Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Σουδάν: «Είπαμε ήρθε το τέλος, πήραμε από ένα παιδί στην αγκαλιά και φύγαμε» - Ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλά όσα έζησε.

 Για την κόλαση που επικρατεί στο Σουδάν μίλησε ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. «Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες…», δήλωσε στην ΕΡΤ 3 και συνέχισε λέγοντας πως  «είμαστε 22 άνθρωποι εδώ με προορισμό την Ελλάδα και εκτός από εμάς έρχονται και Κύπριοι με ένα ολλανδικό αεροπλάνο. 












Μας ειδοποίησαν το πρωί να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε αλλά δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Μετά μας είπαν ότι ο Σεχ Αλαμίν (σ.σ. μουσουλμάνος ανώτατος κληρικός του Σουδάν) έστειλε κάποιους να μας πάρουν από εκεί. Ήρθαν και μετά από κάτι συνεννοήσεις που είχε ο οδηγός, φύγαμε».


«Έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες, τους οποίους δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ήταν ανώφελο να βάλουμε όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί μέναμε στο κέντρο οι περισσότεροι και στο κέντρο γίνεται… Όσοι έμεναν στα προάστια, μπόρεσαν να έρθουν στο αεροδρόμιο. Αλλά όσοι μέναμε στο κέντρο ήταν φύσει και θέσει αδύνατον να κινηθείς χωρίς να σε χτυπήσουν είτε είσαι πεζός είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή, που επιχειρήσαμε να βγούμε για να πάμε στη γαλλική πρεσβεία, μας χτύπησαν. Ήμασταν 12 άτομα και δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών», υπογράμμισε ακόμη.
«Μια ζοφερή στιγμή ήταν και όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και συμμαζευτήκαμε όλοι μαζί σε μια γωνία και σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος. Απλά συμφωνήσαμε να βάλουμε τα σώματά μας πάνω από τα παιδιά, να κρατήσουμε ο καθένας από ένα παιδί για να τα προστατέψουμε και τουλάχιστον να βρουν τα παιδιά. Αν και δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία, δυστυχώς», τόνισε.

«Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δεν μιλάμε για έναν πόλεμο απλό, μιλάμε για έναν εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμιά ευαισθησία. Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες…», κατέληξε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου