Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Τι συμβολίζει η εντυπωσιακή, σύγχρονη φάτνη του Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα Πατρών - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ.

Είναι μια φάτνη σύγχρονη, η oποία διαφέρει στη μορφή από τη γνωστή και παραδοσιακή απεικόνιση του νεογέννητου Ιησού , της Μαρίας, του Ιωσήφ και των τριών μάγων. Τα μηνύματα που εκπέμπει και οι αλληγορικοί συμβολισμοί της όμως είναι διαχρονικοί κι επίκαιροι και επί της ουσίας αφορούν την αγάπη. Η φάτνη αναπαριστά τη σύγχρονη πόλη της Πάτρας. Διακρίνουμε το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων", το λιμάνι, τον ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών, τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τον Καθολικό Ναό.Τι συμβολίζει η εντυπωσιακή, σύγχρονη φάτνη του Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα Πατρών - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Ανοικτός ο ναός πρωί και απόγευμα

Όπως εξηγεί ο εφημέριος του Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέα Πατρών π. Γεώργιος Ντάγκας, “Η φετινή φάτνη έχει ένα έντονα αλληγορικό νόημα, ένα πνευματικό συμβολισμό. Δεν αναπαριστά τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά καταδεικνύει τον ερχομό του Χριστουγεννιάτικου μηνύματος στη σύγχρονη πόλη των Πατρών, στο 2018. Είναι το ίδιο μήνυμα που πρώτος έφερε ο Απόστολος Ανδρέας στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια πριν και το οποίο θυμόμαστε εντονότερα κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
Η Αγία οικογένεια - ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο νεογέννητος Ιησούς - είναι οι φορείς του μηνύματος της Γέννησης και καταπλέουν στο λιμάνι της πόλης μας μέσα σ' ένα καραβάκι. Το καραβάκι συνδέεται παραδοσιακά τόσο με την χώρα μας, όσο και με την πόλη των Πατρών. Οι Πατρινοί καταφθάνουν να τους υποδεχθούν, να αφήσουν δηλαδή το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα να πλημμυρίσει την καρδιά τους.
Αλήθεια, τι νόημα έχει να εορτάζουμε σήμερα τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ, δύο χιλιάδες χρόνια πριν, εάν οι άνθρωποι της εποχής μας, αλλά και κάθε εποχής, δεν αφήνουν το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα να μπει στην καρδιά τους; Όπως θυμόμαστε, ο Ιωσήφ έψαχνε απεγνωσμένα να βρει δωμάτιο σε κάποιο πανδοχείο, γιατί η σύζυγός του Μαρία θα γεννούσε από στιγμή σε στιγμή. Πουθενά όμως δεν υπήρχε χώρος για να γεννηθεί ο Ιησούς, γιατί όλοι οι τόποι ήσαν γεμάτοι. Εκείνο το βράδυ στη Βηθλεέμ μόνο η φτωχική φάτνη είπε "ναι", την ώρα που όλα τα άλλα μέρη έλεγαν "όχι". Και ο Χριστός που είναι ταπεινός, δεν περιφρόνησε τη φάτνη αλλά μπήκε μέσα της για να γεννηθεί".

"Την ίδια ερώτηση απευθύνει ο Ιησούς και σε εμάς, στο 2018: "έχεις για μένα λίγο χώρο στην καρδιά σου να μπω;" Πολύ συχνά θέλουμε να το πούμε το "ναι", οι υποχρεώσεις όμως της ζωής (επαγγελματικές, οικογενειακές και άλλες) μας έχουν κάνει να τρέχουμε τόσο πολύ, ώστε πάνω στη βιασύνη μας δυστυχώς ξεχνάμε ν' αφήνουμε λίγο χώρο στην καρδιά μας, να δίνουμε λίγο χρόνο απ' την ζωή μας στον Ιησού. Έτσι όταν έρχεται και χτυπάει την πόρτα μας, είμαστε γεμάτοι και τον διώχνουμε, όπως ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ.
Η φετινή φάτνη, λοιπόν αναδεικνύει την αναστροφή του σύγχρονου ανθρώπου ενάντια σ' αυτή την τάση. Ίσως μέσα στις φιγούρες του σκηνικού ν' αναγνωρίσετε τον εαυτό σας. Ίσως ήρθε η ώρα ν' αφήσουμε επιτέλους τον Ιησού να μπει στην καρδιά μας, να κάνουμε αυτό το βήμα που από καιρό θέλαμε, αλλά πάντοτε το αναβάλαμε. Έφθασε πλέον η ώρα.”
Ο Καθολικός Ναός θα είναι ανοικτός πρωί και απόγευμα, σε όλη τη διάρκεια των εορτών, ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να τη θαυμάσει από κοντά.
Επίσης, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Καθολικό Ναό η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Ναού, στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
 Ελευθερία Μακρυγένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου