Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Η Μόσχα απειλεί τον Βαρθολομαίο με σχίσμα

Επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, με την οποία τον καλεί να μη συμμετάσχει στην «πολιτική περιπέτεια» της νομιμοποίησης των «σχισματικών» στην Ουκρανία.Η Μόσχα απειλεί τον Βαρθολομαίο με σχίσμα /Φωτογραφία: AP

Μάλιστα, τον προειδοποιεί ότι η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη μη κανονική θρησκευτική δομή θα έθετε τέλος στην πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο κόσμο.
«Συζήτησα μαζί σας ιδιωτικά και με λίγους μάρτυρες για τα σχέδια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να νομιμοποιήσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Τώρα, όταν αυτά τα σχέδια έχουν ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως για τελευταία φορά, σας απευθύνομαι ενώπιον του ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας... Παρακαλώ, κάντε πίσω τώρα από την κοινωνία με τους σχισματικούς και αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην πολιτική περιπέτεια γύρω από τη νομιμοποίησή τους», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Εάν ενεργείτε σε συμφωνία με τις προθέσεις που τίθενται στην επιστολή σας, θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία να υπηρετήσετε την ενότητα των Ιερών Εκκλησιών του Θεού και θα πάψετε να είστε ο πρώτος στον ορθόδοξο κόσμο που συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμυρίων πιστών, και τα δεινά που προκλήθηκαν από εσάς στους ορθόδοξους Ουκρανούς θα σας συνοδεύουν μέχρι την Τελική Κρίση… Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Υπενθυμίζεται ότι η επισφράγιση της αυτοκεφαλίας από το Φανάρι θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, όταν ο επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιος θα παραλάβει τον σχετικό Τόμο από τον Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια ο Επιφάνιος οφείλει να στείλει γράμμα σε όλες τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίας με το οποίο ζητά να περιληφθεί το όνομά του στην μνημόνευση των προκαθημένων. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς κάθε Εκκλησία απαντά ανεξάρτητα και μεμονωμένα. Σε αυτό το πλαίσιο το Πατριαρχείο Πασών των Ρωσιών ήδη έχει ασκήσει πιέσεις σε Εκκλησίες που πρόσκεινται σε αυτό ώστε να εμποδίσει την αναγνώριση.
iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου