Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης, Πώς θα είναι κοντά μας οι άγιοι για να μας προστατεύουν αλλά και ο Κύριος.

 

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (1912-2006).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Η κακία, η απιστία, η ασέβεια, τα πάθη που έχει ο άνθρωπος, αυτά είναι που πρέπει να προσέχει. Να κυριαρχεί στον εαυτό του και να τον ελευθερώνει από κάθε κακία. Και έτσι, ελεύθερος, έρχεται και ενώνεται με τον Θεό και αγιάζεται και σώζεται και ανεβαίνει στον Ουρανό θριαμβευτικά. Γιατί δεν γίνεται τίποτα να κάνουμε χωρίς του Θεού τη βοήθεια. Η Χάρις του παντοδυνάμου Θεού κατορθώνει να ανασταίνει και νεκρούς ακόμα!

 

Να λες πάντοτε, κάθε πρωί: «Χωρίς Εσένα, Θεέ μου, δεν μπορώ να κουνήσω ούτε το δάχτυλό μου». Και να ζητάς συνεχώς να γίνει ο Θεός προστάτης της ζωής σου, να σου ανοίξει τον δρόμο, δηλαδή να σε οδηγεί όλη την ημέρα και όσο ζεις μες στη γη. Να γίνει οδηγός σου. Όπως οι καπετάνιοι έχουν κάποια πυξίδα, που τους καθοδηγεί πώς θα πάνε στον προορισμό τους, έτσι κι εσύ να ζητάς απ’ τον Θεό να σε φωτίζει, να είναι η πυξίδα σου ο Χριστός και η Παναγία.

 

Δεν κάνει να συγκρίνουμε τους Αγίους. Όλοι είχαν έναν σκοπό, να διδάσκουν τον λόγο του Χριστού στη γη. Εσύ δεν κάνει να κρίνεις. «Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου». Μόνον ο Κύριος μπορεί να κρίνει. Εμείς δεν μπορούμε να πιάσουμε και να κρίνουμε τις βουλές του Θεού.

 

Εσείς δεν μπορείτε και δεν θα κάνετε κάτι για να ευχαριστήσετε τους Αγίους, που φέρετε το όνομά τους; Δεν θα κάνει κάτι ο Πρόδρομος για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή ο Ανδρέας για τον Απόστολο Ανδρέα; Εσείς τηρώντας τις εντολές του Χριστού θα ευχαριστήσετε τον Χριστό. Όποιος ευχαριστεί το αφεντικό, ευχαριστεί και τους υπηρέτες του. Οι Άγιοι είναι δούλοι του Χριστού. Με αυτόν τον τρόπο θα ευχαριστήσετε τους Αγίους σας. Και θα είναι τότε κοντά σας, για να σας προστατεύουν και αυτοί και ο Κύριος.

 

Αν έρθει και φανερωθεί μια Κατερίνα, μια Βαρβάρα, μια Παρασκευή, μια Μαρίνα [οι αγίες]! Ξέρετε, παιδιά μου, αν έρθει όπως είναι και παρουσιαστεί η Μαρίνα, αυτός ο ήλιος θα χάσει την ομορφιά του. Τόση χάρη έχει αυτή η Αγία, τόση δύναμη.

 

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.

pemptousia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου