Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: ΛΑΒΡΟΣ ο Ηγ. της Ι.Μ. Εσφιγμένου για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Στ. Θεοδωράκη.

 


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου η επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη για να δοθεί συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην οποία - σύμφωνα με το διαφημιστικό της εκπομπής - θα παρουσιαστεί η "αυτοκριτική" του Πρωθυπουργού!

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πρώτος τηλεοπτικός διδάξας για την παράνομη είσοδο στο Άγιο Όρος, την καταπάτηση των νόμων του Αγίου Όρους, την καταφρόνηση των αρχών του Αγίου Όρους και την προβολή της παράνομης κατάληψης. Αφού “άνοιξε τον δρόμο” ακολούθησαν και οι υπόλοιποι παρόμοιοι με αυτόν.

Σε παλαιότερο επεισόδιο της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ανερυθριάστως “πήδησα την μάντρα” του Αγίου Όρους “χωρίς άδεια και χωρίς διατυπώσεις” παρουσιάζοντας δημοσίως τις δηλώσεις ενός καταληψία την ώρα που πηδούσε τον φράκτη: “μια μικρή παρατυπία, στην Ελλάδα ζούμε!”.

Ενώ όλοι οι κανονικοί προσκυνητές του Αγίου Όρους εισέρχονται και εξέρχονται κατόπιν ελέγχου, ώστε και γίνει έλεγχος αν τυχόν πάει να κρυφτεί κάποιος φυγόποινος εγκληματίας ή αν τυχόν γίνεται κλοπή κειμηλίων, κάποιοι εδώ και δεκαετίες μπαινοβγαίνουν παρανόμως χωρίς κανένα έλεγχο! Επιπλέον, άτομα άσχετα με το Άγιο Όρος συνεχίζουν να καταλαμβάνουν παρανόμως προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ μοναστήρι απαγορεύοντας εδώ και δεκαετίες την είσοδο στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Κτήρια, τοιχογραφίες, εικόνες και κειμήλια ανυπολόγιστης πνευματικής και αρχαιολογικής αξίας βρίσκονται υπό κίνδυνο και αγνοείται η τύχη τους! Οι καταληψίες απειλούν να ανατιναχθούν μαζί με το κτήριο και τους νέους που τους ακολουθούν! Άλλη μια τραγωδία σε αναμονή;

Όλος αυτός ο παράνομος “χαβαλές” συμβαίνει με την (ένοχη;) ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας! Αυτό το διεθνές “ρεζιλίκι” σίγουρα δεν συμβάλει στο να μας εμπιστευτούν οι ξένοι και δίνει αφορμές για δικαιολογίες για την μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα!

Αυτό το “στην Ελλάδα ζούμε!”, η γενική ανομία και ασυνεννοησία, όπου δεν επικρατεί το δίκαιο και η αξιοκρατία, αλλά γίνεται το θέλημα αυτού που φωνάζει, αυτού που απειλεί, το θέλημα του “μάγκα”, έχει οδηγήσει πολλούς νέους να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού για να έχουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί νέοι μετανάστες δεν εμπιστεύονται τον ελληνικό κράτος, και δεν γυρνούν πίσω ακόμα και να τους δίνουν τα ίδια λεφτά. Η εκστρατεία για “brain gain” απέτυχε! Το πως νιώθει κάποιος σε μια πολιτεία στην καθημερινότητά του, το αν νιώθει πως ζει σε ένα κράτος με αξιοπρέπεια και όπου τον σέβονται, βρίσκεται σε προτεραιότητα πάνω από τις οικονομικές απολαβές.

Με την τραγωδία που πρόσφατα συνέβη στα Τέμπη θέλαμε να πιστεύουμε πως έγινε κατανοητό σε πολλούς πως ο “χαβαλές”, η γελοιότητα και η ανευθυνότητα, δεν προκαλούν απλά διεθνές “ρεζίλεμα” και εσωτερική παρακμή, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδία. Έτσι άρχισαν σιγά σιγά να “ψάχνονται” όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ετοιμόρροπη γέφυρα του Πολυφύτου, της οποίας τα πολεοδομικά σχέδια μάλιστα αγνοούνταν στην Ελλάδα, των οποίων αντίγραφα βρήκαν από τύχη στην Ιταλία!

Οι πολιτείες που στηρίζονται στα ψέματα καταρρέουν, όπως συνέβη στην πρόσφατη ιστορία με την Σοβιετική Ένωση, και την τραγωδία του Τσερνόμπιλ που της έδωσε τελειωτικό κτύπημα. Είναι η ώρα να αφυπνιστούμε όλοι και στην Ελλάδα πριν έρθει η “μοιραία” διαλυσή της χώρας μας! Η εποχή του “μεγάλου χαβαλέ” τελείωσε. Τα ψέματα τελείωσαν! Η μόνη υπεύθυνη στάση είναι η αλήθεια και η διαφάνεια σε κάθε επίπεδο. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας τώρα πριν γίνουν νέες τραγωδίες. Ας προσαρμοζόμαστε με βάση το σωστό και το δίκαιο για να επιβιώσουμε. Ας αλλάξουμε νοοτροπία πριν χυθεί και άλλο αίμα. Ας πάψει αυτό που είναι άγραφος κανόνας στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες πως αν δεν χυθεί αίμα, δεν βελτιώνονται κάποιες υποδομές και καταστάσεις, καθώς έως τότε επικρατεί η αδιαφορία. Μέχρι να χυθεί το αίμα επικρατεί το “ωχ αδελφέ”, το “δεν βαριέσαι” και το “εσένα τι σε νοιάζει;”. Ας μπει ένα τέλος στο στραβό πολιτιστικό παράδειγμα που έχει επικρατήσει στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι αδιανόητη για μας ως Εσφιγμενίτες η επιλογή κάποιου που με υπερηφάνεια παρουσίασε την παραβίαση των νόμων με δικαιολογία το “στην Ελλάδα ζούμε” για μια συνέντευξη που υποτίθεται θα παρουσιαστεί η αυτοκριτική και η υπευθυνότητα! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια “εξωφρενική” επικοινωνιακή λογική ή συμβολισμό έγινε αυτή η επιλογή για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα. Εκτός αν δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει ουσιαστικά στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε με “ευαγγέλιο”-οδηγό το “στην Ελλάδα ζούμε”.

Μετά από μια τετραετή θητεία μιας κυβέρνησης που ανέβηκε με σημαία της την ευνομία, την ευταξία, την δικαιοσύνη και την λειτουργία των θεσμών δεν “κουνήθηκε φύλλο” όσον αφορά την παράνομη κατάληψη εδάφους και κτηρίων του Αγίου Όρους από κάποιους παρανοϊκούς λαθρέμπορους με ράσα που απειλούν να αυτοκτονήσουν ανατινάζοντας το ιστορικό κτήριο και σκοτώνοντας αθώους νέους που τους ακολουθούν.

Αν αυτή η κυβέρνηση που ανέβηκε με σημαία την ισονομία δεν φρόντισε για την λύση της κατάληψης, ποιος θα φροντίσει; Αυτοί που ανεβαίνουν με διάφορες άλλες σημαίες ή αυτοί που ονειρεύονται να καταργήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς ή μήπως τυχόν άλλοι που θα είναι έτοιμοι να μας παραδώσουν στην εξουσία της Μόσχας; Εκπροσωπείται το δίκαιο και η αλήθεια από κανέναν; Έχουμε καταντήσει η αλήθεια να ακούγεται μόνο από κάποιους μαχητικούς αθέους, από αυτούς τους οποίους “ονειρεύονται” να λιντσάρουν οι λεγόμενοι “καλοί χριστιανοί”. Μόνο αυτοί διατρανώνουν πως δεν γίνεται να δίδεται άσυλο σε κάθε εγκληματία και απατεώνα απλώς επειδή ήταν “αρκετά έξυπνος” να φορέσει ράσα για να καλύψει και δικαιολογήσει την παρανομία του!

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις δυστυχώς δεν διαφαίνεται ελπίδα αλλαγής πριν γίνει μεγαλύτερη και μαζικότερη τραγωδία. Ευχόμαστε, όμως, πάντα για γενικότερη αφύπνιση και ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Η υπευθυνότητα απαιτεί αυτοθυσία και αγάπη!

αρχιμ. Βαρθολομαίος
καθηγ. Ιεράς Μονής Εσφιγμένου
Άγιον Όρος

Το διαφημιστικό της εκπομπής για τη συνέντευξη για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς και στιγμιότυπα από παλαιότερο επεισόδιο από την εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη με “διαφήμιση” της παρανομίας στο Άγιο Όρος στον παρακάτω σύνδεσμο.

ekklisiaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου