Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ.

Στη Δυτική Όχθη όλα είναι έτοιμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ από το Σαββατοκύριακο δεκάδες προσκυνητές καταφθάνουν στον ιερό τόπο προκειμένου να τιμήσουν τις παραδόσεις στον τόπο γέννησης του Ιησού Χριστού.

Ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Pierbattista Pizzaballa, έφτασε τη Δευτέρα στη Βηθλεέμ ενώ δεκάδες καλόγριες στήθηκαν στα παράθυρα για να τον παρακολουθήσουν.
Από προχθές οι Ρωμαιοκαθολικοί πραγματοποίησαν λιτανείες κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής του προσκυνήματος από την Ιερουσαλήμ προς τον ναό της Γέννησης εν όψει των Χριστουγέννων τους, στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ την παραμονή της μεγάλης γιορτής πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και παρελάσεις στην πλατεία Magner όπου βρίσκεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βηθλεέμ.
Όπως επιτάσσει η παράδοση, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι, ντυμένοι με μπλε, κίτρινες και μπεζ στολές, παρέλασαν το μεσημέρι στην πλατεία της Φάτνης, κοντά στη Βασιλική όπου έχει τοποθετηθεί και ένα επιβλητικό έλατο.

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, κάτω από τον χλωμό, χειμωνιάτικο ήλιο, το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα ασφαλείας για να απολαύσει το θέαμα και να ακούσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στα αραβικά. Εκατοντάδες πιστοί, από τη Νιγηρία, τη Γαλλία, την Παλαιστίνη, απ′ όλον τον κόσμο, ταξίδεψαν φέτος μέχρι τη Βηθλεέμ και θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του ναού, που χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφοριών και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα.
«Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα τόσο συμβολικό μέρος για τα Χριστούγεννα», σχολίασε η Λεά Γκουντέλ, μια 21χρονη Γαλλίδα φοιτήτρια.
Στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία που θα τελεστεί τα μεσάνυχτα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης θα παραστούν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Τουρισμού, Ρούλα Μάγια τόνισε πως «αυτές τις μέρες ολόκληρος ο κόσμος έχει το βλέμμα του στραμμένο στη Βηθλεέμ» και πως «οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν όσους βρεθούν στον τόπο τους».
Να σημειωθεί πως οι χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις στον συγκεκριμένο τόπο αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι την κίνηση σε μια περιοχή που βασίζει την οικονομία της ειδικά στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως για την προσέλκυση των τουριστών ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ανακαίνιση της Βασιλικής της Γεννήσεως, του χριστιανικού ναού που βρίσκεται στην πόλη της Βηθλεέμ στην Παλαιστίνη. Το κτίριο θα κοσμούν πλέον αρχαία ψηφιδωτά και μεγαλοπρεπείς κίονες των οποίων η επιλογή έχει γίνει ειδικά για την αποκατάσταση του ναού, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 600 χρόνια.Η ανακαίνιση άρχισε το 2013, ένα μόλις χρόνο αφότου η UNESCO αναγνώρισε το ναό ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, περίπου 2,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πέρσι ο αριθμός τους ανερχόταν στα 2,5 εκατομμύρια.
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου