Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Απήχθησαν ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο επίσκοπος Μαρωνιτών Ιωάννης.

  Θύματα απαγωγής έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο επίσκοπος των Μαρωνιτών Ιωάννης. Η απαγωγή σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Κατά πληροφορίες, νεκροί είναι ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη.        Ο μητροπολίτης Παύλος. Φωτογραφία από το orthodoxwiki.org
                Ο μητροπολίτης Παύλος.
      Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο ιεράρχες απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στη διαδρομή προς το Χαλέπι, όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.
     Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, ο οποίος είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.
     Όπως ανέφεραν οι ίδιες πήγες, το σύνολο του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή και η Κεντρική Υπηρεσία έχουν κινητοποιηθεί.
     Πριν από δέκα ημέρες, το σπίτι του Μητροπολίτη δέχθηκε επίθεση από ρουκέτα, στην πόλη όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον στρατό του προέδρου Άσαντ.Αγωνία για τον μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον επίσκοπο Μαρωνιτών Ιωάννη, που απήχθησαν κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας: Τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιρρίπτουν την απαγωγή σε τρομοκρατικές ομάδες (όρος με τον οποίο αναφέρονται στους αντικαθεστωτικούς) ενώ ο «Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας», η κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι «όλα είναι ανοικτά» για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή.

    Η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποίησε τον μηχανισμό διεχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ και βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα, όπως ανακοίνωσε.

     Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ  απήχθησαν από ενόπλους στη κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

   Το συριακό SANΑ, που πρόσκειται στο καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ότι οι δύο ιεράρχες απήχθησαν στο Κφαρ Νταέλ από «τρομοκρατική ομάδα». Με αυτόν τον όρο το συριακό καθεστώς αναφέρεται συλλήβδην στους αντικαθεστωτικούς.

     Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το μέλος του «Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας» Αμπντουλαχάντ Στέιφο απάντησε στο Reuters όταν ρωτήθηκε για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

     Ο ίδιος είπε επίσης ότι η απαγωγή έγινε ενώ οι δύο ιεράρχες κατευθύνονταν στο Χαλέπι, έχοντας περάσει από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

     Οι διαθέσιμες πληροφορίες υπστηρίζουν ότι νεκροί έπεσαν ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη.

                   Πρώτη απαγωγή χριστιανών ιεραρχών.

    Οι δυό ιεράρχες είναι οι πρώτοι υψηλόβαθμοι χριστιανοί ιερωμένοι στη Συρία που παγιδεύονται τόσο βαθιά στη βία του εμφυλίου, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 Σύρους σε όλη τη χώρα.

    Οι χριστιανοί, διαφόρων δογμάτων, στη Συρία αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού.

    Το καθεστώς Άσαντ, αλαβιτικού «χαρακτήρα» το ίδιο και στην ηγεσία μίας χώρας με πλούσιο μωσαϊκό κοινοτήτων, έχει διασφαλίσει την θρησκευτική ελευθερία στη χώρα.

     Το ενδεχόμενο ανάδειξης μετά τον εμφύλιο ενός καθεστώτος στο οποίο θα είναι ισχυρές πιο «αυστηρές» μουσουλμανικές ομάδες έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενισχύσει τους πιο ακραίους ισλαμιστές στις τάξεις αντικαθεστωτικών.

                    Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.
     Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την «αμέριστη συμπαράσταση» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.
     Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης Τζορτζ Σάμπρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.
    Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.
«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου