- Και σε τι διαφέρουν οι Γέροντες από τους άλλους κληρικούς;
- Ποιο είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό τους;
Οι πρεσβύτεροι είναι πολύ πνευματικοί κληρικοί, προικισμένοι με μεγάλη σοφία και σημαδεμένοι από τον ίδιο τον Επουράνιο Πατέρα. Στην αρχαιότητα, δημιουργήθηκαν θρύλοι για τους Ρώσους Πρεσβύτερους - τόσο απλοί άνθρωποι όσο και εκπρόσωποι ευγενών, πλούσιων τάξεων στράφηκαν σε αυτούς για βοήθεια ή καθοδήγηση.
Έχουν μείνει όμως σήμερα τέτοιοι Γέροντες; Και ποιος μπορεί σήμερα να αξίζει έναν τόσο υψηλό τίτλο;
Τώρα, όπως και στους αρχαίους χρόνους, οι Πρεσβύτεροι είναι ευλαβείς δίκαιοι μοναχοί που διαθέτουν ειδικά χαρίσματα από τον Κύριο. Οι ακόλουθοι κληρικοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι Ορθόδοξοι Πρεσβύτεροι:
Γέροντας Κύριλλος (Παβλόφ) : σήμερα ζει και υπηρετεί στη Μονή Τριάδας-Σεργίου. Τον αγαπούν, τον εκτιμούν και τον σέβονται πολύ οι ενορίτες και άλλοι κληρικοί. Αυτή τη στιγμή, ο πατέρας Κύριλλος έχει περιορίσει την υποδοχή των επισκεπτών.
Πρεσβύτερος Ναούμ : ζει και εργάζεται στο Σέργκιεφ Ποσάντ, μαζί με τον Γέροντα Κύριλλο. Έως και επτακόσιοι Χριστιανοί περνούν από αυτήν κάθε μέρα, καθένας από τους οποίους ο Πατέρας Ναούμ προσπαθεί να βοηθήσει.
Πρεσβύτερος Χέρμαν : διακρίθηκε για το χάρισμα της ειδικής προνοητικότητας. Διώχνει ακάθαρτα πνεύματα από τους ανθρώπους. Ζει στη Μονή Τριάδας-Σεργίου.
Γέροντας Vlasiy : καθημερινά δέχεται ενορίτες και τους εξομολογείται στο μοναστήρι Pafnutiev-Borovskaya. Οι άνθρωποι έχουν επανειλημμένα σημειώσει την εκπληκτική του διορατικότητα.
Γέροντας Πέτρος: όπως και οι δύο προηγούμενοι Γέροντες, είναι ιδιαίτερα οξυδερκής. Ζει στο χωριό Λουκίνο.
Γέροντας Σεραφείμ : υπηρετεί τον Κύριο και τους ανθρώπους στο μοναστήρι Svyatogorsk. Ικανός να θεραπεύει Χριστιανούς με προσευχές και λόγια.
Γέροντας Διονύσιος : κατέχει το αξίωμα του αρχιμανδρίτη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή της Μόσχας. Ο πατέρας Διονύσιος αποκαλείται συχνά «ποιμένας από τον Θεό» και σημειώνεται επίσης η σπάνια, θαυματουργή δύναμη των εκκλήσεων της προσευχής του.
Πρεσβύτερος (και Σχήμα-Αρχιμανδρίτης) Ηλί : ένας μοναχός που ζει στην περιοχή της Optina Pustyn. Είναι ο προσωπικός εξομολόγος του Πατριάρχη Κυρίλλου. Στις μέρες μας σπάνια δέχεται χριστιανούς.
Γέρων Ιερώνυμος: ζει και εργάζεται στη Μονή Κοιμήσεως. Ομολογεί τους πιστούς και τους καθοδηγεί.
Ο Γέροντας Ιλαρίωνας : ομολογεί Χριστιανούς, δεχόμενος τους στην επικράτεια του Ερμιτάζ Klyuchevskaya.
Γέροντας Αμβρόσιος : αρχιμανδρίτης που ίδρυσε την Ιερά Μονή Ββεντένσκι στο Ιβάνοβο. Χαρακτηρίζεται από διορατικότητα και «πολλή σοφία».
Γέροντας (και Σχήμα-Αρχιμανδρίτη) Ιωάννης : απελευθερώνει τους ανθρώπους από τη δαιμονική επιρροή. Ζει και υπηρετεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη κοντά στο Σαράνσκ.
Γέροντας Νικόλαος: εργάζεται και βοηθά τους Χριστιανούς στην επικράτεια της Μονής Μεσολάβησης-Ennat στη Μπασκίρια.
Γέροντας Ανδριανός: υπηρετεί στο μοναστήρι Pskov-Pechersky. Αυτή τη στιγμή δέχεται πολύ σπάνια επισκέπτες.
Γέροντας Βαλεριανός (Κρετσέτοφ): αρχιερέας που ανήκει στον «λευκό κλήρο». Είναι ο προσωπικός εξομολόγος πολλών κληρικών της Μόσχας.
Εκτός όμως από τους προαναφερθέντες και γνωστούς Αγίους Πατέρες, στις μέρες μας κερδίζει δημοτικότητα και το κίνημα των «νεαρών πρεσβυτέρων»: νέοι και άπειροι κληρικοί που αναλαμβάνουν το ρόλο των αληθινών Ορθοδόξων Πρεσβυτέρων. Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και «ψευδοπέροντες» που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία.
Οι γνήσιοι Γέροντες που ζουν σήμερα καθοδηγούνται από άλλες φιλοδοξίες. Βλέπουν το νόημα της ύπαρξής τους στο να έρθουν πιο κοντά στον Κύριο και να βοηθήσουν άλλους Χριστιανούς.
Κάθε ένα από αυτά στοχεύει σε ένα πράγμα - να βοηθήσει τους ανθρώπους με σοφές πνευματικές οδηγίες. Ο Αληθινός Γέροντας αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπο με αγάπη και δεν έχει σημασία σε ποια θέση βρίσκεται ή πόσο πολύ πιστεύει στον Θεό.
Ποιο είναι το κύριο φαινόμενο των Ορθοδόξων Γερόντων;
Δεν υπάρχει τέτοιος πνευματικός βαθμός όπως ο «Πρεσβύτερος». Η «Γεροντότητα» είναι ένα μοναδικό δώρο, θαυματουργή Αγιότητα, που χαρίζεται σε έναν άνθρωπο της Εκκλησίας με το θέλημα του Θεού. Οι πρεσβύτεροι μπορούν να δουν το παρελθόν και το μέλλον, γνωρίζουν πολλά για τη μοίρα των ανθρώπων και ως εκ τούτου μπορούν να δώσουν πραγματικά χρήσιμες συμβουλές.
Μια σημαντική απόχρωση εδώ είναι ότι οι άνθρωποι αποκτούν αυτό το χάρισμα ακριβώς με τη θέληση του Επουράνιου Πατέρα, και όχι χάρη στις δικές τους φιλοδοξίες και εργασία για τον εαυτό τους. Αν και, βέβαια, μόνο κάποιος που έχει φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης μπορεί να γίνει Πρεσβύτερος.
Γι' αυτό το ίδιο το φαινόμενο της «Πρεσβείας» είναι η αιτία πολλών διαφωνιών στο εκκλησιαστικό περιβάλλον - πολλοί δεν το καταλαβαίνουν και γι' αυτό φοβούνται.
Γι' αυτό κάποιοι αρνούνται τη δύναμη των Γερόντων - λένε, οι πραγματικοί Γέροντες, ίσως, κάποτε υπήρχαν, αλλά τώρα... Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις εύκολα διαψεύδονται από τα παραδείγματα ζωής ορισμένων σύγχρονων Αγίων Πατέρων.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον πατέρα Vlasiy - είναι λειτουργός της μονής Pafnutiev-Borovsk από το 1979. Έφυγε από το μοναστήρι μόνο μια φορά, για ένα ταξίδι στον Άθω για θεραπεία από την ογκολογία.
Με την επιστροφή, ο Γέροντας άρχισε αμέσως να δέχεται Χριστιανούς - βοήθησε πολλούς να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, έδωσε πολλές πολύτιμες συμβουλές και βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.
Πολύ πολλοί άνθρωποι γνώρισαν σύντομα για τον πατέρα Vlasiy, και επομένως τώρα δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσετε μαζί του προσωπικά - πρέπει να περιμένετε στην ουρά, η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες.
Ένας άλλος σοφός σύγχρονος Γέροντας είναι ο πατέρας Έλι (Νοζτρίν), που ζει στο Ερμιτάζ της Όπτινα. Διακρίνεται από το χάρισμα μιας ιδιαίτερης διορατικότητας που είναι εκπληκτική για τους απλούς ανθρώπους. Στο παρελθόν, η ευσεβής πίστη του ενισχύθηκε πολλές φορές με ασκητικές πράξεις.
Τώρα ο πατήρ Ηλί είναι ο προσωπικός εξομολόγος του Πατριάρχη Κυρίλλου. Πολλοί θέλουν να πάρουν «ραντεβού» με τον Γέροντα, αλλά αυτός δεν επικοινωνεί μόνο με λαϊκούς και προσκυνητές, αλλά και με κληρικούς. Μιλώντας για τον πατέρα Ηλία, πολλοί σημειώνουν την εκπληκτική ταπεινοφροσύνη και την αγάπη του για την ανθρωπότητα.
Πολλοί σύγχρονοι Πρεσβύτεροι είναι πεπεισμένοι ότι ο Κύριος τους προίκισε με διορατικότητα όχι για να στερήσει από τους ανθρώπους το δικαίωμα επιλογής, αλλά για χάρη των «Θεϊκών υπαινιγμών» σε δύσκολες συνθήκες.
Οι πρεσβύτεροι βοηθούν τους ανθρώπους να λύσουν τα επίγεια προβλήματά τους βλέποντας το μέλλον, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι υποστηρικτής οποιωνδήποτε παγκόσμιων προβλέψεων. Συμβουλεύουν να ζήσετε μια δίκαιη και ευάρεστη στον Θεό ζωή τώρα, χρησιμοποιώντας τον χρόνο και την ενέργεια που σας δίνεται με σύνεση και επικερδή τρόπο. Και, σε αυτή την περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα φαίνεται πλέον τόσο τρομακτικό και αυστηρό σε πολλούς από εμάς.
ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Για την Ελλάδα μας ενδιαφέρει που μπορούμε να βρούμε τέτοιες ψυχές...
ΑπάντησηΔιαγραφή