Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Προσκύνημα στην Κανά.

Παραδοσιακά οι Άγιοι Τόποι προσελκύουν τις μέρες των Χριστουγέννων χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή μέρη και η Κανά, όπου αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη το πρώτο θαύμα του Χριστού.

Η Κανά που μετρά σήμερα περί τους 22.000 κατοίκους βρίσκεται κοντά στη Ναζαρέτ, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Εκεί αναφέρεται το πρώτο θαύμα του Χριστού, ο Γάμος της Κανά στη Γαλιλαία, όπου ήταν καλεσμένος με τους μαθητές του και όπου σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη μετέτρεψε, λόγω έλλειψης, έξι πέτρινες στάμνες με νερό σε οίνο.
Τα όσα αναφέρει το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο για το Γάμο της Κανά ευνοούν τη μικρή πόλη μέχρι και σήμερα. Κάθε χρόνο καταφθάνουν λεωφορεία με χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να επισκεφτούν τις εκεί εκκλησίες και να δουν από κοντά τις θαυματουργές στάμνες.
Το «καλύτερο κρασί»
Στην Κανά βρίσκεται και ο Ορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Στην Κανά βρίσκεται και ο Ορθόδοξος Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου
Στην Κανά βρέθηκε πρόσφατα και μια τουρίστρια από το μακρινό Περού: «Αισθάνομαι όπως την ημέρα του γάμου μου. Εδώ στην Κανά όμως, όπου έγινε το θαύμα, η χαρά είναι πολύ μεγαλύτερη. Είχε την αίσθηση ότι ο Ιησούς ήταν μαζί μας. Υπέροχα».
Ένας άλλο επισκέπτης καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Κινούμαστε στα χνάρια του Κυρίου, εκεί όπου έδρασε. Το ότι ανανεώνουμε εδώ τους όρκους αγάπης μας, όπου έγινε το πρώτο του θαύμα, είναι υπέροχο. Και πιστέψτε με. Εδώ υπάρχει το καλύτερο κρασί».
Στη σημερινή Κανά το κρασί είναι φυσικά άφθονο. Στο παρακείμενο κατάστημα της εκκλησίας πωλείται ο «οίνος του γάμου» ή wedding wine, όπως φροντίζει να ενημερώνει τους επισκέπτες ο ιερέας. Η τιμή του άγιου, κατά τον ίδιο, κρασιού είναι όμως ιδιαίτερα «τσουχτερή»: γύρω στα 17 δολάρια κοστίζει το μπουκάλι.
Όπως σημειώνει και ο πωλητής του καταστήματος: «Το κρασί αυτό λέγεται ‘γαμήλιο'. Παραπέμπει στο γάμο που έγινε πριν από 2.000 χρόνια, την εποχή του Χριστού. Με το κρασί θυμίζουμε το γάμο εκείνο και το θαύμα του Ιησού. Και γι΄ αυτό το ονομάζουμε ‘οίνο του γάμου' ή wedding wine».
Χούλιο Σεγκαντόρ (BR)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου