραμεριστούν κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων, τώρα κρίνεται η μοίρα του λαού μας

▪️ Οι αρχές δεν θα αφήσουν να ξανασυμβεί διχασμός στη Ρωσία, θα προστατεύσουμε τον λαό

▪️ Θα ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ροστόφ

Δείτε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο είναι άγνωστο πότε και πού μαγνητοσκοπήθηκε ή αν μεταδίδεται ζωντανά, στη σκιά της «εξέγερεσης» της Wagner και του άλλοτε επιστήθιου φίλου του, Γεβγκένι Πριγκόζιν:

Φωτογραφίες Reuters

onalert.gr

Βορονέζ: Για μάχες μεταξύ ρωσικού στρατού και μαχητών της Wagner κάνει λόγο ο περιφερειάρχης [vid].

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μετά την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner.

«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Εικόνες που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν δυνάμεις της Wagner να μεταφέρουν στην Βορονέζ ένα αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir.

Στην πόλη υπάρχει πυκνός καπνός, αλλά οι πληροφορίες για την προέλευσή του είναι συγκεχυμένες. Πιθανολογείται πως βομβαρδίστηκε δεξαμενή καυσίμων. Υπάρχουν και κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τους στρατιώτες της Wagner.

Νωρίτερα σήμερα ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ